poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej  (Przeczytany 551813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
« Odpowiedź #765 dnia: 20 Lut 2013, 20:45:36 »
ten targ jest najwiekszy i chyba najstraszniejszy, a po nim krwawa droga do wloskich rzezni.
Masakra....ale to sie nie skonczy, to sa ogromne pieniadze....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #766 dnia: 20 Lut 2013, 20:47:29 »
...może i lepiej...znowu wstyd...? :-[...
Wstydzic to sie powinien rzad polski, ze byli rolnicy, by nie przymierac glodem chwycili sie np handlu konmi do rzezni wloskich.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #767 dnia: 20 Lut 2013, 20:52:45 »
Wstydzic to sie powinien rzad polski, ze byli rolnicy, by nie przymierac glodem chwycili sie np handlu konmi do rzezni wloskich.
Tu się Aisak z Tobą nie zgodzę ;)
Polscy rolnicy zawsze jęczeli i narzekali, a prawda jest taka, że teraz powodzi im się lepiej, niż dawniej dzięki dopłatom z Unii.
A co do "końskiego procederu", to , niestety, istniał od zawsze, pamiętam wstrząsające reportaże jeszcze z czasów, gdy byłam bardzo młoda.Od tamtego czasu naprawdę wiele się zmieniło w zakresie prawa i przepisów.Druga rzecz to to, jak są respektowane...
Co tu dużo gadać- trzeba miec sumienie i być człowiekiem, inaczej żadne prawo nic nie da.
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #768 dnia: 20 Lut 2013, 20:59:54 »
Tu się Aisak z Tobą nie zgodzę ;)
Polscy rolnicy zawsze jęczeli i narzekali, a prawda jest taka, że teraz powodzi im się lepiej, niż dawniej dzięki dopłatom z Unii.
A co do "końskiego procederu", to , niestety, istniał od zawsze, pamiętam wstrząsające reportaże jeszcze z czasów, gdy byłam bardzo młoda.Od tamtego czasu naprawdę wiele się zmieniło w zakresie prawa i przepisów.Druga rzecz to to, jak są respektowane...
Co tu dużo gadać- trzeba miec sumienie i być człowiekiem, inaczej żadne prawo nic nie da.
Moja rodzina jest ze wsi, malej, biednej. Kazdy tam mial po kilka h. ziemi. Jeden gospodarz sie dorobil. Reszta oddala ziemie dzieciom, oni w dzierzawe a doplaty przehulac :-\ . A kilku chwycilo sie wlasnie "konskiego procederu". Fakt istnial on od dawna, ale prawdziwy rozwoj nastapil po otwarciu granic. Teraz na tym takie pieniadze robia, ze nie chodzi juz o zwykle przetrwanie, jak na poczatku, ale o budowanie prawdziwych fortun.....  A przepisy..., niestety bardzo prosto sie je obchodzi, szczegolnie, jesli brakuje ludzi, ktorzy kontrolowali by caly ten interes.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #769 dnia: 20 Lut 2013, 21:08:34 »
Moja rodzina jest ze wsi, malej, biednej. Kazdy tam mial po kilka h. ziemi. Jeden gospodarz sie dorobil. Reszta oddala ziemie dzieciom, oni w dzierzawe a doplaty przehulac :-\ . A kilku chwycilo sie wlasnie "konskiego procederu". Fakt istnial on od dawna, ale prawdziwy rozwoj nastapil po otwarciu granic. Teraz na tym takie pieniadze robia, ze nie chodzi juz o zwykle przetrwanie, jak na poczatku, ale o budowanie prawdziwych fortun.....  A przepisy..., niestety bardzo prosto sie je obchodzi, szczegolnie, jesli brakuje ludzi, ktorzy kontrolowali by caly ten interes.
No, więc sama widzisz...nie rząd, nie prawo, a zwykła ludzka pazerność lub głupota... :( :( :(
" Polak gorszego sortu"

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #770 dnia: 20 Lut 2013, 22:34:58 »
pozwole sobie na taki cytacik:
Cytuj (zaznaczone)
Irena Kowalczyk na stronie Skaryszew

Drogi Skaryszewie, o Tarze usłyszałam po raz pierwszy na jarmarku, na który przyjechałam z ciekawości. Nie znam tej organizacji, nie wchodzę w waszą batalię. Skupiam się na tym, co widziałam.
A to co widziałam nie jest wspomnieniem przyjemnym:
- upojeni alkoholem rolnicy/handlarze, wymiotujący gdzie się da, a raczej gdzie się akurat upadło (czy to nie Ci państwo głośno mówią, że nie mają pieniędzy na nic? alkohol to też nic?),
- brak wiader przy wozie strażackim, który miał być do pojenia koni
- konie przywiązywane na długo do samochodów, na mrozie, bez okrycia
- konie pozostawiane na wozach na długie godziny
-konie na krótkich uwiązach
-konie przegrzewane, więc sie pociły na zimnie
- samochody rolników nie przystosowane do przewozu zwierząt (strome rampy to nie jednostkowy przypadek, jak bezpiecznie zwierzęta maja wychodzić z nich)
- handlarze wpadający w tłum ludzi z koniem, coby sobie pobrykał i tłum rozpędził (ok, a gdzie bezpieczeństwo?)
- czy strażacy mieli prawo na inkasowanie PLN za wjazd na teren targu, nie dając żadnego kwitu? US o tym wie?
- widoczne zaniedbania zdrowotne koni (nie jeden raz widziałam kopyta, które były znakiem długotrwałego zaniedbania właściciela)
- wpuszczanie na teren targu wozów "jak leci", bez sprawdzania paszportów i zgodności ich ze stanem faktycznym
- itd. a lista jest długa
- poraziła mnie też agresja handlarzy w stosunku do przedstawicieli najwyraźniej organizacji prozwierzęcych - przepychanie ich, obrażanie, groźby karalne, założenie pętli na szyi jakiejś dziewczyny itd.
Uczestniczyłam w akcji ratowania konia, który spadł ze ze stromej rampy. Chciałam pomóc, wydawało mi się to naturalnym odruchem. Potrzebne było utworzenie łańcucha trzymających się ludzi, aby zabezpieczyć miejsce wypadku. Tak też byłam częścią tegoż łańcucha. Weterynarz wydał dyspozycje, co ratownicy mają robić (ogrzewanie, nacieranie, masowanie konia). Jak się zdążyłam zorientować, wet zdiagnozował tzw. ochwat mięśniowy.
Tłum gapiów był agresywny, wulgarny (cały czas za uchem słyszałam teksty w stylu "to może mi ch**a rozmasujesz", handlarze podsycali do nienawiści (miast pomóc w rozmasowywaniu konia itd), miało miejsce obrzucanie twardym śniegiem (kulkami) ratowników, w tym i weterynarza, handlarze próbowali przebić się przez tłum np. poprzez wbieganie z rozpędzonym koniem w ten krąg. Handlarze mieli też w głębokim poważaniu to, co mówiła policja, a wręcz były sytuacje, gdzie obrażali funkcjonariuszy.

Jestem szczerze zszokowana poziomem absurdu całego przedsięwzięcia. Jeśli kiedyś bywało jeszcze gorzej, to naprawdę
nie ma być z czego dumnym proszę państwa. Nie będę od nikogo wymagała kultury bycia i ogłady, bo te wynosi się z domu, albo nabywa. Oczywiście handlarze stanowią o tym targu, a więc o jego prymitywnym obrazie.
Natomiast jest targ skaryszewski chce być targiem nr 1 to powinien spełniać standardy i ich przestrzegać. A tak nie jest. Jest wiele do zrobienia. Liczę na to, że organizatorzy targu, w tym i organy administracyjne Skaryszewa będą zmieniać obraz tego miejsca, bo na razie niestety jest na widelcu nawet zachodnich mediów, jako miejsce skandaliczne.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #771 dnia: 21 Lut 2013, 16:18:56 »
No, więc sama widzisz...nie rząd, nie prawo, a zwykła ludzka pazerność lub głupota... :( :( :(
     Betti , ale to z biedy wlasnie sie tego chwycili, z tego, ze nie mieli jak sie utrzymac z ziemi, ktora zywila ich ojcow, dziadow i pradziadow. Wlasnie z powodu zlego prawa, zlych rzadow , dlugo by bylo pisac ...
      Ale zeby nie bylo, ze bronie, albo usprawiedliwiam.  ABSOLUTNIE NIE!!!  Jestem i zawsze bylam przeciwko i flaki mi sie w zoladku przewracja, jak tylko o tym pomysle...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #771 dnia: 21 Lut 2013, 16:18:56 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #772 dnia: 21 Lut 2013, 16:34:26 »
Tak, Aisak, rozumiem, ale sama pisałas, że to już dość dawno było.
Od tamtego czasu sytuacja rolników jednak się polepszyła, a oni nadal uprawiają ten straszliwy proceder... :-\ >:(
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #773 dnia: 21 Lut 2013, 16:36:06 »
Tak, Aisak, rozumiem, ale sama pisałas, że to już dość dawno było.
Od tamtego czasu sytuacja rolników jednak się polepszyła, a oni nadal uprawiają ten straszliwy proceder... :-\ >:(
Bo, niestety, czlowiek szybko przywyka do wielkich pieniedzy i luksusu :-\ :(

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #774 dnia: 21 Lut 2013, 17:16:35 »
Zawsze można zaprotestować i na przykład zrezygnować z jedzenia  koniny  :)
http://jyllands-posten.dk/ditliv/madvin/article5118487.ece
albo http://ekstrabladet.dk/kup/fodevarer/article1922735.ece
czy też http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-64708533:f%C3%B8devaregigant-finder-hestek%C3%B8d.html?rss  :P
Ogólnie rzecz ujmując to te hestekød nie jest takie złe....

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #775 dnia: 21 Lut 2013, 17:32:27 »
czy też http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-64708533:f%C3%B8devaregigant-finder-hestek%C3%B8d.html?rss  :P

...zwłaszcza, że jest go w tych produktach aż 1 % 8)

No, ale ja z niczego rezygnowac nie będę, bo nie kupuję tych "gotowców" .Nie smakują mi  ::)...Mam uraz z czasów jeszcze szkolnych - ach, te stołówki i sosy z torebek....brrrr...
" Polak gorszego sortu"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #776 dnia: 21 Lut 2013, 17:38:10 »
No popatrz a ja myślałem że pół na pół  :-\  połowa konia połowa nogi krowy  :(
A ile wpadło much tak procentowo jeśli pamiętasz ?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #777 dnia: 21 Lut 2013, 17:50:26 »
Raz zjadlam, jako dziecko. Nieswiadomie. Rodzice kupili jakies kabanosy z domieszka konskiego. Nigdy im tego nie zapomnialam.....
Zle jest. I koniec piesni.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #778 dnia: 21 Lut 2013, 18:27:43 »
Jesli juz rezygnowac z jedzenia koniny to chyba byloby uczciwie zrezygnowac tez z jedzenia kurczaków, swinek, cielatek i rybek.
To tez zywe istoty i tez cierpia.

Widzial ktos kiedys fabryke prosiaków na zywo? Konskie targi to nic w porównaniu z fabrykami prosiat czy kurczat.

Ale taka juz ludzka natura - konik ladny i czesto romantycznie w filmach wystepuje wiec konika trzeba bronic a schabowy mniam mniam.

Dla wyjasnienia - osobiscie wcinam kazde miesko bylebym tylko nie musiala tego wczesniej sama upolowac.
 :)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #779 dnia: 21 Lut 2013, 18:42:05 »
A ja lubię coś upolować7złowić np. rybkę i samemu ją przyrządzić, taka natura faceta...
a konia to tylko z kopytami  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #779 dnia: 21 Lut 2013, 18:42:05 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 25602
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 15206
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat