poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ciąża  (Przeczytany 46923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
Odp: ciąża
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Sty 2008, 19:01:39 »
Poród nie jest wypadkiem nagłym, tak mi kiedyś powiedzieli w ubezpieczalni w Polsce. Jeśli urodzę zagranica koszt pokrywam ja sama. Ponieważ wiem ze jestem w ciazy i wiem kiedy rodzę. Ja w ten sam dzień co urodzilam wyszłam do domu, w ten sposób uniknelam wszelkich kosztów, ponieważ za poród się nie płaci tylko za pobyt w szpitalu.

Zyraffko , może lepiej będzie jeśli twój maz jeszcze poczeka z obywatelstwem i sprobujcie pierw zalatwic sprawy związane z tobą.

Mirra mam 2 koleżanki z Ukrainy które maja mezow dunczykow, skladaly papiery na opholst w tym samym czasie co ja i żadnej kaucji nie wplacaly.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Sty 2008, 19:07:21 »
Powiem szczerze ze nie wiem tak naprawde jak to jest z platnoscia za porod bo z opini innych... jedni placili, drudzy nie i nie wiem czy to zalezy od szczescia czy od czego hehe :D ale w najgorszym wypadku wiem ze rozkladaja to na raty takie jak Tobie pasuje :)

Twój maz może także się starać o kredyt bezgotówkowy w banku w ktorym ma konto. Czyli przedstawi im sprawę(oni wiedza co to za kaucja) i jeśli nie będzie zastrzezen to dadzą mu papierek ze wrazie co, to banka wypłaci ta kaucje komunie.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Sty 2008, 19:16:26 »
Mirabelka w Polsce duzo mowia ze porod to nie nagluy wypadek. Ale przezytaj list ze strony NFZ http://www.nfz.gov.pl/new/drukuj.php?artnr=1969&czartnr=0&drukuj=1
Jest wyraznie napisane ze kobieta na EKUZ moze korzystac ze swiadczen zdrowotnych bez wzgledu na zaawansowanie ciazy. Tak samo robili kobniety ze szczecina ktore jechaly specjalnie naporod do pobliskich niemiec do miasta Schwedt.
Znajoma rodzila 1,5 roku temu w Danii i nie miala tez zadnych papabusew tutaj i nie zaplacila nic za porod.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Sty 2008, 19:43:38 »
No może teraz się zmieniło, ja rodzilam 3 lata temu. I było widocznie inaczej. Co chwile coś zmieniaja. A ty jesteś ze szczecina?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #64 dnia: 15 Sty 2008, 19:44:28 »
Mirabelko, ja co prawda nie mam Ukrainek, ale mam Marokanke i Tajlandke ... obydwie placily.... nie wiem od czego to zalezy...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Sty 2008, 21:06:00 »
Mirabelka - nie, ja nie jestem ze szczecina. Jestem z dolnego slaska :)

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Sty 2008, 13:36:02 »
Witam. Mam pytanie. Od kilku dni boli mnie cos pod zebrem z prawej strony. Jestem w 33tyg. ciazy. Do jakiego lekarza powinnam sie tutaj w Danii z tym udac ? Do ogolnego, do ginekologa czy do szpitala do poloznej? Posiadam EKUZ i czy nie zrobia mi problemu z przyjeciem ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 28 Sty 2008, 13:36:02 »

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Sty 2008, 14:28:02 »
Jeżeli wcześniej nie byłaś u ginekologa albo u położnej (duńskiej) to i tak się do nich nie dostaniesz bez skabusewania więc tylko lekarz rodzinny zostaje.
Jeżeli byłaś to idź do tego,kto ciąże prowadzi.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Sty 2008, 17:24:22 »
Witam. Mam pytanie. Od kilku dni boli mnie cos pod zebrem z prawej strony. Jestem w 33tyg. ciazy. Do jakiego lekarza powinnam sie tutaj w Danii z tym udac ? Do ogolnego, do ginekologa czy do szpitala do poloznej? Posiadam EKUZ i czy nie zrobia mi problemu z przyjeciem ?

A może po prostu twój maluszek wbija się w twoje żeberka. Moje maleństwa tak robiły. :)

Anulka87

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Lut 2008, 10:13:26 »
Jezeli nie jestem tutaj ubezpieczona a maz ma staly pobyt (obydwoje nie skonczylismy 24lat) to czy moge tutaj rodzic i czy dziecko po urodzeniu dostanie opieke lekarska tzn cpr, zeby co miesiac moglo normalnie tutaj dostawac szczepienia ?

piatka

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Lut 2008, 11:22:09 »
Czy masz prawo do ubezpieczenia w Polsce? Dlaczego maz nie stara sie o pobyt dla ciebie? Po prostu w Danii jestes turystycznie.
Dziecko nie zostaje dunczykiem tylko dlatego, ze sie tu urodzilo, najlepiej pojsc do komuny i zapytac.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Lut 2008, 11:31:21 »
Jeszcze mozesz pokazac w komunie, ze masz srodki na swoje utrzymanie, niech maz da ci czek na kwote jaka wymagaja i na tej podstawie dostaniesz prawo pobytu bez prawa pracy i ubezpieczenie.

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Lut 2008, 11:38:11 »
Piatka, przy staraniu sie o pobyt na laczenie rodzin jest ograniczenie wiekowe - 24 lata. Jedynie osoby ktore maja ukonczone 23 i min 6 m-cy moga skladac dokumenty i w momencie ukonczenia 24 beda mialy pobyt (o ile wszystkie dokumenty sa w porzadku)
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

piatka

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Lut 2008, 11:47:40 »
Ale to nie jest laczenie rodzin

Anulka87

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Lut 2008, 11:51:07 »
Mi nie chodzi o to zeby dziecko zostalo dunczykiem, wiem ze jest tutaj dziedziczenie krwi. Wiec dziecko byloby Polakiem. W polsce jestem zarejestrowana w urzedzie pracy jako bezrobotna. Chodzi mi o nadanie CPR dla dziecka po urodzeniu, zebysmy nie musieli jezdzic na szczepienia do Polski. No i oczywiscie mam nadzieje ze mnie przyjma do szpitala bez problemu jezeli zacznie sie porod ?
O co chodzi z tym czekiem ? Jak to zalatwic i gdzie ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 04 Lut 2008, 11:51:07 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 7186
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8835
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7061
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9467
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12985
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga