poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ach te polskie blachy!!!  (Przeczytany 19330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bez sensu..

• Gość
Odp: Ach te polskie blachy!!!
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Gru 2007, 09:08:33 »
A ja mam takie proste pytenie i nawet na temat

Skoro mam umowe na prace na czas okreslony (do roku czasu) jak mozna wymagac ode mnie
przerejestrowania auta na dunskie blachy?

Powtarzam, jestem tutaj TYMCZASOWO, co miesiac smigam do Polski a po roku pracy wroce do kraju.

To jest jakies chore zdzierstwo dla mnie

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Gru 2007, 10:37:03 »
Dlaczego w ogóle jest tak wysoka akcyza na samochody? Dobre pytanie dla parlamentarzystów. ;D

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Gru 2007, 10:52:28 »
Dlaczego w ogóle jest tak wysoka akcyza na samochody? Dobre pytanie dla parlamentarzystów. ;D

Moja teoria jest taka: Auta w Danii musza byc drogie, by ludzie zamiast kupywac samochody, korzystali z transportu publicznego badz rowerow. Zdrowiej dla srodowiska. Z drugiej strony, wysokie ceny aut, powoduja ze auta 10-15 letnie caly czas smigaja po dunskich drogach. Ludzi nie stac na nowe auto, wiec dobijaja uzywane wozki do granic mozliwosci. To znowu wplywa negatywnie na srodowisko (wysoka emisja, kapiacy olej, zanieczyszczenia, itp). Tak wiec kolo sie zamyka. Gdyby akcyza byla nizsza, to mielibysmy podobne auta jak w Szwecji, ekologiczne, oszczedne, ale tym samym i korki na drogach.

Wstapienie Polski do UE spowodowalo znacznie zwiekszony import aut z zachodu. Niskie ceny oraz brak akcyzy bylo efektem importu ok 500tys aut rocznie. Tylko teraz niech ktos sproboje przejechac przez Warszawe przez centrum w godzinach szczytu :) Powodzenia...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Gru 2007, 15:19:02 »
Akcyza była chyba kiedyś wprowadzona w duchu Robin Hood´a, kiedy tylko bogaci ludzie mieli samochody. Czasy się zmieniły a akcyza została. ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Gru 2007, 18:29:42 »
A ja mam takie proste pytenie i nawet na temat

Skoro mam umowe na prace na czas okreslony (do roku czasu) jak mozna wymagac ode mnie
przerejestrowania auta na dunskie blachy?

Powtarzam, jestem tutaj TYMCZASOWO, co miesiac smigam do Polski a po roku pracy wroce do kraju.

To jest jakies chore zdzierstwo dla mnie

ODP.:
jak masz umowe na czas okreslony to mozesz uzytkowac "polskie" auto

Ja mam umowe na czas nieokreslony ale raz w miesiacu lub częściej jestem w polsce wiec tez uzywam "polskie "auto.

ps, dla swietego spokoju mam dodatkowo dunskiego trupa  ;D

Offline selson

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Gru 2007, 20:31:59 »
ODP.:

Ja mam umowe na czas nieokreslony ale raz w miesiacu lub częściej jestem w polsce wiec tez uzywam "polskie "auto.

A jak na to zapatruje się policja i/lub sąsiedzi?

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Gru 2007, 20:35:34 »

Policja jak Policja, ale sasiedzi to pewnie pienia sie z zazdrosci ze za te sama prace docelowo Polacy zarabiaja wiecej (podatek 8%), do tego maja nizsze koszy utrzymania, (dentysta, fryzjer w PL), i auta kupujemy za smieszne pieniadze :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 17 Gru 2007, 20:35:34 »

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +4/-0
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Gru 2007, 22:39:17 »
Cytuj (zaznaczone)
ODP.:
jak masz umowe na czas okreslony to mozesz uzytkowac "polskie" auto

Nie prawda. Mozesz uzytkowac tylko przez 3 miesiace. Potem musisz dostac pozwolenie.
Wszystko wyglada ladnie ale wyobrascie sobie. Pracujesz w Danii od np roku jezdzisz samochodem na polskich blachach do pracy. A tu nagle wybiega dziecko i ty w nie lubudu. Przyjezdza Policja i zadaje tysiac pytan. Ty mowisz ze jestez tylko na chwile. Policja chodzi i pyta znajomych, sasiadow twojego szefa, kolegow z pracy ktos napweno potwierdzi ze jezdzisz samochodem od ponad roku w Danii. Jezdzisz nielegalnie i nie wiadomo co z ubezpieczeniem. Dziecko do konca zycia jezdzi na wozku.
Pytanie: czy jak jezdzisz nielegalnie to ubezpieczenie bedzie wyplacalo kase na leczenie czy mosisz oplacic koszty ze swojej kieszeni. Zastanow sie.
Pozdro.
Pozdro.
Malin. :-)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Gru 2007, 13:40:55 »

Jak napisałem mam dwa auta. Sąsiedzi wiedzą czym się zajmuję. Nie odczułem zadnej niecheci ani wrogości wręcz przeciwnie - szafa gra.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Gru 2007, 13:43:21 »
Policja jak Policja, ale sasiedzi to pewnie pienia sie z zazdrosci ze za te sama prace docelowo Polacy zarabiaja wiecej (podatek 8%), do tego maja nizsze koszy utrzymania, (dentysta, fryzjer w PL), i auta kupujemy za smieszne pieniadze :)

Jak wczesniej napisałem nic z tych rzeczy, jedynie to moge przyznac rację dotyczącą kosztów utrzymania. Gottie czemu zakładasz ze kazdy polak płaci tylko 8% mierzysz swoją miara.......... Ja płace tyle co Dun.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Gru 2007, 13:48:34 »
Nie prawda. Mozesz uzytkowac tylko przez 3 miesiace. Potem musisz dostac pozwolenie.
Wszystko wyglada ladnie ale wyobrascie sobie. Pracujesz w Danii od np roku jezdzisz samochodem na polskich blachach do pracy. A tu nagle wybiega dziecko i ty w nie lubudu. Przyjezdza Policja i zadaje tysiac pytan. Ty mowisz ze jestez tylko na chwile. Policja chodzi i pyta znajomych, sasiadow twojego szefa, kolegow z pracy ktos napweno potwierdzi ze jezdzisz samochodem od ponad roku w Danii. Jezdzisz nielegalnie i nie wiadomo co z ubezpieczeniem. Dziecko do konca zycia jezdzi na wozku.
Pytanie: czy jak jezdzisz nielegalnie to ubezpieczenie bedzie wyplacalo kase na leczenie czy mosisz oplacic koszty ze swojej kieszeni. Zastanow sie.
Pozdro.

Co ty mozesz wiedzieć co jest prawdą a co nie!!! Jakbyś nauczył się czytać, dokładnie czytać to bys zauważył ze mam dwa auta. Polskim autem tylko do polski jezdze i to nie jest zabronione...........

Przeczytaj dokladnie zanim zacznieszsz pisac nieprawdę........
A co do ubezpieczenia to wiekszych bzdur nie słyszałem, znasz chocby podstawy ubezpieczenia.................. ::)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Gru 2007, 13:51:53 »
tylko 8% mierzysz swoją miara
Chybiles z ta uwaga, Vero. Gottie pracuje w Polsce i zdaje sie placi 19%.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Gru 2007, 14:00:17 »
Chybiles z ta uwaga, Vero. Gottie pracuje w Polsce i zdaje sie placi 19%.

Nie wiem gdzie pracuje i nic mu nie zarzucam, wiec po co pisze ze wszyscy tutaj płacą 8%. Ja osobiscie cieszyłbym sie jakbym płacił 8% jak kazdy z nas chyba  ;D , ale niestety nie da rady...... :'(

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Gru 2007, 15:30:18 »
No moze zle sie wyrazilem mowiac "wszyscy". Jednak znaczna wiekszosc zaczynajacych prace w Danii najpierw placi 8% korzystajac z przyslugujacej im ulgi. Gdy pracowalem jeszcze w Danii, od samego poczatku placilem jak Dunczycy, 38%.Studentom zadna ulga nie przyslugiwala. Tu w Polsce place wiecej niz w Danii :) podatek + ZUS, rent, chorob. NFZ itp zabieraja ok 50% :(

PS. rozwiazanie z 2 autami jest chyba najbardziej oplacalne. Nie wyobrazam sobie czestych wyjazdow do Polski starym dunskim autem :)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Gru 2007, 17:00:24 »

PS. rozwiazanie z 2 autami jest chyba najbardziej oplacalne. Nie wyobrazam sobie czestych wyjazdow do Polski starym dunskim autem :)

sedno sprawy  ;D

Jak juz chyba wczesniej napisałes aby kupić dunskiego trupa. Ja tak własnie też z tego założenia wyszedłem  ;D

Ukłon dla korodujących dunskich aut........ ;D

Polecam SKODY pod każda postacią. Auta tanie oraz obligatoryjnie kazdy dostaje zniżkę na owe auta  :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 18 Gru 2007, 17:00:24 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18767
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 52194
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 59000
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 58091
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 20055
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy