Ogólne > Edukacja
Nauka jezyka dunskiego
Mirabelka:
--- Cytat: orimpl w 16 Lis 2007, 21:30:33 ---Duński syntezator mowy:
http://adgangforalle.dk/
Pobieramy program (klikamy "Hent fjernbetjeningen her...") i instalujemy go.
Użycie:
Zaznaczamy tekst, lub kopiujemy go do schowka i klikamy przycisk w programie i po chwili słyszymy mowę.
Bardzo sie przydaje do nauki wymowy.
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Tez mam ten programik, jest super. :)
Mirabelka:
--- Cytat: Mirra w 16 Lis 2007, 22:44:09 ---Ja sie rowniez obawiam, ze samodzielna nauka dunskiego nie da mozliwosci mowienia po dunsku.
Tu sa strasznie wazne niuanse...
Czasem do bolu cos powtarzam, i mysle, ze jestem perfekcyjna, a moj maz wciaz mnie poprawia, twierdzac, ze mowie cos zupelnie innego.
Zdarza sie, ze prawie ze lzami w oczach stwierdzam, ze nie slysze roznicy miedzy tym co ja mowie, a co on...
W Polsce mamy jedno a, jedno e, jedno i...
Tu sa trzy rozne e, trzy rozne i....
Za trzy tygodnie mam test po module 2... w dalszym ciagu musze sie bardzo starac, bym byla zrozumiana, gdy cos mowie lub czytam....
Nawet, pomimo iz pierwszy modul robilam w KISSIE (kiedys najlepsza szkola w Danii, w kwestii wymowy), mam meza Dunczyka, z ktorym zaczelismy mowic w domu po dunsku i tesciow, z ktorymi moge rozmawiac tylko po dunsku....
Droga wciaz daleka, chociaz poswiecam na nauke okolo 4-5 godzin dziennie..
--- Koniec cytatu ---
Jak ja ci zazdroszczę kochana, tez już bym chciała skaczyc ta szkole. Ale niestety zostały mi jeszcze 3 egzaminy.
mawi:
--- Cytat: Mirra w 16 Lis 2007, 22:44:09 ---
Za trzy tygodnie mam test po module 2... w dalszym ciagu musze sie bardzo starac, bym byla zrozumiana, gdy cos mowie lub czytam....
Nawet, pomimo iz pierwszy modul robilam w KISSIE (kiedys najlepsza szkola w Danii, w kwestii wymowy), mam meza Dunczyka, z ktorym zaczelismy mowic w domu po dunsku i tesciow, z ktorymi moge rozmawiac tylko po dunsku....
Droga wciaz daleka, chociaz poswiecam na nauke okolo 4-5 godzin dziennie..
--- Koniec cytatu ---
witam
czytając to załamałam się , piszesz ,że uczysz się 4-5 godzin dziennie ,masz męża Duńczyka i jesteś dopabuse na module2
Ja byłam z mężem na rozmowie ,robiliśmy testy i mam od wtorku kurs na modul 3 ,przeraża mnie ten fakt ,bo ja w ogóle się w domu nie uczę . Tyle co w pracy pogadam (a gadam fatalnie) co jest na modul2 ,a może to jakaś wyższa szkoła ?
Dotka:
Jestem w Danii od ponad 15 lat...Jak przyjechalam nawet nie bylo slownika pol dunskiego tylko ten stary z 1939 roku!! Jak sie najlepiej nauczyc dunskiego? samemu jest ciezko, ja zaczynalam w sprogskole a pozniej poszlam do normalnej szkoly dunskiej, a pozniej na studia jezykowe... i jakos sie nauczylam... najwazniejsze zeby mowic caly czas!!
Jomir:
Mirabelko, nie ma czego zazdroscic.. Kissu juz nie ma :(
Moze za kilka miesiecy bedzie sie mozna uczyc metoda kissowa w IA, ale poki co pozstaly tylko tradycyjne metody... a szkoda...
Rozsypalismy sie po roznych szkolach... Ja jestem w Sprogcenter, w specjalnej grupie dla Kissowcow... robimy modul w mniej wiecej 5 tygdoni ale ta szkola pod doswiadczeniach Kissowych to nieporozumienie....
Podobne zdanie maja kolezanki o Studieskolen i Hellerup...
NIestety, kto liznal Kissa i mial w planach biegla znajomosc dunskiego w rok... ten bedzie rozczarowany wszytskim co jest obecnie dostepne...
Mawi..
po pierwsze wszystko zalezy od tego jak dlugo sie uczysz dunskiego...
Ja sie ucze dopabuse trzeci miesiac...
po drugie zalezy to tez od tego co rozumiesz majac na mysli znajmosc dunskiego... bo jesli chodzi o mnie, bez problemu jestem w stanie napisac wypracowanie, streszczenie ksiazki, list.... nie mam problemu z gramatyka na poziomie czasow i budowy zdania.... ale dla mnie to nie wszystko... ja chce byc rozumiana przez rozmowcow...
po trzecie, rzeczywiscie jest kilka poziomow w nauczaniu dunskiego i moduly oznaczac rozne etapy zaawansowania...
Ja jestem na "studieprøven" czyli Danskuddannelse 3 , moj modul 2 - to modul 3 na "Prøve i Dansk 3" (Danskuddannelse 2) lub modul 4 na "Prøve i Dansk 2" ... wiec stad tez moze roznica...
Inna sprawa, ze moim celem jest dunski w rok.... a tylko nauka po 4-5 godzin dziennie daje mozliwosc zaliczania modulow co okolo 5-6 tygodni....
Przy normalnym trybie nauki, rozlozonej na 2-3 lata nie trzeba sie az tyle uczyc.
Zasadniczo chcialam tylko podkreslic, iz samodzielna nauka to raczej porazka... jezyk pisany a mowiony to przepasc... a artykulowanie dunskich glosek to cwiczenia czasem do bolu...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej