Ogólne > Rodzina ...

ciąża

<< < (4/26) > >>

piotrek:
moja znajoma nie ma internetu a jest kolezanka mojej zony , a ja jestem tu zalogowany wiec moze to głupio wyszło ze to ja sie o to pytam ale to pisała moja zona. troszke zakręciłam, ale  dzieki za odpowiedz mira jestes kobieta wiec to rozumiesz, nie chodzi o pieniądze tylko chce sie dowiedziec jak bedzie gdy zajdzie w ciąze, chciałaby isc na chorobowe bo boi sie o dziecko juz na zas!!

piotrek:
dzieki wam dziewczyny za rozswietlenie troszke tej sprawy juz wiem co jej przekazac

anka84:
W takim razie mam tez pytanie co sie dzieje gdy kobieta ma prace fizyczna ( czyt. zagrazajaca ciazy) co ona ma w takim razie robic pracowac do 8 miesiaca czy czekac az poroni? dziwne to dla mnie i jeszcze jedna przeczytalam ze trzeba miec przepraowany rok legalnie oczywiscie  :) a co sie dzieje gdy np kobita dowiaduje sie ze jest w ciazy w sierpniu a w listopadzie konczy jej sie kontrakt?

Z gory dziekuje za odpowiedz

piatka:
Kochani, Polacy maja prawo do pobytu i pracy w Danii tylko na taki okres jaki maja pozwolenie, nikt nie jest w stanie dzis powiedziec, czy ci przedluza kontrakt, jesli nie, wracasz do kraju, zglaszasz sie z zaswiadczeniem do dzialu zatrudnienia czy gdzies tam i okres pracy w Danii liczy sie jak normalny okres i korzystasz z wszystkich praw w Polsce.
Nie wiem czy Polakom pracujacym tutaj wydajesie europejska karte ubezpieczenia, ktora jest wazna przez rok.
Czy na sygesykringskort dla pracujacych jest data waznosci?

Jesli kobieta ma jakiekolwiek problemy zdrowotne, zglasza sie do swojego lekarza. On decyduje o wszystkim.

piatka:
Tu jest tak, ze nie musisz byc zatrudniona, zeby byc objeta opieka zdrowotna.  Wiec osoba majaca prawo stalego pobytu nawet jesli nie nabedzie praw do urlopu macierzynskiego, dostanie pieniadze z komuny.
Tu kazdy musi miec pieniadze na swoje utrzymanie, pomoc socjalna jest  swietnie zorganizowana, ale trzeba miec prawo stalego pobytu, ktore sie otrzymuje po ok 7 latach mieszkania i pracy w Danii.
Moze ktos wie jak to jest gdy sie konczy pozwolenie na pobyt?
Moze skontaktowac sie z ambasada, albo konsulatem?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej