poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: spółdzielnie mieszkaniowe - dziwne reguły  (Przeczytany 8902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

magda-

• Gość
spółdzielnie mieszkaniowe - dziwne reguły
« dnia: 24 Sty 2008, 13:45:57 »
Słuchajcie dwa dni temu dostałem informacje ze spółdzielni że mają dla mnie mieszkanie, byłem dziś obejrzeć to mieszkanie i mówię że podoba mi się i biorę je i wiecie co się okazało, dziś jeszcze przychodzą inni ludzie oglądać i jutro rano o 10 (nie wcześniej ani nie później tylko punkt o 10) mam zadzwonić i kto pierwszy ten lepszy. jakieś to dziwne dla mnie, a jak nie będę tym pierwszym to znowu mam czekać na kolejnego e-maila i znowu walczyć o sekundy kto pierwszy???

czy znacie jakieś dobre metody niewiem iść tam i się rozpłakać i tupać nogami że nie mam mieszkania???

jeśli macie jakieś doświadczenia w tych sprawach to piszcie.

K3

• Gość
Odp: spółdzielnie mieszkaniowe - dziwne reguły
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sty 2008, 13:50:43 »
Słuchajcie dwa dni temu dostałem informacje ze spółdzielni że mają dla mnie mieszkanie, byłem dziś obejrzeć to mieszkanie i mówię że podoba mi się i biorę je i wiecie co się okazało, dziś jeszcze przychodzą inni ludzie oglądać i jutro rano o 10 (nie wcześniej ani nie później tylko punkt o 10) mam zadzwonić i kto pierwszy ten lepszy. jakieś to dziwne dla mnie, a jak nie będę tym pierwszym to znowu mam czekać na kolejnego e-maila i znowu walczyć o sekundy kto pierwszy???

czy znacie jakieś dobre metody niewiem iść tam i się rozpłakać i tupać nogami że nie mam mieszkania???

jeśli macie jakieś doświadczenia w tych sprawach to piszcie.

w spółdzielniach obowiązuje kolejka, więc przykładowo jesli cos się zwalnia to np 20 kolejnych zapisanych osób dostaje ofertę
w tym czasie moga je sobie obejrzeć i zdecydować, czy chcą czy nie
jesli byłaś np trzecia, to dostaniesz to mieszkanie, jeśli osoby z numerem 1 i 2 nie potwierdzą chęci wynajmu

magda-

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sty 2008, 13:55:37 »
to na dobrą sprawę mogę czekać miesiącami ???

ale kobieta z która nam pokazywała to mieszkanie powiedziała kto pierwszy zadzwoni nie kto jest na liście, więc tu chodzi o sekundy!!!

Klignoon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sty 2008, 14:04:37 »
Zobacz w liscie ze spoldzielni, czy tam nie pisze ktory jestes w kolejce?

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sty 2008, 21:35:26 »
Coś mi się wierzyć nie chce, że kto pierwszy ten lepszy.
W mojej spółdzielni wysyłają ofertę do 10 z najwyższymi numerami zapisanymi do danego osiedla.
Ci którzy są chętni (z tych 10) mają zadzwonić do dnia.......godz....... i powiedzieć, że są chętni. I spółdzielnia patrzy kto z tych chętnych dostanie.
Teoretycznie można czekać i latami na bardzo atrakcyjne domki, segmenty czy mieszkania. (nawet do 18-20  lat).
Ale w "normalnych" osiedlach z dużą rotacją nie jest tak tragicznie.

Pozdrawiam

Offline Patrycja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sty 2008, 21:54:32 »
A moze Ty ich zle zrozumialas  :P
Jak my mielismy oferte to kazali nam potwierdzic zainteresowanie oferta,podano numer w kolejce i date kiedy mieszkanie bedzie gotowe do zasiedlenia ,chyba ze o telefonie wspominaja przy drugim etapie rekrutacji  8)

Annaaaa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sty 2008, 01:43:06 »
Witam,

Czy znacie jakies spoldzielnie w Kopenhadze do ktorych mozna sie zapisac,  znalezc dostepna oferte i z miejsca wynajac mieszkanie nie czekajac w tych niekonczacych sie kolejkach? a moze sa takie gdzie na prawde krotko sie czeka. Znalazlam na forum adresy niektorych niestety zadne nie odpisuja........
Dziekuje za pomoc.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sty 2008, 01:43:06 »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sty 2008, 10:29:39 »
Zapomnij o tym. W Kopenhadze NIEMA mieszkań do wynajęcia ... był ostatnio o tym artykuł w jakiejś lokalnej gazecie.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

magda-

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sty 2008, 11:30:11 »
Coś mi się wierzyć nie chce, że kto pierwszy ten lepszy.
W mojej spółdzielni wysyłają ofertę do 10 z najwyższymi numerami zapisanymi do danego osiedla.
Ci którzy są chętni (z tych 10) mają zadzwonić do dnia.......godz....... i powiedzieć, że są chętni. I spółdzielnia patrzy kto z tych chętnych dostanie.
Teoretycznie można czekać i latami na bardzo atrakcyjne domki, segmenty czy mieszkania. (nawet do 18-20  lat).
Ale w "normalnych" osiedlach z dużą rotacją nie jest tak tragicznie.

Pozdrawiam

no właśnie, spółdzielnia patrzy, więc na dobrą sprawę nie wiadomo jak patrzy i czym się kieruje, być może każda spółdzielnia ma swoje reguły.
poza tym byliśmy z naszym znajomym duńczykiem więc nie sądzę żeby on swojego rodaka nie zrozumiał.

magda-

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sty 2008, 21:36:35 »
słuchajcie, dostaliśmy to mieszkanie.

podam wam nowe dla mnie, może i dla Was również wiadomości, otóż musieliśmy zapłacić kaucję 3 miesięcznego czynszu (to norma) ale słuchajcie dalej, za jeden miesiąc z góry - ok, ale to mnie zdziwiło: za dwa miesiące na koniec, tzn mamy trzy miesięczne wypowiedzenie gdybyśmy uznali że już nie chcemy tego mieszkania i te dwa miesiące na koniec są właśnie na pokrycie ostatnich dwóch miesięcy.

tak to się odbywa zawsze?????

aha spółdzielnia nie chce się zgodzić na zamontowanie anteny na ścianie budynku, jak tu żyć bez polskiej telewizji?????

piatka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sty 2008, 21:44:26 »
Wiec spytaj w spoldzielni gdzie mozesz zainstalowac antene, masz do tego pelne prawo, a oni musza ci dac na nia miejsce. Sa to przepisy unijne.

Offline MONIKA33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sty 2008, 21:55:19 »
hej my z mężem tez wpłacalismy depozyt 3 miesieczny,i z gory za miesiąc za mieszkanie,takze tez nie mała kwota,ale ...zrezygnowlismy ze wzgledu na grzyb i tak dalej po poł roku,depozyt nam zwrocono ale nie cały,malo tego to zabieraja nam pieniadze automatycznie z konta,gdzie od polowy grudnia juz nie mieszkamy,walczymy z nie sumiennym bankiem i spoldzielnia!uwazajcie zeby w banku was nie oszukali BO ciekawe kiedy nam zwroca pieniadze to prawie 4 tys,dk,i w banku kobieta nam pokazala ze nastepne pieniadze zabiora nam 2 lutego,mozna tlumaczyc i okazywac papiery z rozwiazana umowa ZE spoldzielnia a bank swoje!BRAK SŁOW

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sty 2008, 22:07:17 »
Czesc pieniedzy z kaucji zabiera sie na oplacenie ciepla za dany rok grzewczy. Dostaje je sie z powrotem lub doplaca, w marcu nastepnego roku. Oczywiscie nalezy ustalic z wynajemca lub spoldzielnia o terminie odczytania innych licznikow.

Jesli chodzi o pani sytuacje pani Moniko, to w jaki sposob placila pani za mieszkanie? Miala pani netbank czy zlecenie stale przez PBS?
Jest pani pewna, ze odwolala pani zlecenia?

Moze to jedynie nieporozumienie na gruncie jezyka?

Bank nie ma prawa przekazywac jakicholwiek pieniedzy z konta wlasciciela na inne konto bez upowaznienia.

Jesli bankrådgiver tego nie rozumie, to z pewnoscia zmienilabym bank i zazadalabym zwrotu pieniedzy wyslanych na konto spoldzielni plus odsetek.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sty 2008, 22:14:54 »
Normalnym jest wpłacenie 3 miesięcznego depozytu + czynszu za pierwszy miesiąc. 3 miesięczne wypowiedzenie też jest normą, ale o wpłacaniu akonto czyszu za ewentualne ostanie 2 miesiące nie słyszałem.
Ze względów estetycznych nie wolno było montować anten - nie wiem czy to się zmieniło.
Wszystkie reguły można otrzymać w spółdzielni lub na ich stronie internetowej i trzeba się do nich dostosować. ;D

jak tu żyć bez polskiej telewizji?????
Oglądam polską telewizję jadąc na wakacje i wracając nie tęsknię za dubbing´iem. ;D

zabieraja nam pieniadze automatycznie z konta,gdzie od polowy grudnia juz nie mieszkamy,walczymy z nie sumiennym bankiem i spoldzielnia!uwazajcie zeby w banku was nie oszukali BO ciekawe kiedy nam zwroca pieniadze to prawie 4 tys,dk,i w banku kobieta nam pokazala ze nastepne pieniadze zabiora nam 2 lutego,mozna tlumaczyc i okazywac papiery z rozwiazana umowa ZE spoldzielnia a bank swoje!BRAK SŁOW
Tak jak mala_z_Aarhus napisała, bank wykonuje stałe zlecenie płacenia rachunków do spółdzielni i dlatego zwróćcie się do banku z prośbą o przerwanie tego zlecenia - nawet nie musicie tłumaczyć dlaczego. To chyba też mozna zrobić przez Netbank.
Nie słyszałem o spółdzielniach które oszukują.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sty 2008, 05:56:18 »
hej my z mężem tez wpłacalismy depozyt 3 miesieczny,i z gory za miesiąc za mieszkanie,takze tez nie mała kwota,ale ...zrezygnowlismy ze wzgledu na grzyb i tak dalej po poł roku,depozyt nam zwrocono ale nie cały,malo tego to zabieraja nam pieniadze automatycznie z konta,gdzie od polowy grudnia juz nie mieszkamy,walczymy z nie sumiennym bankiem i spoldzielnia!

Czy wyprowadzajac sie pamietaliscie o trzymiesiecznym okresie wypowiedzenia?
Niewazne, kiedy sie wyprowadziliscie, wazne jestkiedy zlozyliscie wypowiedzenie, spoldzielnia nie moze tracic, spoldzielnia musi miec czas na poszukanie lokatora, dlatego majac zamiar sie wyprowadzic, trzeba pomyslec o tym odpowiednio wczesniej.
Moze wiec pobieranie czynszu za ostatnie miesiace jest sposobem spoldzielni na to, zeby Polacy wiedzieli jak dlugo nalezy placic czynsz i nie czuli sie jak ty rozgoryczeni, ze musza placic, choc juz nie mieszkaja.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sty 2008, 05:56:18 »

Spoldzielnie mieszkaniowe w Kopenhadze

Zaczęty przez JutaDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 36315
Ostatnia wiadomość 31 Paź 2011, 17:16:44
wysłana przez jamjurand
agencje mieszkaniowe

Zaczęty przez magda0904Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4627
Ostatnia wiadomość 09 Mar 2008, 22:42:29
wysłana przez mala_z_Aarhus
Spółdzielnie w Viborg

Zaczęty przez jacoDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3993
Ostatnia wiadomość 30 Sie 2008, 21:44:01
wysłana przez jaco
Spółdzielnie w Viborg

Zaczęty przez krottDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3992
Ostatnia wiadomość 25 Lis 2007, 20:14:34
wysłana przez Mirabelka
Spółdzielnie w Kopenhadze

Zaczęty przez szuf-ladyDział Dania i o Danii