poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Przygotowania do swiat- sernik 2  (Przeczytany 10613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eberhard Mock

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Przygotowania do swiat- sernik 2
« dnia: 13 Gru 2007, 00:44:54 »
Witam Drogie Panie, mam krótkie pytanie.

Jak po duńsku jest twaróg  ? - biały ser potrzebny do  sernika na zimno, najlepiej jakby był już zmielony. Sugestie odnośnie konkretnego producenta  i miejsca zakupu-  nazwa marketu ;) - mile widziane.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie
Eberhard Mock
 

Offline Mirabelka

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Wiadomości: 354
  • Reputacja: +13/-3
  • Płeć: Kobieta
Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Gru 2007, 07:44:43 »
W Danii nie kupisz twarogu do sernika.

Offline madzialenasz

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 479
  • Reputacja: +1/-0
  • Płeć: Kobieta
Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Gru 2007, 10:10:35 »
No Twarogu prawdziwego nie kupisz ale do sernika to najlepiej KarolinesKokken -1%, kupic mozna na 100% w SuperBrugsen, ja uzywam tego, lub serka Philadelphia lub Buko-naturalnego-ale one sa lekko slonawe, ale sernik tez wychodzi pycha
Pozdrawiam
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

piatka

  • Gość
Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Gru 2007, 10:13:26 »
Do sernika na zimno swietnie sie nadaje kvark, jest tez hytteost ale to taki granulowany nasz wiejski serek.

Offline mala_z_Aarhus

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1524
  • Reputacja: +8/-2
  • Płeć: Kobieta
  • A friend to all is a friend to none.
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Gru 2007, 13:44:18 »

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Gru 2007, 15:03:39 »
A mnie od dluzszego czasu nurtuje co to jest "Fraiche 9%" firmy Cheesy....
Tak wiem teoretycznie jest to smietana, ale to smakuje jak polski serek homogenizowany.
I tak naprawde dla mnie jest to raczej serek homo...

Mysle, ze mozna by tego uzyc do sernika na zimno.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Mirabelka

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Wiadomości: 354
  • Reputacja: +13/-3
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Gru 2007, 15:36:40 »
Mirra , to jest smietana. :)

poloniainfo.dk

Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Gru 2007, 15:36:40 »

Offline madzialenasz

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 479
  • Reputacja: +1/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Gru 2007, 17:00:54 »
hmmm jak smietana?to wyglada jak serek, a smietana to fløde....no ale nie kloce sie, a nie mam w tej chwili kogos konkretnego sie zapytac
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Gru 2007, 17:38:36 »
Znaczy ja wiem, ze to jest smietana bo i mama i moj maz sie zarzekaja, ze to jest smietana :)

Ale to nie wyglada i nie smakuje jak smietana.... smak ma identyczny jak serek homo, konsystencje tez :)

no :) zrobmy eksperyment :) niech kazdy poprobuje i zdecydujmy co to jest :)

Pokio co uzywam tego w funkcji zarowno serka homo jak i smietany :) w zaleznosci od potrzeb :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline mawi

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Wiadomości: 532
  • Reputacja: +7/-9
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Gru 2007, 17:56:47 »
"Fraiche 9% to jest cremefraiche  tylko odtłuszczony  , do sernika na zimno  można użyć  kwark  to jak nasz serek homo lub zrobić sam temat był poczytaj  http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=4540.0
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

piatka

  • Gość
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Gru 2007, 18:31:05 »
fløde to smietanka - slodka kaffeflode smietanka do kawy, piskefløde  -  smietana 38% do ubijania
cremefraiche to kwasna smietana

Offline anha

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 570
  • Reputacja: +3/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Gru 2007, 18:42:21 »
Całkiem niedawno był wątek o własnoręcznej produkcji sera białego z mleka i innych produktów mlekopochodnych. ;D ;D

Offline madzialenasz

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 479
  • Reputacja: +1/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Gru 2007, 18:53:35 »
Duzo tego wszystkiego w sklepach, jak co komu pasuje to tak powinien uzywac, ja nawet z tym fraiche zrobilam kiedys nalesniki:D, mi tam smakowaly....fakt ze Moj facet oczy zrobil i mu w buzi wszystko uroslo-to nie zrazilo mnie, mi tam smakowalo :)
Do oponkow tez uzywam kvark, ale sernik wiedenski wychodzi mi lepiej z buko lub philadelphia.
Zalezy co komu pasuje i jak smakuje
Pozdrawiam
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline magraf

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 82
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Wrz 2008, 21:11:51 »
Czyli rozumiem,że z serka typu
* philadelphia naturalny
*fromage frais
* kvark
uda mi się sernik pieczony???Piszecie o różnych serkach i serniku,ale jakim?Na zimno czy pieczonym w piekarniku??

Offline marysha

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 192
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Wrz 2008, 22:51:04 »
Z Buko też...

[Posted on: 22 Wrzesień  2008, 22:47:15]

Z serków tych mozna zrobić sernik pieczony i na zimno. Przecież w Polsce można kupić twaróg już zmielony, który ma bardzo podobną konsystencję do Buko czy Philadelphii. Jeśli serek jest troszkę wodnisty, dobrze jest go odcisnąć z nadmiaru płynu.

poloniainfo.dk

Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Wrz 2008, 22:51:04 »

 

Wesołych Świąt!!

Zaczęty przez JobSeekerDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2952
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2007, 10:44:09
wysłana przez GoTTie
Gdzie można się wybrac w czasie Świąt? -Arhus

Zaczęty przez EdytamDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4737
Ostatnia wiadomość 24 Gru 2008, 15:11:46
wysłana przez ryba
Wesolych Swiat .

Zaczęty przez Grzegorz_OdenseDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5336
Ostatnia wiadomość 13 Kwi 2006, 00:28:14
wysłana przez Grzegorz_Odense
Wesołych Świąt :)

Zaczęty przez ines2314Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3291
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 14:33:51
wysłana przez Makaveli
Jak Polacy postrzegają świat

Zaczęty przez GoTTieDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3825
Ostatnia wiadomość 07 Lis 2006, 10:16:40
wysłana przez GoTTie