Ogólne > Rodzina ...
ciąża
Jomir:
Jesli konczy sie pozwolenie na pobyt, i nie ma sie mozliwosci jego przedluzenia, niestety trzeba wracac do kraju. Wszystko juz opisalas.
Mozna - jesli sie ma pieniadze (wiec to chyba oznacza, ze zasilki nie przysluguja), zostac jeszcze 6 miesiecy po zakonczeniu pracy, celem szukania nastepnej.
Ciaza znacznie to wszystko komplikuje, niestety...
RybkaWillego:
Piątko niestety w jednym miejscu się mylisz. w dzisiejszych czasach Polacy wcale nie muszą mieszkać i pracować w Danii przez 7 lat aby dostać stały popbyt. Ja przepracowałam w Danii rok i po tym roku dostałam stały pobyt. Przepisy się troszeczkę pozmieniały ostatnio.
A co do ciąży. Ja jestem w 10 tygodniu ciąży. Od lekarza dowiedziałam się, że to położna (ze szpitala w którym zdecyduję się urodzić) bedzie prowadziła moją ciążę a nie lekarz rodzinny czy ginekolog. Faktycznie podczas ciąży przysługuja 2 badania USG ( jeżeli są z ciążą jakiekolwiek problemy na pewno badań tych jest więcej ). Kobieta ciężarna ma też prawo do bezpłatnego badania ( robi się je w 12 tygodniu ciąży ) nie pamiętam nazwy, ale chodzi o to że bada się szerokość karku płodu. Dzięki badaniu można się dowiedzieć czy dziecko nie urodzi sie z poważną chorobą, jak choroba tzw. zespoł Downa. Warto to badanie zrobić.
Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie ( i nie tylko).
anha:
--- Cytuj (zaznaczone) ---nie pamiętam nazwy, ale chodzi o to że bada się szerokość karku płodu
--- Koniec cytatu ---
Przezierność karku,nie powinno przekraczać 2,5 mm.
Powodzenia :D
piatka:
--- Cytat: RybkaWillego w 17 Gru 2007, 21:45:47 ---Piątko niestety w jednym miejscu się mylisz. w dzisiejszych czasach Polacy wcale nie muszą mieszkać i pracować w Danii przez 7 lat aby dostać stały popbyt. Ja przepracowałam w Danii rok i po tym roku dostałam stały pobyt. Przepisy się troszeczkę pozmieniały ostatnio.
--- Koniec cytatu ---
Wszystkiego najlepszego przyszla mamusiu:):):)
Co do przepisow dotyczacych pobytu opieram sie na informacjach znajdowanych na stronach internetowych.
Dokladnie wiem na jakich warunkach tu jestem, jakie mam obowiazki i prawa, nie tylko z internetu.
Jesli podalam zle informacje przepraszam, zawsze odsylam ludzi po blizsze informacje do stosownych instytucji.
Jestesmy Polakami, ale przybywamy tu z roznych panstw, mamy inne obywatelstwa,wiec i prawa, pobyt zalezy od wielu rzeczy.
Moze bys podala przepisy na postawie ktorych dostalas ubegraensene, permament opholdstilladelse juz po roku?
Mnie to osobiscie nie interesuje, ale moze komus sie przyda.
Wszystkiego dobrego :)
Tula:
--- Cytat: piatka w 18 Gru 2007, 07:33:48 --- Moze bys podala przepisy na postawie ktorych dostalas ubegraensene, permament opholdstilladelse juz po roku?
Mnie to osobiscie nie interesuje, ale moze komus sie przyda.
Wszystkiego dobrego :)
--- Koniec cytatu ---
Mnie interesuje i tez chetnie sie dowiem, jak to mozliwe. Ale moze nie zasmiecajmy tego dzialu, tylko wpisz sie Rybko w temacie o "cudach" ;).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej