Ogólne > Rodzina ...
CIAZA I MACIEZYNSKIE
AMGA:
Witam!
Moze ktos byl w podobnej sytuacji i moglby mi pomoc. Od maja 2007 roku mieszkam w Danii , mam meza dunczyka i po slubie ktory byl w polsce przeprowadzilam sie do danii W sierpniu 2007 roku podjelam prace i place 38% podatku. W miesiacu grudniu zaszlam w ciaze , termin porodu mam na konbiec sierpnia. W listopadzie dostalam pozwolenie na pobyt w Danii na okres 2 lat oczywiscie z mozliwoscia przedluzenia. Czy mam jakies prawo do zasilku macierzynskiego ,i na jakich zasadach. Z gory dziekuje.
piatka:
masz prawo do zasilku, na normalnych zasadach: barselorlov
http://borger.dk/forside/familie-og-boern/boernefamilier/barselsorlov/info
eva77:
Bardzo proszę kogoś o radę. Jestem w ciąży i praktycznie od poczatku ciąży jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu powikłań. Termin porodu mam na marzec,zaś na koniec grudnia kończy mi sie umowa o prace i z tego co słyszałam pracodawca ma prawo mnie zwolnić. I nie wiem teraz co dalej. Czy ja zostanę w systemie i dalej bedę otrzymywyła pieniądze z komuny, a potem macierzyńskie.Czy zwyczajnie stracę wszystko.Może ktoś był w podobnej sytuacji, albo może mi pomóc w tym temacie. Dodam ze w Danii pracuję od dwóch lat z krótkimi przerwami, a nieprzerwanie od marca.
patsy:
ja rowniez beda mama w kwietniu!pytalam w zwiazkach o to wlasnie o co ty pytasz!powiedziano mi ze nie wolno zwolnic kobiety w ciazy!jak urodzisz to wtedy pracodawca ma prawo cie zwolnic! ale w ciazy nie!
[Posted on: 16 Listopad 2008, 19:02:43]
musii trzymac dla ciebie miejsce!miec cie na liscie pracownikow itd!a potem po urodzeniu dac powod ewentualnego zwolnienia!
marti:
Ja poszłam do mojego szefa i zapytałam go co z moja umową, bo też mam do konca roku.. Powiedział że mi przedłuży bo chce żebym wróciła do pracy..
eva może pogadaj z szefem na spokojnie, poproś go żeby Ci przedłuzył umowę, choćby do czasu rozwiązania. On i tak nie ponosi kosztów jak jesteś w ciąży, bo to komuna płaci jak się jest na zwolnieniu i macierzyński później też..
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej