Ogólne > Rodzina ...
Opieka medyczna
kicia:
W poniedziałek będę z nimi gadać żeby zakładały bo wole jak dłużej pamp na tyłku będzie ale za to sucho
No pod warunkiem oczywiscie ze będzie sie nadawał na pójście
Ania8718:
Dzień dobry mam pytanie i za razem problem mąż pracuje w Danii i ja z dziećmi jestem na jego ubezpieczeniu Duńskim i teraz córka ma jechać na kolonie do Hiszpanii i potrzebuje karty ekuz poszłam wczoraj do NFZ w Polsce i okazało się że taka kartę może wydać tylko Dania i czy orientujecie się czy ona wydawana jest na miejscu a jak nie to ile się czeka i czy trzeba mieć ten numer cpr i gdzie trzeba się udać aby takie coś otrzymać? Proszę o informację bo już nie wiem co mam robić...
Jomir:
Zeby otrzymac niebieska karte, trzeba mieszkac tutaj i posiadac numer cpr.
Zamawia sie ja przez internet i przychodzi poczta w ciagu okolo 2 tygodni.
dorissa79:
Jesli maz i Wy macie w Polsce ten sam adres zamieszkania, to maz jak najbardziej moze zamowic niebieska karte dla Ciebie i corki tutaj w Danii - nie potrzebujecie do tego mieszkac w Danii. Jesli maz posiada NemID to pod linkiem ponizej moze zamowic karty dla Was, zostana one wyslane na Wasz polski adres w ciagu 3 tygodni. Jesli natomiast nie ma NemID to musi dzwonic do Udbetaling Danmark, to wysla mu papabusewe formularze do wypelnienia.
Link do zamowienia karty:
https://www.borger.dk/handlingsside?selfserviceId=aa826fb7-895c-4e04-a64d-873b3bb408b3&referringPageId=f3b9aa55-4f30-4a95-ae85-493e7a391177
telefon do Udbetaling Danmark:
+45 70 12 80 81
Jomir:
No chyba nie tak do konca.
w Danii nie istnieje ubezpieczenie na meza/zone.
wszystcy, ktrzy w Danii mieszkaja maja ubezpieczenie, nie jest to zalezne od posiadania pracy
Slowem kluczowym jest ZAMIESZKANIE w Danii.
Jak Dania moze wystawic potwierdzenie ubezpieczenia kogos, kto w Danii nie istnieje?
No i drobna informacja z Borger.dk
Du kan få det blå EU-sygesikringskort, hvis du bor i Danmark, er statsborger i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, og du er dansk sygesikret.
Du kan i særlige tilfælde have ret til et EU-sygesikringskort, hvis du:
bor i udlandet og arbejder i Danmark eller
er udsendt af en dansk arbejdsgiver til at arbejde i udlandet.
Derudover kan du have ret til et kort, hvis du er statsløs, konventionsflygtning eller familiemedlem til en dansk sikret. Et familiemedlem er din ægtefælle eller samlever og dine børn under 18 år. Dog har forældre til børn med statsborgerskab i et EU/EØS-land eller Schweiz ikke ret til et blåt EU-sygesikringskort.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej