ty tez nie rozumiesz przerejestrowania od wycofania z ruchu pojazdu - współczuje tak załatwianie papierów w twoim wykonaniu.
Vera naprawde skoncz juz pisac na temat prawa bo Tobie nie wychodzi. Zachowujesz sie tak samo jak niejaki Peter. Probujesz przekonac nas do racji, ktorej nie masz. Probujesz nas przekonac, ze to co Ty mowisz jest wazniejsze niz to co mowi ustawa Prawo o ruchu drogowym.
Wiesz kiedy pojazd jest dopuszczony do ruchu na terytorium Polski. Wtedy kiedy np. jest zarejestrowany w ewidencji (art. 71).
A kiedy pojazd jest wyrejestrowany z ewidecji czyli wycofany z ruchu. Wtedy gdy pojazd zostal np. zarejestrowany za granica lub sprzedany za granice (art. 79).
Art. 79 ust 4 mowi ponadto „Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
1) odzyskanego po kradzieży;
2) zabytkowego;
3) mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla dokumentowania historii motoryzacji;
4) ciągnika i przyczepy rolniczej.”
P.S. Dla mnie jestes facet bez jaj. Normalny facet przyznalby sie do bledu, a nie robil z siebie idiote. Nalezy najpierw zapoznac sie z przepisami (stanem faktycznym), a pozniej zabierac glos.
P.S.2. Juz Tobie odpowiadam na Twoje przyszla odpowiedz, ze jestem taki madry bo pisze jako „gosc”. Pisze jako "gosc" poniewaz dla mnie to nie ma zadnej roznicy. Jezeli sie zarejestruje to jedynie bedziesz wiedzial kiedy i jakie posty napisalem, ile w ciagu dnia, w jakich godzinach oraz bedziesz mogl napisac do mnie na PW. Czy to sa informacje przydatne ? Wedlug mnie NIE.
P.S.3. Po tych Niemczech to chyba ciagnikiem jezdziles, ze mogles ponownie zarejestrowac w Polsce.
vera tylko prosze Cie, nie zabieraj sie jeszcze za kwesie prawne, bo to naprawde bedzie przegiecie 
http://www.rp.pl/artykul/117896.html
Kodeks drogowy zostal wlasnie przyjety przez Senat, teraz wroci ponownie do Sejmu a nastepnie bedzie czekal na podpis prezydenta.
To jest z kwietnia 2008r. Do tej pory nic sie nie zmienilo. Aktualne Prawo o ruchu drogowym mozna znalezc na stronie sejmowej, o wlasnie
tuasd caly czas piszesz o oplacie rejestracyjnej. A wystepuje ona wowczas, gdy ktos zdecyduje sie przerejestrowac auto.
A kwestia wazniejsza jest to - dlaczego ktos musi przerejestrowac auto, w koncu PL jak i DK naleza do UE, ochrona ubezpieczeniowa dziala w calej UE.
Przeciez w kazdym panstwie mogliby ustanowic przepisy, ze cudzoziemcy musza przerejestrowac auto na tablice panstwa goszczacego i ponosza za to olbrzymie oplaty (dopisac do tego, ze obywatele tego panstwa tez ponosza takie oplaty - zeby miec spokoj ze strony UE odnosnie dyskryminacji i chronic rynek wewnetrzny). Jednakze, jak widac, nie kazde panstwo stosuje taki trick.
Oplata rejestracyjna jest wowczas gdy rejestruje sie auto po raz pierwszy w Danii.
Poniewaz takie sa dunskie przepisy, ktore sa zgodne z przepisami unijnymi.
I co mam Tobie tutaj napisac. Mieszkales we wszystkich panstwach UE, ze tak piszesz. Nie za bardzo rozumiem, jak jakies panstwo moze ponosic oplaty za cos co jest zgodne z przepisami unijnymi (np. oplata rejestracyjna w Danii). Poza tym poszczegolne panstwa moga stosowac przepisy unijne, ale jak nie chca to nie musza (jedynie w przypadkach gdy jest to korzystniejsze dla obywateli i niedyskryminujace innych).