Ogólne > Rodzina ...
ślub, kaucja, pozwolenie..
barbarita2311:
DZIEKUJE ;)
Jomir:
Piszac zolta karta plus polskie prawko, rowna sie klopoty...
w przypadku, kiedy na karcie CPR bedzie widnialo inne nazwisko, a na prawku inne...
Tula:
--- Cytat: madzialenasz w 14 Lis 2007, 08:13:55 ---Aha, nie wiedzialam, i skoro ta znajoma mi powiedziala ze to dowod dla obcokrajowcow to jej uwierzylam.
--- Koniec cytatu ---
;D ;D ;D
I tak wlasnie sie rodza plotki... Ja slyszalam o jedym Polaku, ktory opowiadal, ze to jest jego karta nadania obywatelstwa, wazna na rok :D
--- Cytuj (zaznaczone) ---No ale dlaczego nie kazdy ja dostaje? to co trzeba zrobic zeby ja dostac?
--- Koniec cytatu ---
Dostaje ja kazdy, kto dostanie pozwolenie na prace. Wczesniej wklejano je do paszportu, teraz dostaje sie te karte wlasnie.
Proponuje slowa kolezanki dzielic na dwa.
Tina:
Ja biorac slub potrzebowalam tylko paszport zadnego aktu urodzenia. No i jeszcze musialam miec pismo z udlÆeninge ze jestem tu legalnie bo jeszcze Polska nie byla w unii a ja mialam duzo pieczatek w paszporcie i oni nie mogli sie polapac. Tu we wniosku musisz zaznaczyc jakie po slubie bedziesz chciala miec nazwisko i czekasz 2 tygodnie i to cale zalatwianie formalnosci. A w Polsce to ze masz slub w Dani to mozesz zglosic jak chcesz to jest twoj wybor. Ja swoj slub zglosilam dopabuse po 2 latach bo moja kolezanka pracuje w USC i marudzila mi zebym to zglosila ale to nie jest obowiazek. Poprostu w Polsce bedziesz panna.
Jomir:
Magda miala pewnie na mysli Opholdstilladelse....
Wlasnie mam ja w reku.
Moja mama dostala taka karte, gdy dostala staly pobyt. Jest faktycznie plastikowa i wylada nieco podobnie do polskiego dowodu osobistego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej