Ogólne > Edukacja

Nauka jezyka dunskiego

<< < (5/38) > >>

mawi:
ja mam  na danskuddennelse 3 i nie wiem jak długo to ma trwać ,   czyli to samo . ja miałam na teście z modulu 2  odpisać na mail  , musiałam opisać   swoje nowe mieszkanie , a drugi test niby kończący 3 modul przeczytać tekst i odpowiedzieć na pytania ,  było o facecie który starał się w banku o  kredyt na zakup samochodu  itd...nie wiem słyszałam że  testy się powtarzają ,
--- Cytuj (zaznaczone) ---o drugie zalezy to tez od tego co rozumiesz majac na mysli znajmosc dunskiego... bo jesli chodzi o mnie, bez problemu jestem w stanie napisac wypracowanie, streszczenie ksiazki, list.... nie mam problemu z gramatyka na poziomie czasow i budowy zdania.... ale dla mnie to nie wszystko... ja chce byc rozumiana przez rozmowcow...
--- Koniec cytatu ---
ja nie napisze wypracowania ani streszczenia , więc nie wiem o co tu chodzi , no ale zobacze na kursie jak to będzie

Tina:
Witam ja jestem juz po PD3 i dalej mam problemy z dunskim. Ostatnio bylam na tescie bo chcialam dalej kontynuowac dunski to wyszlo ze zasob slow mam duzy a wymowa fatalnie. Chociaz moim zdaniem moj zasob slow jest bardzo maly oni tu maja takie durnowate testy czesc slow dunskich na tym tescie byla taka sama jak w jezyku polskim np sekundant , polio itp. Za to to ze wymawiam fatalnie to tez byl test pisemny 152 slow zapisanych fonetycznie i w ciagu 5 minut trzeba bylo zaznaczyc ktore sa poprawne. Uczylam sie juz 3 innych jezykow i pierwszy raz spotkalam sie z tak dziwnym cwiczeniem. Zaznaczam ze ta nauczycielka ktora robila ten test wogule nie rozmawiala ze mna. Wyslala mnie do KVUC no i tam zacztnam nauke dunskiego od stycznia. 9 klase dla dunczykow tylko duski to w styczniu napisze jak tam jest. W tej szkole tez sa ekstra lekcje raz w tygodniu z gramatyki ale ja juz nie chcialam na to isc bo sama gramatyka to mnie nudzi.
Pozdrowionka

Jomir:
Mawi, my wiecznie cos musimy pisac... Streszczenia ksiazek - to streszczenia tych durnowatych ksiazeczek, o ktorych sie rozmawia na egzaminie... Od nas nauczycieka wymaga opracowywanie ich pisemnie... Natomiast wypracowanka to maja byc takie na strone A4 - okolo 100-150 slow, na przyklad pisalismy o naszej ostatniej podrozy, a dzisiaj musialam wymyslec historie, ze wygralam w totka i jak zamierzam wydac kase :)

Dostajemy rowniez materialy do opracowania - czyli tekst, ktory trzeba strescic... na przyklad ostatnio o dunskim systemie szkolnictwa...

Tylko, jak napisalam wczesniej i jak napisala Tina....
Ja to wszytsko potrafie napisac, testy gramatyczne robie na maksimum... ale jesli chodzi o wymowe to porazka...
Dunski jest trudny nawet jesli uczy sie z nauczycielem, a co dopabuse jesli ktos probuje uczyc sie sam!!!

Magt:
Dzieki wszystkim za ciekawe linki. Ja rowniez mam cos do dodania dla srednio zaawansowanych:

http://www.dansk-netskole.dk/

Pozdrawiam!

MagdaP:
Gratuluję zdyscyplinowanym samodyscypliny( 4 godziny nauki dziennie :o ). Jak czytam jaki duński jest trudny do nauczenia i ile jest problemów to sama się zniechęcam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej