Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

ser/ sernik w danii

<< < (7/9) > >>

emerytka:
czy ktos moze dac dobry przepis na sernik na zimno robiony z dunskich serkow?
jadlam taki  na dunskim przyjeciu, ale nie mam kontaku z tymi ludzmi

uka:
Podaje przepis (naprawde w smaku doskonaly)

Spod (biszkopt)
4 cale jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szklanki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki zimnej wody
1 lyzka octu

Jajka roztrzepac z cukrem, dodac wode, ocet, make z proszkiem. Wylac na blaszke (ja wylewam zawsze na normalna tortownice) i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni

Zamiast pieczonego biszkoptu mozna spod poprostu wylozyc normalnymi biszkoptami a potem zalac masa serowa ktorej przepis ponizej

1 zelatyna (taka na 1 litr wody)
ok 0,7 kg zmielonego sera bialego (ja tutaj kupuje ten kvark w takich opakowaniach jak smietana, jest go tam 0,5 kg i jest swietny do tego sernika)
1 szkl. cukru
400 ml smietany 38%

Zelatyne rozpuscic w wodzie (okolo 600 - 700 ml wody, ale ilosc zelatyny taka jak na 1 litr wody)
Jak wystygnie dodac ser i cukier. Wszystko zmiksowac. Smietane osobno ubic na bita smietane, a nastepnie dodac do zmiksowanego sera z zelatyna i zmiksowac tak zeby nie bylo grudek. Wszystko wylac na biszkopt i wstawic do lodowki
Jak wystygnie mozna ulozyc na wierzchu owoce (najlepsze sa maliny lub truskawki) i zalac galaretka. Wstawic do lodowki do zastygniecia galaretki.

ja zawsze ukladam na wierzchu mrozone owoce to galaretka zastyga w mig :)

Smacznego

Solvej:
Robie jeden wysmienity, chodz bardzo kaloryczny ;)  deser z sera

W Polsce robilam go z mielonego sera lub serka homogenizowanego-jogobella jak sie nie myle.
Tu znalazlam w Aldi takie serki waniliowe w pudelkach, 4 sztuki laczone. Nie pamietam nazwy.
Moze z serka Philadelphia naturalnego tez bylby dobry...

Skladniki:
*serki homogenizowane - 4 pudelka
*smietana kremowka - ok. 250ml.
*owoce do wyboru: truskawki, maliny, jezyny (ja robie z mieszanka mrozonych )
*ciastka do wyboru : markizy, biszkopty, herbatniki...

Smietane kremowke ubic na sztywno
Dodac do niej serki. Wymieszac.
Ciastka pokruszyc.
W szklanej misce ulozyc ciastka i przekladac na przemian z masa i owocami. (Podobnie jak æblekage )
Ladnie wyglada podane dla kazdego w duzych kieliszkach np. do czerwonego wina.

Smacznego  ;)

AU:
Witam
Nie robiłam jeszcze sernika w Danii ale od koleżanki słyszałam że ser można zastąić czym takim co nazywa się skyr, podobno smakuje rewelacyjnie.

vordingborg:
 Zastąp biały serek żółtym serem, mąkę mielonym a drożdże przecierem pomidorowym.
Po sol po pieprz i wp.. smaczna lasagne  :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej