poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ciąża  (Przeczytany 45956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dorciaaa

• Gość
Odp: ciąża
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Sty 2008, 11:51:55 »
W wiekszosci napisane jest o kobietach ktore robia laczenie rodzin z mezami dunczykami, w naszym przypadku jest inaczej gdyz maz jest Polakiem

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Sty 2008, 12:12:01 »
Mi się wydaje, ze jeśli twój maz ma stale obywatelstwo  to musi wplacic kaucje, ale nie jestem pewna. Po spotkaniu napisz nam co wynikło. A swoja droga tak się zastanawiam dlaczego malzenstwa mieszane typu niemiecko-dunskie, ukrainsko-dunskie nie płaca kaucji. To ma być nasz unia? ??? Ukraina nie jest w unii a kaucji nie wplacaja. :-\

Dorciaaa

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Sty 2008, 12:19:35 »
Mirabelka rzecz w tym ze maz nie ma jeszcze obywatelstwa dunskiego, tylko staly pobyt. Na obywatelstwo musi troche jeszcze poczekac bo tak jak pisalam wyzej dopabuse 16.06.2008 bedzie jakies spotkanie w sprawie przyznania dunskiego obywatelstwa.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Sty 2008, 12:24:38 »
Mirabelko... wszyscy wplacaja... Ukrainki tez.... chyba, ze nie korzystaja z laczenia rodzin, a wystepuja o wizy na podstawie pracy...

Madzialenaaa.... na podstawie 57.500 na piec lat???

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Sty 2008, 12:50:57 »
Tak Mirra, na 5 lat, i Pani w Amcie powiedziala mi to zanim przynioslam czek-powiedziala ze dostane na 5 lat i tak sie stalo, i bylam w szoku z estalo sie szybko bo juz na drugi dzien a Pani mowila mi najpierw ze poczekam okolo 10 dni.
 Co do Ciebie Drociu, to wyglada tak ze np. jesli nie dysponujecie taka kwota wystarczy wziasc kredyt na te sume, potem maz wystawia czek na Twoje nazwisko, idziesz z tym czekiem Pani w Amcie kseruje i oddaje czek a Ty mozesz go zaraz zniszczyc, nic na tym nie stracicie, no tylko ze ten kredyt bedzie ale pieniazki moga sie kiedys przydac.
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Dorciaaa

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Sty 2008, 12:52:45 »
Mirra... chyba nie do konca kazdy placi ta kaucje... otoz w watku pt. KAUCJA wynalazlam cos takiego:

CYTUJE:
Zapomnialam dodac ze kaucja dotyczy jedynie rodzin Dunsko - innych. W  przypadku Polaka pracujacego legalnie w Danii i sprowadzajacego rodzine z Polski, kaucja nie bedzie wymagana. A to dlatego, ze jezeli nastapi rozwod lub separacja to druga polowka odsylana jest automatycznie do kraju. Chyba, ze w miedzyczasie znajdzie sobie legalny etat i wstapi o pozwolenia na pobyt na podstawie swojej pracy.

Czy to naprawde tak jest ? Jezeli tak to jakie warunki musi spelnic ten pracujacy Polak by sprowadzic tutaj swoja rodzine?

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Sty 2008, 13:02:50 »
Czemu prowadzicie tę dyskusję w wątku "ciąża"???

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 15 Sty 2008, 13:02:50 »

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Sty 2008, 13:12:49 »
Bo ta Pani Dorcia jest w ciazy ;)-gratuluje tak na marginesie, a wlasnie Dorciuto co napisalas-to na podstawie laczenia rodzin...sama jestem jak to dokladnie ztym jest, bo moja kolezanka chce sie na takie cos zalapac, ale nie umialam jej wytlumaczyc na czym to polega, moze ktos napisze, a wogole , ktos moze przeniesc ten watek gdzie indziej bo sie robi OT
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Sty 2008, 13:23:03 »
ooo w koncu przypomnialam sobie jakie mam haslo tutuaj :) wszystkie posty spod nicka Dorciaaa to moje :) madzialenasz dziekuje za gratulacje :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Sty 2008, 13:24:29 »
Wszystko zalezy od rodzaju pobytu o jaki sie starasz...
Jesli tylko czasowy, Twoj maz tu pracuje.. dostajesz czasowy... na czas trwania kontraktu meza.... A gdy maz Ci sie znudzi, lub ty mezowi... to pakujesz bagaze i o pomoc pytasz rzad polski lub szukasz tu pracy....

Jesli starasz sie o pobyt staly, na podstawie laczenia z osoba, ktora tu mieszka na stale, to kaucje wplacic musisz... kaucja jest na ewentualna pomoc socjalna dla Ciebie... wiec jak CI sie maz znudzi lub Ty jemu, panstwo dusnkie ma obowiazek Ci pomoc finansowo w urzadzaniu zycia od nowa.... i to jest ta roznica,...

Mysle, ze wyznacznikiem jest tu stalosc pobytu osoby, ktora CIe tu sprowadza oraz Twoje deklarowane checi pobytowe....

Polacy tylko tu pracujacy sa jakby w delegacji tutaj, maja pobyty na rok, dwa itd.... owszem, ze z czasem tez dostaja pobyty stale... ale przez okres 7 lat, zanim je dostana panstwo nie ochrania ich drugich polowek...

Nie wiem jak jasniej te roznice wytlumaczyc....

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Sty 2008, 13:30:31 »
Juz teraz rozumie. Czyli nas niestety kaucja bedzie obowiazywac, poniewaz moj maz ma tutaj staly pobyt. Wiec narazie chyba damy sobie spokoj ze mna i pierwsze co najwazniejsze zeby dzidzia tutaj otrzymala wszystkie swiadczenia lekarskie itp. I z tego co wiem, to z dzieckiem jest latwiej to zalatwic, poniewaz jezeli maz ma tutaj staly pobyt to dziecko po urodzeniu od pierwszej minuty bedzie mialo opieke lekarska i otrzyma CPR.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Sty 2008, 13:37:55 »
Malogosiu.... bardzo Cie prosze odetnij to i zrob z tego nowy watek... Ty przeciez mozesz to zrobic....

Zyraffkoo.... troche to niezbyt bezpieczne dla Ciebie, przeciez tez musisz miec lekarza i opieke...

Ja juz opisywalam jak my rozwiazalismy sprawe kaucji... ale krociutko napisze Ci jeszcze raz:
My nie wplacilismy jej na konto urzedu imigracyjnego, a na konto bankowe. Bank pod zastaw tych pieniedzy wystawil nam gwarancje bankowa... Jest to o tyle lepsze, ze po pierwsze pieniadze sa oprocentowane, a po drugie nie placisz oplat manipulacyjnych zwiazanych z obsluga rachunku zalozonego przez nich.
Pieniadze musza byc na tym koncie przez 7-lat, ale gdy zdasz PD2 lub PD3 (egzamin z jezyka) polowa kwoty bedzie odblokowana lub zwrocona w przypadku wplaty na konto BE.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Sty 2008, 13:45:31 »
Mirra tak sie sklada ze do planowanego porodu zostalo 2 miesiace wiec duzo nie zdzialamy, a ja poki co posiadam Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego i jezeli cos by sie dzialo to bez problemu ide na tej karcie do lekarza i tak samo na podstawie tej karty bede tu rodzic. W najgorszym wypadku zaplacimy za porod...(co jest bardzo malo mozliwe, z tego wzgledu ze ojciec dziecka ma tutaj staly pobyt) ale najwazniejsze jest to ze od samego poczatku bedziemy wszyscy razem. A nie maz tutaj a ja z dzieckiem w Polsce.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Sty 2008, 14:14:43 »
Karta to podstawa... wypluj to placenie za porod... bo to okolo 20.000 koron...
Meza pobyt ´nic nie znaczy, bo kazdy tu ma swoje ubezpieczenie - nie ma czegos takiego jak skorzystanie z meza ubezpieczenia.

Aczkolwiek karta to jest to :) a i porod to nagla sprawa :)

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Sty 2008, 14:34:13 »
Powiem szczerze ze nie wiem tak naprawde jak to jest z platnoscia za porod bo z opini innych... jedni placili, drudzy nie i nie wiem czy to zalezy od szczescia czy od czego hehe :D ale w najgorszym wypadku wiem ze rozkladaja to na raty takie jak Tobie pasuje :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 15 Sty 2008, 14:34:13 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6845
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8194
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6788
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9053
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12461
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga