Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

ser/ sernik w danii

<< < (8/9) > >>

happybeti:

--- Cytat: AU w 05 Wrz 2014, 16:53:24 ---Witam
Nie robiłam jeszcze sernika w Danii ale od koleżanki słyszałam że ser można zastąić czym takim co nazywa się skyr, podobno smakuje rewelacyjnie.

--- Koniec cytatu ---
Skyr jest bardzo chudy.
Ja mieszam pół na pół z mascarpone :)
Wychodzi pyszny :).
Jak trafię, bo nie zawsze są, kupuję w Lidlu serki - 200g pudełeczko, homogenizowane, naturalne.
A jak ktoś jest "ortodoksem" i tylko twaróg mielony, to może "polować " na sprzedawców twarogu wędzonego i kupic taki jeszcze nieuwędzony. Też pycha :).
Niektórzy robą sami- z dostepnych produktów mlecznych. Ale ja tego nie próbowałam.

Mrozik:
A38+ pieluszka tetrowa.Wylewamy zawartosc na pieluche,ktora rozciagamy na garnku.Zostawiamy na noc.Rano wylewamy zawartosc garnka a na pieluszce mamy bialy ser,z ktorego robimy sernik.

happybeti:
Ile serka wychodzi z litra A38 ?
Lub inaczej- ile litrów A38 potrzebuję na ok 1 kg serka ?

Jomir:
nigdy nie wazylam, ale na kilogram musisz wziac chyba minimum 2 litry.
Mi wychodzilo 3/4 sitka o srednicy 20 cm.

zpatentem:
Pamietam, ze jak dawno temu robilem ser to podgrzewalem otwarty karton A-38 w garnku z woda; czyzby technologia produkcji sie zmienila?
 W Metropolii twarogi roznego kalibru mozna kupic w polskim sklepie wiec dla mnie to zawracanie glowy, po za tym taki ser bedzie zawsze gorzej smakowal (bez znaczenia w serniku).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej