jestem ateistą racjonalnym i kieruję się zdrowym rozsądkiem, a nie kretyńskimi pomysłami zawartymi w biblii, która zresztą nie jest dla mnie ani ostoją moralności, ani drogowskazem życiowym. Tylko ludzie pozbawieni inteligencji emocjonalnej potrafią wierzyć w brednie. Ze względu na moje zainteresowanie biblią mogę stwierdzić, że księga kapłańska jest jedną z bardziej archaicznych, jest nietolerancyjną i chyba najgłupszą księgą starego i nowego testamentu.
ks kapł 11:01 - 11:08
1 Następnie Pan powiedział do Mojżesza i Aarona: 2 "Tak mówcie do Izraelitów: Oto zwierzęta, które będziecie jeść spośród wszystkich zwierząt, które są na ziemi: 3 Będziecie jedli każde zwierzę czworonożne, które ma rozdzielone kopyta, to jest racice, i które przeżuwa. 4 Ale [następujących zwierząt], mających rozdzielone kopyto i przeżuwających nie będziecie jedli: wielbłąd, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta - będzie dla was nieczysty; 5 świstak, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta - będzie dla was nieczysty; 6 zając, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta - będzie dla was nieczysty; 7 wieprz, ponieważ ma rozdzielone kopyto, ale nie przeżuwa - będzie dla was nieczysty. 8 Nie będziecie jedli ich mięsa ani dotykali ich padliny - są one dla was nieczyste.
odpada pasztet z zająca i wieprzowinka (schabowy, kiełbasa, karkówka itp)ks kapł 15:19 - 15:24
19 Jeżeli kobieta ma upławy, to jest krwawienie miesięczne ze swojego ciała, to pozostanie siedem dni w swojej nieczystości. Każdy, kto jej dotknie, będzie nieczysty aż do wieczora. 20 Wszystko, na czym ona się położy podczas swojej nieczystości, będzie nieczyste. Wszystko, na czym ona usiądzie, będzie nieczyste. 21 Każdy, kto dotknie jej łóżka, wypierze ubranie, wykąpie się w wodzie i będzie nieczysty aż do wieczora. 22 Każdy, kto dotknie jakiegokolwiek przedmiotu, na którym ona siedziała, wypierze ubranie, wykąpie się w wodzie i będzie nieczysty aż do wieczora. 23 Jeżeli kto dotknie się czegoś, co leżało na jej łóżku albo na przedmiocie, na którym ona siedziała, będzie nieczysty aż do wieczora. 24 Jeżeli jaki mężczyzna obcuje z nią wtedy, to jej nieczystość udzieli się jemu i będzie nieczysty siedem dni. Każde łóżko, na którym się położy, będzie nieczyste.
Nie wyobrażam sobie , żeby czyjś partner/partnerka wytrzymali 8 dni (plus 8 dni na oczyszczenie przez kapłana, proszę poszukać w ks kapł.) bez najzwyklejszego dotyku swojej drugiej połowyOprócz tego księga kapłanska toleruje niewolnictwo, zakazuje spożywania kaszanki, zakazuje także tatuowania.