poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ach te polskie blachy!!!  (Przeczytany 18828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Ach te polskie blachy!!!
« dnia: 13 Gru 2007, 21:13:31 »
Kochani, ostatnio modny temat wśród duńskiej polonii, która przybyła do DK w celach czysto zarobkowych to przerejestrowanie aut na duńskie numery. Wszyscy wiemy jak powinno to wyglądać zgodnie z duńskimi przepisami, ale generalnie nikt sie do nich nie stosuje.
Ja na ten temat nasłuchałem się już tylu niestworzonych historii, że wlos sie na głowie jeży i śmiać mi sie chce jak ludzie opowiadają takie rzeczy.Na przykład z ostatniej chwili:
Policja zatrzymala gościa, ściągnęła polskie numery rejestracyjne i je pocieła (własność RP). Zabrała auto na lawete i powiedziała, że dopóki nie dokona czynności przerejestrowania pojazdu bryka będzie w depozycie. Pracuje tutaj juz rok, jeżdże autem na polskich blachach a najśmieszniejsze, że nie swoim, wprawdzie nie miałem kontroli policyjnej (szczęściarz???!!!) ale znam ok 100 polaków z mojej firmy i wszyscy o tym mówią a nikogo jak narazie to nie dotknęło.

Proszę wymieńmy sie poglądami i doświadczeniami w tej kwestii. Tylko nie jeden gość drugiemu gościowi powiedział tylko zdrzenia, których byliście uczestnikami.
Pozdrawiam Wszystkich.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Odp: Ach te polskie blachy!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Gru 2007, 21:27:39 »
Na przyklad:

http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=2939.0

http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=4420.0

http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=5092.0

Dunska policja nie ma prawa niszczyc numerow rejestracyjnych polskich samochodow ( w tym wypadku prosze zawiadomic nasza ambasade), choc ma prawo tymczasowo zatrzymac samochod, np na poczet cla, podatku lub oplaty rejestracyjnej.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Gru 2007, 21:52:17 »
Tak, tak te informacje na forum to ja czytałem ale chciałem coś z życia wzięte, osobiste doświadczenia lub przekaz z pewnego źródła.

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Gru 2007, 22:34:03 »
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedys mozna bylo spokojnie jezdzic na polskich blachach i policja nie czepiala sie za bardzo. Bycmoze kiedy faktycznie tych aut pojawilo sie sporo, to rzad zaczal to egzekwowac. Warto kupic sobie jakiegos trupa za 5000 DKK i smigac nim po Danii.

nowy 46

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Gru 2007, 23:31:10 »
Po co wogole taka panika wokol tych blach... Kiedys nikt o tym nie mowil i nikt nie mial problemu... Im wiecej i glosniej o tym bedzie tym gorzrej dla Nas... Albo niech ktos sie podejmie stworzenia petycji ( jakiejs internetowej czy cos w tym stylu ) do rzadu o jakis staly i nie wysoki podatek drogowy zeby mozna bylo jezdzic swoimi autami. Kiedys krazyla po necie petycja dunczykow o wysoki wyrok dla goscia co po pijaku potracil kobiete z dzieckiem w Lystrup ( Århus ).
Pozdrawiam.

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +9/-4
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Gru 2007, 10:38:53 »
Mnie dunska policja zabrala blachy, jednak nie niszczyla ich ???

Musialam zaplacic mandat za pasy, za blachy darowali mi mandat, ostrzegajac, ze nastepnym razem zaplace i za nie.

Blachy moglam odebrac na komisarjacie, pod warunkiem, ze w tym samym dniu auto opusci Danie.

Przy okazji wypelnilam wniosek o pozwolenie na uzytkowanie auta na polskich tablicach, w zwiazku z tym, ze jestem tu czasowo i auto jest mi niezbedne do czestych podrozy do Polski.
Panowie uprzedzili mnie, ze praktycznie nikt nie dostaje zgody, wiec wypelnilam to tak bez zadnych oczekiwan, ze odpowiedz bedzie pozytywna.

Gdzies po miesiacu dostalam pozwolenie na poruszanie sie moim autem, do momentu wygasniecia  mojego pozwolenia na prace i pobyt.

Sytuacja ta miala miejsce 3 lata temu.
Nie wiem jak jest teraz, bo i tak musialam kupic auto tutaj, wiec teraz mam spokoj ;)

Pozdrawiam.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Gru 2007, 16:09:11 »
Nowy 46 wydaje mi się, że nikt tu nie panikuje!!! W końcu dunom też powinno zależeć abyśmy tu pracowali i budowali ich kraj. Podatki płacimy a praktycznie bardzo malo z tego korzystamy. Jeszcze niech nas udupią z autami i może jeszcze innymi rzeczami i zobaczymy kto będzie tutaj na nich rył tych leni jak nie Polacy i inni obcokrajowcy. TAK masz racje tylko SPOKÓJ może nas uratować.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Gru 2007, 16:09:11 »

Offline selson

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Gru 2007, 19:31:25 »
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedys mozna bylo spokojnie jezdzic na polskich blachach i policja nie czepiala sie za bardzo. Bycmoze kiedy faktycznie tych aut pojawilo sie sporo, to rzad zaczal to egzekwowac. Warto kupic sobie jakiegos trupa za 5000 DKK i smigac nim po Danii.

MOzesz podlinkowac jakies ogłoszenie z jezdzaca bryka za 5 kDKK? Jak narazie znalazłem spadloną Corse 88 rok za 12800 dkk sic!

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Gru 2007, 19:59:35 »
http://www.guloggratis.dk/fiat/uno/annonce/1919431

ogolnie poszukaj na wyszukiwarkach i gieldach. Pamietaj, szukac synet, czyli po przegladzie.

http://www.bilbasen.dk/

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Gru 2007, 20:31:57 »
Off topic:
Greg... jestes tutaj, masz mozliwosc zarabiania lepiej niz w Polsce... dlaczego obrazasz gospodarzy nazywajac ich leniami????

A Ty nie jestes kretaczem? Bo zamiast dostosowac sie do przepisow panujacych w danym kraju kombinujesz tylko jak je obejsc?

Sorry, jesli goszcze u kogos, to szanuje zwyczaje domownikow i ich dom, i nie obrazam gospodarza...
A z tymi podatkami... wiekszosc z Was placi cale 8%!!!! Wiec o czym mowa????
« Ostatnia zmiana: 14 Gru 2007, 23:50:26 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

ryba

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Gru 2007, 21:00:17 »
mira nie zgadzam sie z toba !!!!!! ze wiekszosc z was cytuje ma te 8 procent skat teraz prowadzi inna polityke  tak daje te 8 procent ale od polowy zarobionych pieniedzy ja i polacy zemna zatrudnieni placa juz 39 procent od reszty co daje od calosci 25 procent calej kwoty zarobionej i nawet emerytalnego nie ma w tym

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Gru 2007, 21:29:48 »
Szanowna Mirro! To już, którys z kolei twój post, o podobnej treści przeczytany na tym forum. Może troszkę wysiłku - czas to zmienić!!! Jeżeli chodzi o podatki to ja i moi znajomi , z którymi pracuje wszyscy (ok. 100 osób) płacimy podatki na takich samych zasadach jak duńczycy. Nie znam nikogo kto płaci te 8%. Myślę, że nikogo z użytkowników tego forum nie obraziłem, wyrażając swoją opinię o gospodarzach ha, ha. Czasami prawda w oczy kole szczególnie tych, którzy uważaja sie bardziej dunami niż Polakami.

Offline piotrnysa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +3/-21
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Gru 2007, 21:43:20 »
podpisuje sie pod tym i pozdrawiam .
tak to jest jak sie ma meza dunczyka  co nie mirra.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Gru 2007, 22:18:26 »
.. i zobaczymy kto będzie tutaj na nich rył tych leni jak nie Polacy i inni obcokrajowcy.
Ciekawe jak Duńczycy radzili sobie przed przyjazdem Polaków? ???
Co byś powiedział do Ukraińca który by nienawidził Polaków i pracy w Polsce? ???

PS. W ubiegłym tygodniu mleczarnia Arla dała ogłoszenie, między innymi w niemieckim pośrednictwie pracy, że szuka 15 sezonowych pracowników - zgłosiło się kilkuset Niemców.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Gru 2007, 22:19:16 »
Co wy się kobiety czepiliście  ??? Ma wiele racji.
A nie przyszło wam do głowy,że tu istnieje coś takiego jak równość wobec prawa??
Skoro Duńczycy płacą duże podatki to dlaczego obywatele innych państw nie mieli by tego robić?
Duńczycy płacą wysoki podatek na samochody to dlaczego obywatele innych państw nie mieli by tego robić?

Cytuj (zaznaczone)
Podatki płacimy a praktycznie bardzo malo z tego korzystamy
Za darmo jest np.służba zdrowia więc zacznij chorować.Najlepiej na jakąś chorobę wymagającą drogich zabiegów,pobytu w szpitalu,państwo zapłaci.
Poślij dzieci na bezpłatne studia,weź na nie zasiłek.
Ubiegaj się o dopłate do czynszu.
Przez rok opłać składki na ZZ a potem idź na bezrobocie,zapłacą.
Idź na bezpłatny kurs języka duńskiego.
i tak dalej ....

Ja też jestem żoną Duńczyka i co mi zrobisz ??? Od  k...w  wyzwiesz?
Skoro "sprzedałyśmy się" obcemu kapitaliście to znaczy,że nie mamy prawa głosu?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Gru 2007, 22:19:16 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17950
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 49443
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58442
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 56059
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19455
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy