Ogólne > Hydepark
Spis lekarzy- polski lekarz
MalaCzarna:
Nie używaj forum aby wprowadzać w błąd ludzi i cały problem tutaj leży.
Forum czytają ludzie na różnym poziomie i o różnej wiedzy, a ty jesteś odpowiedzialna aby przekazać prawdę .
A przekazujesz jakieś dziwactwa z ucha do ucha podawane i nie sprawdzone...
Np.
Ja nie mam wiedzy na temat podatków ,samochodów ,przepisów i chcę aby forumowi fachowcy przekazywali tu na forum rzetelną wiedzę, a nie przysłowiowe pierdoły gdzies tam zasłyszane.
Jomir:
Mala szkole na codzien lekarzy i pielegniarki i TAM mam obowiazek byc ODPOWIEDZIALNA! i wage tej odpowiedzialnosci znam.
Natomiast tu jest forum dyskusyjne, ogolne, niemedyczyne, po prostu polonijne.
Leczyc maja lekarze! i tylko oni. Na forum mozemy sobie porozmawiac i tyle!
Nie wiem czemu bierzesz na siebie role Mesjasza. Jestes tylko matka, ktora interesuje sie medycyna, ktora ma pasje w czytaniu artykulow medycznych. I tylko tyle!
Czytaj sobie, fajne hobby, chwali Ci sie. Ale NA BOGA!
Nie Twoja rola jest leczyc, nauczac, glosic wiedze. Nie jestes za to odpowiedzialna.
Od tego sa specjalisci i moze czas bys to zrozumiala.
Pragne bys tez zrozumiala, ze dla mnie forum jest mozliwoscia kontaktu z jezykiem polskim, pisania po polsku, rozrywka (choc czesto dosc irytujaca). Tyle i tylko tyle. Nie zamierzam tu uczyc kogos, ani zbawiac swiata.
DOBRANOC!
aisak:
--- Cytat: Reksio w 27 Sty 2013, 22:42:02 ---... "W Polsce podaje się...." - kolejne uogólnienie. Byłam z córeczką w Polsce, złapała katar, dość mocny, lekarz nie zalecił nic oprócz roztworu wody morskiej. Trochę uspokojona, że dziecko ma "tylko" katarek dzwonię do przyjaciółki lekarki (pediatra z doświadczeniem). Przyjechała, Młodą osłuchała i też nic innego nie dała, bo katar sam powinien przejść.
Po przeczytaniu, że w PL daje się antybiotyk na katar, zadzwoniłam do kumpeli (bo może jakaś niedouczona czy co? ;)) a ona w śmiech. Nie spotkała się w swojej praktyce ani wśród jej znajomych lekarzy żeby na katar dawać antybiotyk. Pozostaje wniosek, że ja tez żyję w innym świecie. Zapraszam do Wrocławia - tam NIE faszerują antybiotykami bez powodu, ale nie gwarantuję że spotkacie tam imbecyla, który minął się z powołaniem ;D
--- Koniec cytatu ---
Bytom-niestety faszeruja. Za darmo oczywiscie, Dlugo trwalo nim znalazlam takiego, ktory przepisywal roztwor soli morskiej na katarek. Ale za te porade slono juz musialam placic ;D!
aisak:
--- Cytat: MalaCzarna w 27 Sty 2013, 23:09:09 ---W Polsce na katarek podaje sie antybiotyk
Ewidentna NIEWIEDZA ! :( Przykre ... :(
Żaden lekarz nie podaje na katar antybiotyku ...
Jest kilka uzasadnionych sytuacji podania antybiotyku przy "katarku" gdy w wymazie bakteryjnym
wykryje się groźne bakterie jak np.Staphylococcus aureus,pseudomonas aureginosa i inne .
Zejście katarem tych bakterii na górne lub dolne drogi oddechowe może zakończyć się tragicznie szczególnie dla dzieci z poważnymi diagnozami-wówczas rzeczywiście podaje się antybiotyk aby zabić bakterie i ustrzec chorego przed konsekwencjami, a nie z powodu kataru.
Inna sytuacja to problemy z zatokami, aby nie doprowadzić do polipów itd itp
Prości rodzice nie rozumiejąc uzasadnienia ,często powtarzają "moje dziecko dostało antybiotyk na katar" .
Sama spotkałam się z taką sytuacją ...
Nie wypisujcie herezji ,please!!!
--- Koniec cytatu ---
No coz moge powiedziec, moje dziecko nie raz dostalo, WLASNIE NA KATAR! A wyjasnienie lekarza, bo zawsze prosze o komentarz: "To tak na WSZELKI WYPADEK , zeby nie doszlo do infekcji bakteryjnej". Bylo to oczywiscie ok 12 lat temu, ale BYLO. Moze ja i prosta jestem.....
aisak:
--- Cytat: MalaCzarna w 27 Sty 2013, 23:09:09 ---W Polsce na katarek podaje sie antybiotyk
Ewidentna NIEWIEDZA ! :( Przykre ... :(
Żaden lekarz nie podaje na katar antybiotyku ...
Jest kilka uzasadnionych sytuacji podania antybiotyku przy "katarku" gdy w wymazie bakteryjnym
wykryje się groźne bakterie jak np.Staphylococcus aureus,pseudomonas aureginosa i inne .
Zejście katarem tych bakterii na górne lub dolne drogi oddechowe może zakończyć się tragicznie szczególnie dla dzieci z poważnymi diagnozami-wówczas rzeczywiście podaje się antybiotyk aby zabić bakterie i ustrzec chorego przed konsekwencjami, a nie z powodu kataru.
Inna sytuacja to problemy z zatokami, aby nie doprowadzić do polipów itd itp
Prości rodzice nie rozumiejąc uzasadnienia ,często powtarzają "moje dziecko dostało antybiotyk na katar" .
Sama spotkałam się z taką sytuacją ...
Nie wypisujcie herezji ,please!!!
--- Koniec cytatu ---
A zapomnialam, jeszcze wymazy bakteryjne. Fajnie. Pierwszy raz wymaz bakteryjny ja i moj syn mielismy zrobiony tu w Danii, hehe. Trzeba bylo nam pol swiata przejechac, zeby sie tego doczekac :-\
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej