poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ciąża  (Przeczytany 46663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piatka

• Gość
Odp: ciąża
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Lut 2008, 12:52:46 »
Znaczy to ze masz prawo do ubezpieczenia w Polsce i w naglych wypadkach mozesz skorzystac z opieki zdrowotnej w innym kraju. Tylko bedzie wazne czy Fundusz zdrowia uzna twoj porod jako nagly wypadek, glosno sie teraz o tym zrobilo. Wiec  mozesz sie liczyc z tym, ze kaza ci zwrocic za porod.
 masz europejska karte ubezpieczenia?
 A pozniej jesli maz wezmie opieke nad dzieckiem, to pewno dostanie wszystkie prawa, tatus tez ma prawo wychowywac dziecko

Anulka87

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Lut 2008, 07:32:15 »
Nie mam Europejskiej Karty, bo zeby ja wyrobic musialabym co miesiac byc w Polsce, bo jest ona wydawana tylko na 30dni dla bezrobotnych.
Trudno najwyzej zaplacimy za porod, najwazniejsze zebysmy byli wszyscy razem od poczatku. A maz na pewno wezmie ojcostwo na siebie.
Slyszalam tez ze jest cos takiego jak registrering nummer dla czlonkow rodziny. Ktos wie co to jest i jak go otrzymac ?

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Lut 2008, 14:27:15 »
jeszcze masz takie wyjscie, cytat ze strony funduszu zdrowia:
Co zrobić w przypadku, gdy potrzebuję opieki medycznej podczas pobytu w innym państwie członkowskim i nie posiadam Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego?

Jeśli jest się uprawnionym do posiadania Karty, należy skontaktować się telefonicznie, faksem lub za pośrednictwem osoby pozostającej w Polsce z Oddziałem Wojewódzkim NFZ właściwym ze względu na miejsce zamieszkania. Oddział wystawi wówczas Certyfikat Zastępczy - papabusewy dokument zastępujący Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, który może zostać dostarczony pocztą lub faksem.

Jeśli nie udało się Państwu uzyskać Certyfikatu Zastępczego, nie oznacza to, że nie zostanie udzielona niezbędna pomoc medyczna. Jednak prawdopodobnie zostaną Państwo zobowiązani do pokrycia pełnych kosztów leczenia. Należy zachować wszystkie rachunki i dowody zapłaty. Mogą Państwo sprawdzić, w jaki sposób ubiegać się o zwrot poniesionych wydatków.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #78 dnia: 07 Lut 2008, 07:53:23 »
Jezeli sa tutaj kobiety ktore rodzily w Danii... prosze o rade. Jestem w 34tyg ciazy.... i chce isc na kontrole ale ze pierwszy raz w Danii....to gdzie powinnam isc -  do lekarza ginekologa czy moze juz do poloznej w szpitalu w ktorym bede rodzic ??

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #79 dnia: 07 Lut 2008, 14:02:47 »
Pierw musisz wybrac sie do lekarza rodzinnego.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Lut 2008, 14:34:31 »
Juz dzwonilam do szpitala i jutro bedzie dzownic polozna umawiac sie na spotkanie. A lekarza rodzinnego tutaj nie mam, bo ja jestem tutaj bez papabusew i za wszystko bede placic :) ale dziekuje za odpowiedz. Juz wszystko wiem.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #81 dnia: 07 Lut 2008, 20:47:46 »
To super ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 07 Lut 2008, 20:47:46 »

Offline Quit

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #82 dnia: 19 Lut 2008, 19:53:52 »
Hej

A czy ktoras z forumowiczek "przerabiala" w Danii ciaze od A do Z?

Dowiedzialam sie niedawno, ze jestem w ciazy i oczywiscie chcialam sie udac do lekarza i... tu moje zdziwienie, lekarz nie chce mnie widziec przed 9-10 tygodniem! Hmm....a ja potrzebuje wiedziec wszystko co i jak + moze jakies witaminy i inne "przydatne" info., zwlascza, ze to moja 1 ciaza.

Czy moj lekarz jest "inny", czy to norma w Danii? A poza tym, dlaczego tu sie nie chodzi do ginekologa? :( Ja chce specjaliste a nie "lekarza od wszystkiego i od niczego".

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Lut 2008, 20:29:40 »
Ja nie przerabialam , ale wiem od innej ciezarnej  ze do kontaktu z ciezarna pacjentka ( wizyty kontrolne itd ) wyznaczona jest polozna .Ciezarna  jest  skabusewana do  ginekologa tylko wtedy , gdy dzieje sie cos niepokojacego . Podobno dlatego tak jest , bo nie ma w Danii wystarczajacej ilosci specjalistow ginekologow .

piatka

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Lut 2008, 20:43:21 »
ciaza to nie choroba............... po co wiec zawracac glowe lekarzom?

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Lut 2008, 21:06:49 »
Quit ten temat już omówiliśmy dokładnie.
Po prostu tutaj są inne zwyczaje i chcąc czy nie chcąc,polskie kobiety rozpieszczone prywatną,polską obsługą ginekologiczną  ;D
muszą się do tego dostosować.
Prywatnie możesz pójść,jeżeli masz do wydania dużą kasę.

Spokojnej i bezproblemowej ciąży życzę  :)

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Lut 2008, 21:41:49 »
ciaza to nie choroba............... po co wiec zawracac glowe lekarzom?

Choroba napewno nie, ale dla pewności warto iść i być pewnym, że jest ok.

A to dla kobiety w ciąży wiele....

POZDRAWIAM

Offline jaro-de

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Lut 2008, 22:23:51 »
Słowem wstępu
Witam wszystkich po raz pierwszy
Mam na imię Jarek, wybieram się do Danii w kwietniu
Będę stacjonował w Nyborgu
Zaczynam akurat w tym wątku, gdyż spodziewamy się z żoną potomka.  ;D
To tyle wyjaśnień

A czy ktoras z forumowiczek "przerabiala" w Danii ciaze od A do Z?

Podłączam się do pytania
Podzielcie się swoimi opiniami w tym temacie
Warunki w szpitalu, przychylność personelu itp. itd.

By the way
z angielskim sobie radzimy, ale czy w okolicy Nyborga bądź Odense stacjonuje jakaś polskojęzyczna położna bądź internista

Pozdrawiam - Jarek

Offline Edytam

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Kwi 2009, 15:27:30 »
Ja wiem tylko, że dziecko jest w pokoju z mamą. I jak tylko dostaniecie CPR, będzie Wam przysługiwał zasiłek rodzinny na dziecko.

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Kwi 2009, 16:03:04 »
Wszystko już było wcześniej. Ale tak w największym skrócie. Gdy spodziewałam się drugiego syna, udałam się do lekarza rodzinnego. On po standardowym wywiadzie medycznym, np. które to dziecko, czy mam jakieś problemy ze zdrowiem, czy nie było w rodzinie przypadków jakiś chorób genetycznych, pobrał krew i to wszystko. Po kilku dniach poinformował mnie na następnej wizycie, czy badanie krwi cos wykazało , co i co ewentualnie nalezy dalej robić. Z komuny przyszło pismo, informujace mnie, o możliwości wyboru przeze mnie szpitala, w którym chcę rodzić.
W szpitalu dostałam pokój z łazienką, tzw. poczekalnię, do której trafia się również na godzinę /dwie po porodzie, zanim odwiozą Cię na salę. Przy porodzie asystują położne, lekarz jedynie wtedy,  gdy występują jakieś komplikacje. W szpitalu namawiaja, a zmuszaja wręcz do tego, aby wstać jak najszybciej i samodzielnie przebierać i opiekować się dzieckiem.Nie jest to złe, szybciej kobitka dochodzi do siebie.Dziecko jest cały w tym samym pokoju co mama, w takim specjalnym stojako/łóżeczku na kółkach.  Do dyspozycji matki i dziecka jest specjalny pokój z wszystkim co maluszkowi jest potrzebne, tzn. pieluszki, zasypki i inne cuda. Na korytarzach przeważnie są lodówki z jogurtami , drobnymi przekąskami, a  obok lodówek  lub w  wydzielonej cześci korytarza stoją termosy z kawą i herbatą. Po powrocie do domu, odwiedza Was pielegniarka, która sprawdza rozwój dziecka i odpowiada na pytania, starając się pomóc mamie. Jeśli ma nastapić taka wizyta, to najpierw przychodzi list od pielęgniarki, w którym jest informacja o dacie wizyty i godzinie, możesz zadzwonić i zmienić termin, jesli masz juz jakies plany na termin wstępnie podany przez pielęgniarkę. Możesz ją również poinformowac o tym, ze chcesz, zeby obecny był tłumacz. Jesli rodzisz bliźniaki, to proponowana jest przez komune pomoc do dziecka. Ale za to nie dam sobie odciąć ręki, nie wiem, czy coś się z tym nie pozmieniało. Znajoma, któa w tym samym czasie urodziła bliźnięta, dostała do pomocy kobietę z Tajlandii, która pomagała przy sprzątaniu, robiła drobne zakupy i pomagała opiekowac się dziecmi.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 05 Kwi 2009, 16:03:04 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6997
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8554
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6921
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9219
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12659
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga