Ogólne > Rodzina ...
ślub, kaucja, pozwolenie..
Mirabelka:
--- Cytat: Mirra w 13 Lis 2007, 20:31:13 ---Wszytsko jest dobrze, dopoki masz pozwolenie na prace i zwiazane z tym pozwolenie na pobyt.
Natomiast jeslli prace stracisz, stracisz pozwolenie na pobyt, mimo iz masz meza Dunczyka.
Jesli bedziesz chciala zmienic prace, musisz wystapic o nowe pozwolenie o prace.
Jesli bedziesz tu na podstaiwe laczenia rodzin, ktore wiaze sie oczywiscie z kaucja. Masz stale pozwolenie na prace.... mozesz pracowac, nie pracowac.... a a masz pozwolenie na pobyt tutaj.
Odpukac, jesli sie rozwiedziesz lub cos sie stanie z mezem.. musisz Danie opuscic. Jesli jestes tu na podstawie laczenia rodzin, panstwo dunskie musi CI udzielic pomocy...
Ot roznica, niby nie wielka, ale jednak...
Co do dokumnetow.... Pamietajcie, ze jak dlugo jestescie obywatelkami RP, musicie miec paszport polski.... a wiec, polskie dokumnety sie przydadza...
Kwestia prawa jazdy... Dunska zolta karta, plus polskie prawo jazdy.... moze rownac sie klopoty, zwlaszcza jesli sie okaze, ze przebywacie tutaj nieco dluzej....
Czy naprawde nigdy nie bywacie w Polsce??? Tak ciezko przy okazji jednego pobytu zzlozyc dokumnety, a przy okazji drugiego je odebrac????
--- Koniec cytatu ---
Swieta racja Mirra. Zawsze lepiej wplacic kaucje i miec spokuj niz potem siedziec i plakac.
Jomir:
:) lub pisac na forum :)
Mirabelka:
--- Cytat: Mirra w 13 Lis 2007, 20:38:41 ---:) lub pisac na forum :)
--- Koniec cytatu ---
Wlasnie. :)
anha:
Ja przez to przechodziłam parę lat temu ale do ślubu wystarczył tylko mój akt urodzenia (nie tłumaczony) i paszport.
Żadnych zaświadczeń że jestem panienką :D nie żądano..
Cpr miałam bo pracowałam jako operka.
Dopabuse w czerwcu tego roku przetłumaczyłam duński akt ślubu i akt urodzenia męża.Po co jego akt? Bo w duńskim akcie małżeństwa nie wpisuje się imion rodziców małżonka a polski USC tego wymaga.
Za przetłumaczenie przysięgłe dwóch kartek A4 (jednostronnych) zapłaciłam 155zł (W-wa).
Potem jeszcze 50zł za umiejscowienie aktu i 39zł za uzupełnienie czy coś takiego.
Pani w USC była zawalona pracą więc do mojego wyjazdu nie dostałam aktu małżeństwa (mój brat odebrał,napisałam wcześniej upoważnienie).
Przy następnej wizycie planuje wyrobić paszport i dowód osobisty.
Do tej pory podróżuje z paszportem z panieńskim nazwiskiem.
piatka:
--- Cytat: Mirabelka w 13 Lis 2007, 20:37:13 --- miec spokuj niz potem siedziec i plakac.
--- Koniec cytatu ---
Mirabelko!!!!!!!!!!!!!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej