poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Słuzba zdrowia w Danii  (Przeczytany 90839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Słuzba zdrowia w Danii
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Lis 2008, 13:52:59 »
Moje dziecko chodzi do podstawówki, i nie wazne czy deszcz, grad, wiatr, ze  urywa glowe, ale na kazdej przerwie obowiazkowo musza spedzac na dworze. Jakis tydzien temu byla taka beznadziejna pogoda, ze nawet kota nie wystawiłabym na dwor. A moj syn przyszedl ze szkoly i powiedzial, ze bylo tak zimno a oni musieli wyjsc na dwor. W koncu jak poprosili nauczycielke to mogli spedzic przerwe wewnatrz szkoly :-\.
Szczerze wkurzylam sie, poniewaz szkola podstawowa , to nie szkola przetrwania. Moje dziecko na drugi dzien mialo katar i kaszel. Wiec troszke "porozmawialam" sobie z moim Lubym , oczywsicie on stanal po stronie szkoly dunskiej.

Ale w konczu napisal kartke do nauczycielki, ze w taka pogode jak byla  moje dzieko nie moze wychodzic na zewnatrz, poniewaz pozniej jest chore ;)

A co do przedszkolakow to codziennie sie dziwie, jak patrze na przedszkolanki , jak maszeruja z tymi dziecmi, deszcz, wiatr itd.a te dzieci bez czapek, porozpinane wedruja zadowolne :P

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Lis 2008, 14:58:01 »
Nie mozliwe jest rozchorowanie sie na drugi dzien :)
Wirus zazwyczaj wylega sie okolo 3 dni od momentu wtargniecia do organizmu.
Chyba, ze nastapi duze wychlodzenie organizmu, ale to i tak na drugi dzien powinna byc "tylko" goraczka, a reszta objawow nieco pozniej.

Maly po prostu "zalatwil sie" wczesniej, a ten ostatni raz, po prostu go doprawil :)

Ale w zupelnosci sie zgadzam po polsku :) czasem nie wyrzuca sie kota za drzwi, a co dopabuse dzieci :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline klajsmen

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #107 dnia: 02 Gru 2008, 18:39:45 »
Witam wszystkich serdecznie  :) przepraszam że wracam do mojej sytuacji.
Lekarz pierwszego kontaktu, po mojej pierwszej wizycie w lutym, stwierdził że maksymalnie do trzech miesięcy potrwa leczenie, po ośmiu
m-cach powiedział ze jestem pierwszym takim pacjentem w jego praktyce lekarskiej  ???.
Specjalista ortopeda w prywatnym szpitalu potwierdził to co ja mówiłem, mianowicie - uszkodzenia trzech stawów lewej reki, i o zgrozo zero zaleceń jak prowadzić dalsze leczenie  :(
Badanie przez specjaliste neurochirurga w państwowym szpitalu - ciśnienie krwi, osłuchanie płuc, opukanie młoteczkiem nóg i rąk, skłon do przodu, podniesienie rąk do góry, obejrzenie oczu. Razem z wywiadem ok. 10 minut. Stwierdzenie bólu i opis wysłany do domu z zaleceniem podjecia pracy z wykorzystaniem jednej reki i głowy, zero zaleceń jak prowadzić dalsze leczenie chorej ręki.
W ubiegłym tygodniu lekarz powiedział, że nie może mi dac skabusewania na żadne badania specjalistyczne bo urazy wewnętrzne są rozległe.
Nie mogę zrobic badań Polsce, bo mam zakaz opuszczania Danii do zakończenia procedury, która moze potrwac jeszcze ok 2-3 m-ce, oraz zakaz przyjmowania lekarstw innych niż te, które on mi zaleci.
Jeżeli chodzi o maleństwa duńskie, to osobiście jestem za luźnym wychowaniem i przebywaniem na świeżym powietrzu. Jak syn był malcem to bardzo często bawiliśmy się w przeróżne zabawy o każdej porze roku (żona nieraz była zła bo przychodziliśmy obydwaj brudni), gdy większość jego rówieśników siedziała w domku przed TV.
Życze wszystkim duuuużo zdrówka  ;D

odpowiedz

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 03 Gru 2008, 14:04:07 »
tez pracuje w sluzbie zdrowia tutaj i potwierdzam ze lekarze sa ograniczani odgornie, wiem ze czesto wbrew sobie nie moga wypisywac za duzo skabusewan lub lekow bo maja limity z gory. lekarze tutaj nie sa niemadrzy lub niedouczeni po prostu sa bardziej urzednikami niz lekarzami

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Sty 2009, 16:19:01 »
witam,
orientuje się ktoś jak wyglada tutaj sprawa z fizjoterapią? dostalam skabusewanie na zabiegi i za kazdy musze placic  :-\
na moje pytanie lekarz odpowiedzial  "tutaj tak to funkcjonuje"...
jest jakis sposób aby załapać się na bezplatna fizjoterapie/rehabilitacje(mając oczywiscie zółtą kartę)?

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Sty 2009, 17:12:06 »
Pracodawca ma prawo odciągnąc od podatku wydatki na fizjoterapię swoich pracowników. Ewentualnie porozmawiaj z pracodawcą, czy nie mógłby rozliczyc rachunków. Mogłabyś np. zwrócic ca.połowę wydatku pracodawcy. Nic by go to wtedy nie kosztowało.
Jest jeszcze "Sygesikring Danmark". Jeżeli jest się członkiem to oni zwracają częśc kosztów. Ale oczywiście w tym wypadku jest już za późno.

Pozdrawiam

K3

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Sty 2009, 17:16:15 »
To i ja zapytam:

- jak jest z okresem oczekiwania do lekarza okulisty ??

- jaka jest możliwość laserowej korekcji wzroku w DK ??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #111 dnia: 29 Sty 2009, 17:16:15 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Sty 2009, 20:28:42 »
witam,
orientuje się ktoś jak wyglada tutaj sprawa z fizjoterapią? dostalam skabusewanie na zabiegi i za kazdy musze placic  :-\
na moje pytanie lekarz odpowiedzial  "tutaj tak to funkcjonuje"...
jest jakis sposób aby załapać się na bezplatna fizjoterapie/rehabilitacje(mając oczywiscie zółtą kartę)?
Nie sadze. Ja wiem tyle, ze czesc sumy za zabieg jest pokrywana z ubezpieczenia (zoltej karty), a reszte trzeba doplacac, to jest na pewno ponad 50 %. Info sprzed miesiaca z Kopenhagi. Wyglada na to, ze tak to po prostu funkcjonuje.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Sty 2009, 23:21:50 »
Potwierdzam, tak to funkcjonuje... Doplaca sie cos okolo 140-150 koron w Kopenhadze.

Natomiast okres oczekiwania do okulisty zalezy od regionu. Moja mama czekala bodajze 2-3 miesiace gdzies okolo 1,5 temu.
Jesli zabieg okaze sie konieczny, bedzie wykonany. Moja mama miala taki miec, jednak u niej okazal sie niemozliwy do wykonania, wiec nie znam wiecej szczegolow.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Sty 2009, 23:24:09 »
Na pierwszą wizytę u okulisty czekałam 5 tyg.

K3

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Sty 2009, 23:34:30 »

Natomiast okres oczekiwania do okulisty zalezy od regionu. Moja mama czekala bodajze 2-3 miesiace gdzies okolo 1,5 temu.
Jesli zabieg okaze sie konieczny, bedzie wykonany. Moja mama miala taki miec, jednak u niej okazal sie niemozliwy do wykonania, wiec nie znam wiecej szczegolow.

wiesz na początek nie chodzi mi o zabieg... generalnie jest sytuacja, że "na wczoraj" potrzebuję pewne zaświadczenie od okulisty właśnie...  :-\

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Sty 2009, 23:59:06 »
Skoro na wczoraj i jest to wazne, to sprobuj prywatnie, klinik i gabinetow okulistycznych zatrzesienie.

Dopabuse zaczelam wspolprace z okulistami, wiec moje wiadomosci nie sa stuprocentowe. Ale na tyle ile sie orientuje, standardowa wizyta powinna byc gratis, jezeli jestes w 1 grupie ubezpieczenia (ta grupa widnieje na zoltej karcie).

Aczkolwiek moga zadac zaplaty za wystawienie zaswiadczenia. Tyle, ze u lekarza rodzinnego tez sie placi za wydanie zaswiadczen, wiec to akurat roznicy nie czyni.

Moim zdaniem najlepiej zrobisz, jak zadzwonisz i sie upewnisz.
Poza tym tak naprawde lekarz rodzinny ma obowiazaek dokonac wstepnego badania wzroku, moze wystarczy CI zaswiadczenie od lekarza rodzinnego?

K3

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Sty 2009, 00:11:21 »
Skoro na wczoraj i jest to wazne, to sprobuj prywatnie, klinik i gabinetow okulistycznych zatrzesienie.

Dopabuse zaczelam wspolprace z okulistami, wiec moje wiadomosci nie sa stuprocentowe. Ale na tyle ile sie orientuje, standardowa wizyta powinna byc gratis, jezeli jestes w 1 grupie ubezpieczenia (ta grupa widnieje na zoltej karcie).

Aczkolwiek moga zadac zaplaty za wystawienie zaswiadczenia. Tyle, ze u lekarza rodzinnego tez sie placi za wydanie zaswiadczen, wiec to akurat roznicy nie czyni.

Moim zdaniem najlepiej zrobisz, jak zadzwonisz i sie upewnisz.
Poza tym tak naprawde lekarz rodzinny ma obowiazaek dokonac wstepnego badania wzroku, moze wystarczy CI zaswiadczenie od lekarza rodzinnego?

okazuje się, że niestety nie....
badanie lekarskie standardowe było, potem wysłali mnie do optyka.... okazało się, że nawet to nie wystarczy

co do zapłaty... nie jest le... na razie pracodawca za wszystko do tej pory zwraca....

a prywatnie... nie wiem czemu, ale www.degulesider.dk wyrzuca mi tylko 10 wyników na zapytanie o okulistów... z czego byłem u kilku i termin "za pół roku" ???

Offline Apolonia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #118 dnia: 30 Sty 2009, 02:15:52 »
Okulista - nornalnie w okolicach Kbh to nie potrzeba miec skabusewania - znajdujesz łapiducha i dzwonisz i umawiasz sie na wizyte. Jak nie pasuje to następny itd. Wszystko za darmo na żółtą albo niebieską karte ale jak kto na czarno to trzeba płacić. Ile tyo tzeba zapytać. Czas oczekiwania - mój daje nie w kolejnosci zgloszenia ale jak wielki jest problem. Lista najlepsza na krak

maudi46

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 02 Lut 2009, 14:52:24 »
Za krotko mieszkam w Danii dlatego moja znajomosc Dk sluzby zdrowia jest  z a d n a !!
W zwiazku z tym mam pytanie > Otoz wiem , ze moge w DK zmienic swojego rodzinnego lekarza , oczywiscie po uiszczeniu wlasciwej oplaty. poza tym praktyka lekarska musi miescic sie w odleglosci do5 km od miejsca mojego zamieszkania. W Pl leczylam sie na tarczyce. Poczulam sie zle wiec udalam sie do mojego rodzinnego lekarza, do ktorego zostalam atomatycznie skabusewana ,poniewaz do jego praktyki przypisany jest moj maz ( od ponad 10 lat) . Bylam przerazona !! Nie bede wdawac sie w szczegoly, ale moja noga nie stanie juz tam wiecej !!!. Moze znasz jakiegos normalnego lekarza najlepiej polskiego.  Czy mozna jakos ominac obowiazek meldowania sie w praktyce do 5 km ? Z tego co wiem mozna to zrobic w przypadku posiadania 2 grupy ubezpieczeniowej , a poki co jeszcze jej nie nie mam i dlugo miec nie bede
Mieszkam 17 km od stolicy . Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 02 Lut 2009, 14:52:24 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310227
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17056
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39677
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45974
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42675
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand