poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Samochody na polskich numerach-przepisy  (Przeczytany 247291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rajchman

• Gość
Odp: Samochody na polskich numerach-przepisy
« Odpowiedź #450 dnia: 18 Mar 2009, 18:13:36 »
K3 ... ominales pewna czesc tekstu, gdzie bylo napisane, ze jest on tak niski, ze stac na niego kazdego ... zatem nie narusza zasady swobodnego przeplywu osob, bo jesli jest niski i kazdego na niego stac to nie jest czyms zaporowym.

W PL nie jest trudne znalezc takie, ktore ma 50 000km przebiegu ... nie licytuj sie, bo wiadomo, ze za te sama kwote nie kupisz lepszego auta w DK. To chyba oczywiste.

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #451 dnia: 18 Mar 2009, 18:35:11 »
K3 ... ominales pewna czesc tekstu, gdzie bylo napisane, ze jest on tak niski, ze stac na niego kazdego ... zatem nie narusza zasady swobodnego przeplywu osob, bo jesli jest niski i kazdego na niego stac to nie jest czyms zaporowym.

W PL nie jest trudne znalezc takie, ktore ma 50 000km przebiegu ... nie licytuj sie, bo wiadomo, ze za te sama kwote nie kupisz lepszego auta w DK. To chyba oczywiste.

Jasne w Polsce jest wszystko tansze i pensje mniejsze a tu jest drogo i pensje wieksze. Auto za  powiedzmy 30000 zt tu kosztuje 200000 kr. akurat to wiem bo sprawdzalam dokladnie model ,rok przebieg.Pracujac tu jest latwo kupic auto w Polsce a nie takie same w Danii to proste nie? Czyli trzeba sie zadowolic czyms gorszym albo wydac wiecej kasy

K3

• Gość
« Odpowiedź #452 dnia: 18 Mar 2009, 18:38:39 »

była mowa o podatku rejestracyjnym, a nie jego wysokości....
jeśli jest dozwolony w jednym kraju EU, to w drugim także... bez względu na ilość procentów

Cytuj (zaznaczone)

Za to takie samo auto z tego samego rocznika będzie miało w DK mniejszy przebieg... na dodatek PEWNY, oraz nie będzie ryzyka, że kupujemy coś co pierwotnie było przystankiem autobusowym....
Takie są realia zakupu używanego auta w PL... i nawet na rynku polskim trzeba czasaem wydać znacznie więcej, aby mieć pewne auto...

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #453 dnia: 18 Mar 2009, 18:40:48 »
Za 25 000 dkk to kupisz w Polsce rocznik 2001 a nie 1995, i 150 000 przebiegu a nie 300 000 (znajdz auto 14 letnie z 200 000km to masz u mnie dwie bombonierki, czekolade i batonika).

A to, ze w Polsce tez jest podatek rejestracyjny nie narusza zasady UE - czyli swobodnego przeplywu ludzi, bo podatek ten jest tak niski, ze kazdy moze swobodnie przeniesc sie do Polski i go zaplacic.

A kogos stac na starcie zeby zaplacic dunski podatek rejestracyjny?

Kazdy robi co chce ... my wiemy, ze jedzimy niezgodnie z dunskimi przepisami, ci w Skacie wiedza, ze maja przepisy niezgodnie z prawem UE.

A Roslinka Ty sie tak ulgami nie podniecaj, bo nie kazdy z nich korzysta.

Tak jak ktos napisal - policja skarbowa zajmuje sie tablicami, POLITI nie ma czym sie przejmowac.

I nie wiem czy wiecie, ale nie tylko Polacy jezdza na "swoich" tablicach!!! Widac takze sporo tablic innych panstw!!! Zatem jesli piszecie, ze Polacy to zlodzieje, to napiszcie takze, ze zlodziejami sa Niemcy i Litwini.

A, ze Dunczycy kombinuja to tez wiadome. Jak wynajmowalem mieszkanie to mialem "lewa" umowe.
Dawaj ta czkolade i batonika podaj mail to ci poprzesylam linki

Rajchman

• Gość
« Odpowiedź #454 dnia: 18 Mar 2009, 20:16:59 »
Roslinka a to z tych dwoch bombonierek rezygnujesz? (zaoszczedze troche ;)).

Podaj maila to podam Tobie maila, na ktorego przeslesz to, co masz przeslac na maila, ktorego tutaj nie podam, zatem Ty musisz podac, bo jesli nie podasz, to ja Tobie nie podam a wtedy Ty mi nie podasz ... linkow :(

K3 nie chodzi o podatek rejestracyjny jako "cos", co jest niezgodne z prawem UE, ale jego wysokosc - ktora to w oczywisty sposob blokuje swobode przeplywu osob. Tak samo jak to bylo z akcyza w PL.

Po co to generalizowanie, ze w Danii kupisz auto z mniejszym przebiegiem, pewne, itp. Z tego co widac na "stronach z autami" przebiegi aut dunskich sa wysokie. Czesto zdarzaja sie auta 8-10 letnie z przebiegami 300-350 000km.

A to nie wiedzialem, ze zaden Polak nie dba o swoje auto, rozbija sie nim gdzie popadnie i oszukuje tego, kto chce je kupic   :-\

I nie ma sensu porownywac tych samych aut i tych samych rocznikow, bo jesli ktos ma przeznaczone na samochod 40 000dkk to, jesli nie kupi w Danii np. Hondy Civic 1997r, to kupi w PL Honde Civic 2003 rok, a nie 1997 a reszte pieniedzy wrzuci na lokate.

Widac ewidentnie, ze masz auto zarejestrowane na dunskich blachach  :)

anetart

• Gość
« Odpowiedź #455 dnia: 18 Mar 2009, 22:37:25 »
śmiac mi sie z tego chce , juz inaczej nie mozna napisac , ilu z nas sie wyrwało z tej biednej Polski ( jak kolega pisze )własnie po toi zeby cos miec , cos oszczedzic a nie po to zeby całe oszczednosci ładowac w dunskie auta, ilu z Nas chce tutaj życ na zawsze ? garstka,  wielu chce za 2 , 3 lata wrócic ,chce miec troszeczke lepsze zycie.
a dodam jeszce ze oprócz prawa Dunskiego jest jeszce prawo Unijne, nie wiem które jest wazniejsze ,chyba Polska nalezy do Unii,??

to kup auto dunski a nie ze prawo uni prawo to prawo

K3

• Gość
« Odpowiedź #456 dnia: 18 Mar 2009, 22:44:02 »

K3 nie chodzi o podatek rejestracyjny jako "cos", co jest niezgodne z prawem UE, ale jego wysokosc - ktora to w oczywisty sposob blokuje swobode przeplywu osob. Tak samo jak to bylo z akcyza w PL.

Po co to generalizowanie, ze w Danii kupisz auto z mniejszym przebiegiem, pewne, itp. Z tego co widac na "stronach z autami" przebiegi aut dunskich sa wysokie. Czesto zdarzaja sie auta 8-10 letnie z przebiegami 300-350 000km.

wczoraj widziałem... 7letnie: 100.000km - przebieg pewny.... Volvo V40 1.8
a skoro tak twierdzisz, że tu mają duże przebiegi, to kup auto w PL.... gdzie 90% aut od granicy DE/PL jedzie do tyłu, co by im się przebieg zmniejszył....
i nie jest to generalizowanie, gdyż w PL za przekręcenie licznika nic nie grozi, a auta po mocnych dzwonach są sprzedawane jako "bezwypadkowe" - bo wg polskiego prawa wypadek jest, jak ktoś był ranny ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #456 dnia: 18 Mar 2009, 22:44:02 »

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #457 dnia: 19 Mar 2009, 00:42:59 »
hehehe jak do Danii sprowadzaja samochody z Niemiec to liczniki przekecaja ale do przodu, wlasnie zeby mniejszy podatek zaplacic

Offline ciacho

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #458 dnia: 19 Mar 2009, 06:52:44 »

A kogos stac na starcie zeby zaplacic dunski podatek rejestracyjny?

Kazdy robi co chce ... my wiemy, ze jedzimy niezgodnie z dunskimi przepisami, ci w Skacie wiedza, ze maja przepisy niezgodnie z prawem UE.

Po pierwsze przepisy dunskie sa zgodne z prawem UE i byla o tym juz mowa wczeniej. Po drugie czy to ze kogos nie stac zeby od razu kupic sobie samochod usprawiedliwia go zeby lamal przepisy kraju w ktorym przebywa.  ::)

Poza tym zawsze jest alternatywa dla tych ktorzy nie chca lamac prawa a nie maja na samochod - ludziska, jezdzenie rowerem, pociagiem, autobusem na prawde nie boli chociaz jest na pewno mniej wygodne!!!!!!!!!! Wiem to z autopsji.

[Posted on: 19 Marzec  2009, 06:50:23]

PS

A jak sie troszke zaobi to mozna w koncu sie przesiasc na swoj samochod - tez to przerabialam  ;)

Peter

• Gość
« Odpowiedź #459 dnia: 19 Mar 2009, 10:33:53 »
Po pierwsze przepisy dunskie sa zgodne z prawem UE i byla o tym juz mowa wczeniej. Po drugie czy to ze kogos nie stac zeby od razu kupic sobie samochod usprawiedliwia go zeby lamal przepisy kraju w ktorym przebywa.  ::)

Poza tym zawsze jest alternatywa dla tych ktorzy nie chca lamac prawa a nie maja na samochod - ludziska, jezdzenie rowerem, pociagiem, autobusem na prawde nie boli chociaz jest na pewno mniej wygodne!!!!!!!!!! Wiem to z autopsji.

[Posted on: 19 Marzec  2009, 06:50:23]

PS

A jak sie troszke zaobi to mozna w koncu sie przesiasc na swoj samochod - tez to przerabialam  ;)
Regulacje prawne w Danii, nigdy nie był i nadal nie są zgodne z prawem UE.
Jeśli by były to na wszystkie samochody byłby jeden podatek rej. a nie dwa uzaleznione od tego czy auto jest firmowe czy prywatne.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #460 dnia: 19 Mar 2009, 10:44:42 »
Peter: A gdzie to przeczytsles (podstawa prawna), ze w UE obowiazuje tylko jeden podatek rejestracyjny dla samochodow
i ze np. zroznicowanie podatku od samochodow prywatnych i firmowych jest niezgodne z prawem unijnym ?

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #461 dnia: 19 Mar 2009, 10:52:50 »

to kup auto dunski a nie ze prawo uni prawo to prawo
troche nie zrozumialam z ta unia ..(*?)
 ale cóz, ja nie przecze ze tak nie zrobie, moze i kupuie dunskie auto, ale bede miala wtedy 2 , a 2 mi nie potrzebne. powiem tak , nie zarabiam kokosów , nie po to tu jestem zeby brac kredyt, a to na co mnie tu stac z odłozenia z kilku wypłat to nie bedzie nic rewelwcyjnego.niestety obawiałabym sie tym autem  jezdzic co 1.5 msc 2400 km, poniewaz najwazniejsze w tym momencie jest moje zycie i zdrowie .,

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #462 dnia: 19 Mar 2009, 11:13:37 »
a ja bym sie bala jechac do Polski wypasionym autem bo kradną. Wlasnie kolezance zakosili wypasione audi nie zdązyla dojsc do drzwi klatki schodowej jak podjechala laweta i wszystko trwalo minutke i szukaj wiatru w polu

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #463 dnia: 19 Mar 2009, 12:01:48 »
jezeli o mnie chodzi to moje Polskie wcale nie jest wypasione i razcej ta marke co mam złodzieje omijaja.od mojej babki z aliansu słyszałam ze najbardziej chodliwe w Pl sa WV i Audi własnie, ...

[Posted on: 19 Marzec  2009, 11:55:52]

a pozatym złodzieje na te audi sie musieli juz czaic wczesniej bo nie sadze zeby laweta sobie po miescie ot tak jezdzili.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #464 dnia: 19 Mar 2009, 12:13:44 »
nie ma co sie martwić, miała Audi pewnie i ma AC  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #464 dnia: 19 Mar 2009, 12:13:44 »

Czerwony MALUSZEK 126 p na polskich blachach w Aarhus

Zaczęty przez Ania i JustynaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 28485
Ostatnia wiadomość 09 Sie 2013, 18:50:16
wysłana przez piotr1
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 30912
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 27995
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10823
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 52012
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo