poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej  (Przeczytany 547656 razy)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
Odp: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
« Odpowiedź #705 dnia: 06 Gru 2012, 18:14:24 »
Znaczy twoją tolerancję "trafił szlag" bo ktoś ma inne zdanie?

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #706 dnia: 06 Gru 2012, 18:19:25 »
Moja droga nie oburzasz się na mnie, ale na autora tego tekstu (a pewnie w Boga wierzysz).
i tu sie mylisz.
A oburzam sie na ciebie, na twoje poglady, a nie na to skad je masz...
Berecik mocherowy nie za ciasny na zime kupiony?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #707 dnia: 06 Gru 2012, 21:05:41 »
Ze strony internetowej pana Joseph Nicolosi:

...I 1992 arrangerede jeg og to psykiatere en faglig sammenslutning kaldet NARTH - Landsforeningen for forskning og behandling af homoseksualitet (se hjemmesiden www.narth.com). I dag NARTH har over 1000 medlemmer i hele verden.

På NARTH hjemmesiden under "Hvad forskning viser:. NARTH svar på American Psychological Association påstande om homoseksualitet" Dette papir undersøger mere end 100 års professionel og videnskabelig litteratur om emnet seksuel-orientering forandring, der tilbyder en stærk sag, at for at hvert fald nogle mennesker, kan seksuel orientering ændres. ..

3 ludzi powolalo stowarzyszenie, dzisiaj maja 1000 czlonków na calym swiecie
Samm pisze: ...der tilbyder en stærk sag, at for at hvert fald nogle mennesker, kan seksuel orientering ændres. ..
Nic o leczeniu, nic o wszystkich - stærk sag - moze znaczyc wszystko i nic, for nogle mennesker - znaczy dla 1? 2?

Krótko mówiac kupa smiechu.
Obserwuje ta dosc zacieta dyskusje i nasuwa mi sie takie pytanie: ilu z Was zna blizej lub ma kontakt, przebywalo, przebywa z homoseksualista, czy to w pracy, w najblizszej rodzinie, wsrod znajomych. Smiem twierdzic, ze jestem jednym z nielicznych (tutaj na forum), ktory ma kontakt z tymi osobami. Abstrachujac od ich orientacji seksualnej, ktora mnie absolutnie nie obchodzi ani mi nie przeszkadza, bo niby w jaki sposob? - sa to osoby zazwyczaj na niezlym poziomie intelektualnym, mile w obyciu, uprzejme i uczynne, majacym o wiele szersze spojrzenie na wiele spraw niz my, "prawdziwi mezczyzni". Mam znajoma lekarke i w szpitalu w ktorym pracuje jest kilku homoseksulaistow w tym 2 meskie pielegniarki. Wedlug niej wspaniali ludzie, bardzo dobrzy pracownicy, zawsze uczynii i w porzadku wobec kolegow i pacjentow. Rzyczylaby sobie wiecej takich kolegow w pracy. Nie wiem jak jest w Polsce. W Danii nikt o tym specjalnie nie mowi i sie nie podnieca taka tematyka. Jedyna powazna dyskusja powstala na temat czy maja miec prawo do slubu koscielnego.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #708 dnia: 06 Gru 2012, 21:16:47 »
Obserwuje ta dosc zacieta dyskusje i nasuwa mi sie takie pytanie: ilu z Was zna blizej lub ma kontakt, przebywalo, przebywa z homoseksualista, czy to w pracy, w najblizszej rodzinie, wsrod znajomych. Smiem twierdzic, ze jestem jednym z nielicznych (tutaj na forum), ktory ma kontakt z tymi osobami. Abstrachujac od ich orientacji seksualnej, ktora mnie absolutnie nie obchodzi ani mi nie przeszkadza, bo niby w jaki sposob? - sa to osoby zazwyczaj na niezlym poziomie intelektualnym, mile w obyciu, uprzejme i uczynne, majacym o wiele szersze spojrzenie na wiele spraw niz my, "prawdziwi mezczyzni". Mam znajoma lekarke i w szpitalu w ktorym pracuje jest kilku homoseksulaistow w tym 2 meskie pielegniarki. Wedlug niej wspaniali ludzie, bardzo dobrzy pracownicy, zawsze uczynii i w porzadku wobec kolegow i pacjentow. Rzyczylaby sobie wiecej takich kolegow w pracy. Nie wiem jak jest w Polsce. W Danii nikt o tym specjalnie nie mowi i sie nie podnieca taka tematyka. Jedyna powazna dyskusja powstala na temat czy maja miec prawo do slubu koscielnego.
Przyjaznie sie z dwoma malzenstwami homoseksualnymi (tak sie sklada, ze po jednym z plci).
I potwierdzam Twoja teorie: ludzie dobrze wyksztaclenie, inteligetni, serdeczni i lojalni. Przyjaciele od serca, na ktorych mozna zawsze liczyc. Nigdy sie nie zastanawialam nad ich orientacja seksualna i jakos nigdy w zaden sposob mi nie przeszkadzalo, ze on mieszka z nim, a ona z nia. Ludzie jak ludzie. Jedni sa dobrzy, drudzy sa zli, a z kim sypiaja i co robia w lozku?
Ludzie kochani, jak to Martuchna napisala, wyuzdanym mozna byc niezaleznie od orientacji,a fantazje w lozku mozna miec i w "poprawnym politycznie" malzenstwie. No ale, ten kto uzywa swoich narzadow tylko w celu prokreacji i tylko "po bozemu" nigdy tego nie zrozumie, wiec szkoda "strzepic jezyk" :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #709 dnia: 07 Gru 2012, 06:10:35 »
mnie zastanawia tylko skad biora sie durne przekonania ze homosexualizm mozna leczyc..vordingborg ta ksiazka nie ma zadnego autorytetu a sexualnosc jest wrodzona nie nabyta..po drugie wy wszyscy anty dla par homosexualnych co byscie zrobili jakby okazalo sie ze ktores z waszych dzieci jest gejem lesbijka bisexem transexualista lub kims innym niz zwykly hetero..oddalibyscie na przymusowe leczenie bo macie inne poglady?zabralibyscie wlasnemu dziecku prawo do szczescia bo jest innej orientacji?wyklelibyscie je jak to sie dzieje w pl rodzinach przewaznie?
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #710 dnia: 07 Gru 2012, 09:20:18 »
W swoim życiu miałem jakoś zawsze dziwnym trafem kontakt z homoseksualistami obu płci, czy to prywatnie czy zawodowo. Raz nawet mi się oświadczono :)
Gdyby wszyscy ludzie byli tak otwarci i w taki sposób postrzegali świat, to nikt by się nie przejmował jakiś wojnami, konfliktami terrorystami itd.
Ale, jeżeli ktoś poza swoim kwadratowym życiem i prostokątnymi banknotami i plastikowymi kartami nie jest w stanie zauważyć że są jeszcze trójkąty i koła to niestety nie nie jest w stanie zrozumieć tego.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline thecabb

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 42
  • Reputacja: +0/-0
  • Bronchozaury nie wymarły !
« Odpowiedź #711 dnia: 07 Gru 2012, 10:53:00 »
Wiele osób nie zrozumialoby decyzji swojego dziecka gdyby przyznało się do homoseksualizmu. Liczylaby się tylko dla rodziców jak będą postrzegani w srodowisku a nie szczęście ich własnego dziecka. Taka postawa rodziców bardzo rani syna lub córkę. Gdyby mój syn oznajmilby że jest homoseksualny nigdy bym się go nie wyparl nigdy bym się od niego nie odwrócił. Chciałbym,  żeby był szczęśliwy i spełniony prywatnie i zawodowo. Niektórzy wierzą w bajki kościoła katolickiego,  a ich wąskie światopogląd wynika z wahania od dziecka głupot. Zal mi ich i może zastosować ich własną metodę -  wyleczyć ich z głupoty,  choć ta uleczalna nie jest. Zawsze można umieścić jednak dać nadzieje ze będą zdrowi.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #711 dnia: 07 Gru 2012, 10:53:00 »

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #712 dnia: 07 Gru 2012, 12:20:36 »
My podobnie jak Willy mamy duży kontakt(towarzyski:-) z homoseksualnymi małżeństwami są to mili uczynni pomocni ludzie.Nie muszę dodawać ze wszyscy są doskonale wykształceni i pracują na wysokich stanowiskach( ministerstwo,lekarz,producent filmowy,wykładowca na uniwersytecie,pisarz..)
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #713 dnia: 07 Gru 2012, 12:30:40 »
Często rozmawiamy o tym ze są inni nie tylko ze względu na orientacje seksualna jedno jeszcze dodam ze ich znajomi również są fantastycznymi ludźmi.Czarne owce tez się zdarzają chociaż by pewna prezenterka telewizyjna TV2 która dobierała się do mnie:-)Podobno myślała się żenić ze mną:-)Podobno widziała mnie w roli matki swoich dzieci..:-)trzeba było uciekać gdzie pieprz rośnie taka nachalna była.-)Z tego co mi wiadomo to już po ślubie i jest szczęśliwą mama( partnerka dostała jej zapłodnioną komórkę i urodziła sobie i jej dzieci czyt.bliźniaki!!!
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #714 dnia: 07 Gru 2012, 13:46:04 »
No i  o to mi wlasnie chodzilo, spojrzec na sprawe z troche innej strony. To samo byc moze dotyczy naszych kontaktow z dunczykami. Mysle, ze przyjezdrzajac tutaj do pracy, nie mamy wyboru swojego dunskiego towarzystwa, a w kazdym razie nie tak od razu. Dobre znajomosci, nie mowiac juz o przyjazniach nie powstaja w ciagu kilku miesiecy czy nawet kilku lat. Prosze sie nie obrazac, jezeli powiem, ze wiekszosc z przjezdrzajacych dostaje nieciekawe prace z nieciekawymi dunczykami, odbiegajacymi czesto swoim poziomem od tej bardzo duzej dunskiej klasy sredniej.  W tym srodowisku w pracy, nie maja duzych mozliwosci poznania dunczykow takimi jaka jest ich wiekszosc. Do tego dochodzi bardzo czesto (i zozumiale) brak znajomosci jezyka. Nie czytanie dunskiej prasy, nie zapoznawanie sie z debatami w dunskiej telewizjii, nie ogladanie ciekawych reportazy np. o rodzinie krolewskiej, czy tez "Matadora", nie pozwala na zapoznanie sie ze specyfika tego spoleczenstwa i jego dobrymi i mniej dobrymi stronami, czesto pochodzacymi z przeszlosci, ich rozwoju, ich kultury. Tak samo jak nasze wartosci pochodza z naszych "warunkow".   

inna

• Gość
« Odpowiedź #715 dnia: 07 Gru 2012, 17:54:40 »
Roga pamietaj ze nie wszystkich interesuje historia pieska o imieniu "Kvik"   :P

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #716 dnia: 07 Gru 2012, 18:39:58 »
mnie zastanawia tylko skad biora sie durne przekonania ze homosexualizm mozna leczyc..vordingborg ta ksiazka nie ma zadnego autorytetu a sexualnosc jest wrodzona nie nabyta..po drugie wy wszyscy anty dla par homosexualnych co byscie zrobili jakby okazalo sie ze ktores z waszych dzieci jest gejem lesbijka bisexem transexualista lub kims innym niz zwykly hetero..oddalibyscie na przymusowe leczenie bo macie inne poglady?zabralibyscie wlasnemu dziecku prawo do szczescia bo jest innej orientacji?wyklelibyscie je jak to sie dzieje w pl rodzinach przewaznie?
A o samoczynnej zmianie orientacji seksualnej czytała ?

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #717 dnia: 07 Gru 2012, 18:41:23 »
W swoim życiu miałem jakoś zawsze dziwnym trafem kontakt z homoseksualistami obu płci, czy to prywatnie czy zawodowo. Raz nawet mi się oświadczono :)
Gdyby wszyscy ludzie byli tak otwarci i w taki sposób postrzegali świat, to nikt by się nie przejmował jakiś wojnami, konfliktami terrorystami itd.

Piękne słowa tyle że gówno prawda  ;) (można być homoseksualistą i terrorystą)
« Ostatnia zmiana: 07 Gru 2012, 18:53:18 wysłana przez vordingborg »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #718 dnia: 07 Gru 2012, 18:44:02 »
Wiele osób nie zrozumialoby decyzji swojego dziecka gdyby przyznało się do homoseksualizmu. Liczylaby się tylko dla rodziców jak będą postrzegani w srodowisku a nie szczęście ich własnego dziecka. Taka postawa rodziców bardzo rani syna lub córkę. Gdyby mój syn oznajmilby że jest homoseksualny nigdy bym się go nie wyparl nigdy bym się od niego nie odwrócił. Chciałbym,  żeby był szczęśliwy i spełniony prywatnie i zawodowo. Niektórzy wierzą w bajki kościoła katolickiego,  a ich wąskie światopogląd wynika z wahania od dziecka głupot. Zal mi ich i może zastosować ich własną metodę -  wyleczyć ich z głupoty,  choć ta uleczalna nie jest. Zawsze można umieścić jednak dać nadzieje ze będą zdrowi.
Ja nie twierdze że homoseksualistów trzeba leczy, ja uważam że można. ( poklepując kogoś po ramieniu wbijasz go w ziemie zamiast podać mu pomocną dłoń)
« Ostatnia zmiana: 07 Gru 2012, 18:55:59 wysłana przez vordingborg »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #719 dnia: 07 Gru 2012, 19:21:38 »
Roga pamietaj ze nie wszystkich interesuje historia pieska o imieniu "Kvik"   :P

Moze i nie, ale by sie na pewno wielu osobom przydalo, bo przeciez piesek tutaj nie jest najwazniejszy, ale jezeli ktos nic nie widzi poza pieskiem (ktory wedlug mnie jest bardzo "sød"), to i ani "Matador", a byl to tylko przyklad, ani czytanie prasy, ani zwiedzanie dunskich zabytkow, ani uczestniczenie w debacie spolecznej, w spotkaniach w srodowisku lokalnym, ani ogladanie dunskiej telewizji ani........ i tak mu nie pomoze - bedzie wszedzie szukal/widzial tylko tego pieska, jezeli mnie dobrze rozumiesz. Mialem przede wszystkim na mysli te rodziny, ktore maja zamiar tutaj zostac na dluzej. Czyli.....znowu jestesmy w punkcie wyjscowym......znajomosc jezyka, uczyc sie go jak najszybciej i wszedzie gdzie to mozliwe, rowniez od swoich dzieci, ktore przyswajaja go sobie szybko. Siedzenie przed polskimi serialami telewizyjnymi, moze raczej odlozyc natroche pozniej, po nauczeniu sie dunskiego, bo to powinno byc najwazniejsze dla tych, ktorzy maja zamiar tutaj zostac. A moze takze zaczac od serialifilmow dunskich - wiele znakomitych i w dodatku z dunskimi podtekstami, lepiej byc nie moze.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #719 dnia: 07 Gru 2012, 19:21:38 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23693
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14310
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat