poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: czy ktos pracował przez Adecco?  (Przeczytany 9094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

enigma

• Gość
czy ktos pracował przez Adecco?
« dnia: 28 Gru 2007, 15:39:34 »
czesc! Mam pytanko: czy ktoś pracował w Danii za posrednictwem adecco?? w Polsce gwarantują kurs dunskiego a potem umowa z dunskim pracodawcą. Dajcie znac jesli cos wiecie na ten temat!

GoTTie: poprawilem temat :)
« Ostatnia zmiana: 02 Sty 2008, 11:49:31 wysłana przez GoTTie »

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +9/-4
Odp: czy ktos pracował?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Gru 2007, 16:57:09 »
Hej, ja mam kolegow, ktorzy przyjechali pracowac w Dk, w budownictwie bodajrze, przez ta firme.
Byli zadowoleni. Niedlugo byc moze moja znajoma przyjedzie do pracy rowniez przez ta firme.

Ja uwazam, ze fantastyczna sprawa jest przyjechnie tutaj po ukonczeniu takiego kursu.
Jesli pojdziesz potem do szkoly jezykowej na pewno bedzie ci duzo latwiej, niz tym, ktorzy w zyciu nie zetkneli sie znim.
Poza tym pracodawcy zawsze patrza przychylniejszym okiem, jesli potrafisz choc troche dogadac sie po dunsku.

Ja nie slyszalam nic zlego na temat tego posrednika.
Chyba moge go polecic.

Dodam, ze moi znajomi, po jakims czasie dogadali sie z pracodawca , ktory zatrudnil ich normalnie, na troche lepszych warunkach finansowych.

Zycze powodzenia.

enigma

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Gru 2007, 08:27:33 »
hej! dziekuje za odpowiedź. Pozdrawiam! :)

enigma

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Gru 2007, 10:24:11 »
a macie może kontakt z jakimis osobami które przechodzily ten kurs i pojechaly potem do Danii?

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Gru 2007, 10:43:04 »
a macie może kontakt z jakimis osobami które przechodzily ten kurs i pojechaly potem do Danii?

Jakich informacji potrzebujesz? Moze moge zapytac.

Pozdrawiam.

enigma

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Gru 2007, 10:49:38 »
czy wiedzieli juz przed kursem kiedy podejmują pracę, jaki pracodawca, jakie mieszkanie itd.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Gru 2007, 11:20:24 »
OT. A ja powiem tak-poszlam kiedys tu w Århus do adecco i nawet nie chcieli ze mna rozmawiac , bo nie mialam jeszcze wtedy  CPR i nie umialam dunskiego....Przeciez oni sa od tego zeby w tym pomoc....Smiac chce mi sie ztych niektorych Vikar, bo sie oglaszaja a jak idzie czlowiek to za przeproszeniem  "pocaluj mnie wdupe nic dla Ciebie nie mam".Slyszalam ze dunczycy tez sie skarza na to.
Pozdrawiam
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Gru 2007, 11:20:24 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Gru 2007, 12:14:27 »
O wikariatach i Adecco rozmawialismy w tym watku.
Byc moze Twoje doswiadczenia, Madziu, wynikaja z tego, ze nie mialas kwalifikacji przez dana firme poszukiwanych albo tez sam jezyk niemiecki nie byl wystarczajacy. Ze nie pomagaja w zalatwianiu CPR, to mnie nie dziwi.
Moi znajomi z Adecco byli bardzo zadowoleni, a i Dunczycy, ktorych poznalam, a ktorzy dla wikariatow pracowali, nigdy nie narzekali.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Gru 2007, 15:00:07 »
To nie znaczy Tula ze zmyslam, jakos moja kumpela tam poszla postekala po angielsku i ja zarajestrowali, a ja umiem lepiej stekac po angielsku i dobrze po niem i mnie z kwitkiem odeslali, trzy dunskie osoby juz mi mowily ze te viakry sie oglaszaja, a w sumie wszystko robia  w slimaczym tempie i w rezultacie kiepskie oferty maja, w trzech innych nie chceili ze mna gadac bo nie mialam pozwolenia na prace, podalam przyklady, i nie zakladam zgory na 100% ze wszystkie vikar sa super lub kiepskie.... :-\
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Gru 2007, 00:31:50 »
Nie chce nikogo urazic, ale moim zdaniem ludzie znajacy jakikolwiek jezyk obcy, powinni szukac pracy na wlasna reke, a nie przez posrednikow, zwlaszcza jak juz sa tutaj w Danii i maja jakichs dunczykow wsrod znajomych, ktorzy moga pomoc. \wlasciwie mam na mysli ludzi juz tu bedacych\

Uwazam, ze kazda agencja pracy w jakis sposob wykorzystuje pracownikow z zagranicy.

Tak na marginesie, to jeszcze nie poznalam zadnego dunczyka, ktory szukalby pracy przez agencje. Kazdy robi to na wlasna reke. \moze mam niewielu znajomych ;)\

Pamietam jak ja szukalam pracy pewna dunka powiedziala mi, ze moge siedziec tygodniami i wysylac swoje oferty do firm i pewnie, co piaty odpisze mi grzecznosciowo, z podziekowaniem za fatyge. Na drugi dzien po tym wsiadlam do samochodu z adresami miejsc ktore chcialam odwiedziec i w tym samym dniu dostalam prace.
Za duzo oczytalam sie o posrednikach, zeby ryzykowac, tymbardziej, ze ubiegajac sie o pierwsze pozwolenie , powinnismy wybrac takie miejsce, w ktorym wytrzymamy rok, by dostac to kolejne.
 ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Gru 2007, 00:45:08 wysłana przez marta_malgorzata »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Gru 2007, 08:24:53 »
Nie chce nikogo urazic, ale moim zdaniem ludzie znajacy jakikolwiek jezyk obcy, powinni szukac pracy na wlasna reke
Masz racje, tyle, ze sam jezyk nie wystarczy, trzeba tez miec jakis konkretny zawod albo wyksztalcenie, z ktorym cos mozna zdzialac za granica.
Cytuj (zaznaczone)
Tak na marginesie, to jeszcze nie poznalam zadnego dunczyka, ktory szukalby pracy przez agencje. Kazdy robi to na wlasna reke.
A ja tak -- wg nich praca jako wikar daje wieksze pieniadze i mozliwosc ukladania sobie grafika, zwlaszcza, jesli ktos nie chce pracowac na pelen etat.

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Gru 2007, 08:55:36 »
Masz racje, tyle, ze sam jezyk nie wystarczy, trzeba tez miec jakis konkretny zawod albo wyksztalcenie, z ktorym cos mozna zdzialac za granica

Ty rowniez masz racje, ale tak na prawde bez znajomosci dunskiego trzeba miec ogromne szczescie, zeby znalezc prace w swoim zawodzie. Wiekszosc ludzi w Polsce pokonczyla studia, wyjechala i realia sa takie, ze zaczyna sie od pracy fizycznej, podkreslam , ze pisze o wiekszosci, bo na pewno sa i tacy, ktorym udalo sie znalezc jaks interesujaca oferte pracy. Malo ktorego pracodawce interesuje nasze polskie wyksztalcenie.

.A ja tak -- wg nich praca jako wikar daje wieksze pieniadze i mozliwosc ukladania sobie grafika, zwlaszcza, jesli ktos nie chce pracowac na pelen etat.

Moze dla dunczykow pieniadze sa wieksze. Oni poruszaja sie na swoim terenie, raczej nie dadza sie wykiwac posrednikom.

enigma

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sty 2008, 11:47:37 »
kurde wlasnie z tymi posrednikami to tak jest, jedna wielka ch***a;)
« Ostatnia zmiana: 02 Sty 2008, 11:50:25 wysłana przez GoTTie »

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Odp: czy ktos pracował przez Adecco?
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sty 2008, 12:16:43 »
Zawsze mozesz zaczac przez posrednika, w miedzyczasie bedac na miejscu szukac czegos na wlasna reke. Uczestnictwo w kursie jezykowym bedzie tylko twoim atutem.

Kilku moich znajomych po przepracowaniu krotkiego okresu za posrednictwem ww posrednika dogadalo sie z pracodawca i ten zrezygnowal z uslug posrednika , zatrudniajac ich normalnie. Byla to korzysc dla obu stron, gdyz oni dostali wyzsza stawke godzinowa od tej , ktora wypacal im posrednik, notabene dla niego byla to duzo nizsza stawka niz ta, ktora wyplacal posrednikowi.

I wszyscy sa zadowoleni ;)

Offline _maniak_

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sty 2008, 13:00:49 »
W addeco bez znajomości duńskiego dostaniecie co najwyżej darmową czekoladę / kawę, cukierka a nie pracę

"kurs duńskiego" - dobre

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sty 2008, 13:00:49 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26536
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17833
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39453
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18928
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?