poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pieniazki na starsze dzieci!!!  (Przeczytany 4650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pieniazki na starsze dzieci!!!
« dnia: 28 Gru 2007, 15:10:36 »
Mam pytanie przyznali nam wlasnie rodzinne na 3 dzieci ze splata i mam pytanie czy ktos wie lub byl juz w takiej sytuacji otoz mamy w tej trojce corke ktora 10.12.2007ukonczyla 18lat i wlasnie splata nastapila do 10.12 a na 2 pozostalych dzieci do 31.12.Dodam ze 2 dzieci mieszka od sierpnia z nami w Danii a corka jest w klasie maturalnej i wybiera sie w Polsce na studia,gdyz wyczynowo trenuje sport i narazie nie mysli o przeprowadzce tutaj.Wiem ze mlodziec uczaca sie i majaca ponad 18lat otrzymuje zamiast rodzinnego stypendium tez kwartalnie?Czy to tez w Komunie sie sklada i czy ona musi byc osobiscie?jakie sa kryteria i wysokosci?Bardzo prosze o wszelkie informacje.Dziekuje slicznie.Pozdrawiam.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Pieniazki na starsze dzieci!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Gru 2007, 16:32:29 »
Niestety nie mam dobrych wiesci.
Po pierwsze to co masz na mysli to jest SU, dostepne tylko dla dzieci, ktorych jeden z rodzicow jest Dunczykiem lub ma staly pobyt tutaj.
Po drugie, niestety nawet gdyby corka chciala tu przyjechac, moglaby otrzymac pobyt jedynie na podstawie pracy lub studiow. Nie podlega juz przepisom dotyczacych "laczenia rodzin".
W swietle prawa (zarowno polskiego jak i dunskiego), jest juz dorosla i samodzielna.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Gru 2007, 18:03:41 »
Dorka..... tak jak napisalas.... CI lekarze maja pobyt staly... a ja napisalam "obywatelstwo LUB pobyt staly"....
Tlucze mi sie po glowie, ze chyba rowniez wystarczy jesli rodzice pracuja tu 5 lat (czyli wtedy nie potrzebne jest obywatelstwo lub pobyt).

Zwracam rowniez uwage, z takie SU jest czesiciowo zwrotna pozyczka, a nie bedzzwrotna zapomoga.

Jesli jest u Was zameldowana i ma CPR to bedzie miala troche latwiej w przyszlosci z uzyskaniem stalego pobytu tutaj, znalezieniem pracy i studiowaniem, ale w niczym nie zmienia obecnej sytuacji.

Natomiast masz racje, ze jej sie nalezy... ale od wladz polskich nie dunskich...
Poza tym, w wiekszosci przypadkow stypendia sa przyznawane przez konkretne uczelnie.

A studiowac na calym swiecie mozna, a jakze... pod warunkiem, ze kogos na  stac...
Niestety....

Tu masz watek, ktory juz byl wczesniej...
http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=4273.0

Poza tym, myslalam troche nad tym...

Moim zdaniem, podkreslam MOIM...  Ty powinnas siedziec cicho i nic nie wspominac o tym, ze Twoja dorosla corka studiuje w Polsce!!!
W dokumentach mojej corki (ma 17,5 roku) - mam na mysli pobyt na podstawie laczenia rodzin, jest wyraznie napisane - pozwolenie jest wazne tak dlugo, jak corka mieszka z rodzicami, a raczej z ojczymem (hihi... beze mnie moze sobie mieszkac :) ), bo na podstawie laczenia z nim jest jej pozowlenie.
Tak wiec, ja bym nie wyciagala na swiatlo dzienne, ze corka nie mieszka z Toba, a ze mieszka sobie w Polsce juz absoultnie NIEE!!!!
Przemysl to...

Aha... jakbys potrzebowala przetlumaczenia tego tekstu odnosnie SU, to sie odezwij...
« Ostatnia zmiana: 28 Gru 2007, 18:43:39 wysłana przez Mirra »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Gru 2007, 21:26:09 »
Mirra ma racje.
Prosze sprawdz pozwolenie na pobyt swoje i corki. W pozwoleniach na pobyt czesto jest klauzura, iz w przypadku pobytu POZA Dania dluzej niz 3 miesiace nalezy wystapic o nowe pozwolenie na pobyt.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Gru 2007, 21:29:57 »
Wazne jest rowniez to, ze Twoja corka majac 18 lat, po raz drugi nie zalapie sie na laczenie rodzin!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Gru 2007, 14:34:00 »
Starsze powinny dostac przedluzenia z automatu razem z Wami...
Mam podobny problem do Twojego... bo moja corka ma prawie 17 lat... a na razie pozwolenie mamy na dwa lata...
...czyli gdy bedzie miala 19 lat bedzie musiala starac sie o pobyt sama...

Jest o tyle w lepszej sytuacji, ze ma ojczyma Dunczyka (wiec dostanie SU), i chodzi tu do gimnazjum ... gdy wiza jej sie skonczy bedzie miala 18 lat, ale na szczescie jeszcze rok gimnazjum.... a pozniej tak jak Wasza corka, albo studia, albo praca... :) albo do Polski :)
albo w swiat :)

K3

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sty 2008, 00:13:59 »
To nie wiem jak to jest mam znajoma rodzine w ktorej oboje sa lekarzami i nie maja na 100%obywatelstwa dunskiego,sa 5 lat maja staly pobyt,2 synow uczy sie w Danii maja po 23 i 20lat i dostaja co miesiac stypendium.Jesli jest u nas zameldowana i ma CPR i pojedzie na studia do Polski przeciez mozna studiowc na calym swiecie to jej sie nic nie nalezy??????????????

skoro mają od pięciu lat pobyt stały, to policz ile dzieci miały lat w momencie przyjzadu do DK
wtedy dzieci były nieletnie, więc skoro rodzice dostali pozwolenie na pobyt (na początku czasowy), to dzieci też

ale jeśli dziecko by miało 18 lat i tydzień, wtedy już niestety, ale wg prawa jest juz DOROSŁE

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sty 2008, 00:13:59 »

Nauka języka polskiego dla dzieci w Brønshøj-Husum

Zaczęty przez scoatDział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7389
Ostatnia wiadomość 23 Sty 2012, 22:35:25
wysłana przez scoat
komuna nie wypłaca mi już drugi rok zasiłku na dzieci

Zaczęty przez robotnikDział Podatki

Odpowiedzi: 44