Ogólne > Rodzina ...
CIAZA I MACIEZYNSKIE
natalitomek:
witam....
Jestem w 9 miesiącu ciąży Mój termin porodu zbliża się dużymi krokami. Od 13 stycznia 2009 roku jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży a raczej zagrożenia. Lecz niestety do dnia dzisiejszego nie dostaje żadnych pieniędzy... Chodź moja sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana ponieważ... w lutym dostałam dokument w języku duńskim (zaznaczam w tym miejscu że nie rozumiem języka duńskiego) ten dokument który dostałam od pracodawcy tłumacz przetłumaczył mi zupełnie inaczej niż się teraz okazało. Dokument mówi o tym , że z dniem 31 stycznia rezygnuje z pracy sama... niestety podpisałam go.... teraz , gdy byłam w komunie to powiedziano mi , że nie dostaje pieniędzy ponieważ nie zostały dostarczone moje dokumenty wypełnione przeze mnie i mojego szefa... po dostarczeniu tych dokumentów do mojego pracodawcy on mi je wypełnił ale niestety nie podpisał i powiedizła , że nie podpisze ponieważ twierdzi , że jeśli je podpisze to będzie zobowiązany do tego, żeby wypłacac mi wszytskie pieniądze za te zwolnienie i później macierzyńskie.... z tego co mi wiadomo i z tego co się dowiadywałam to komuna wypłaca te pieniądze.... mój szef powiedział, że podpisze mi te dokumenty i wycofa tamten dokument o rezygnacji jeśli komuna wystawi mi zaświaczenie o tym , że to oni wypłacają te pieniądze.... więc w związku ztym mam prośbę... czy ktoś jest w stanie odpowiedziec mi czy komuna wystawi mi takie zaświadczenie ... albo co powinnam zrobic w związku ze swoją sprawą?? co radzicie?? a wogóle to co mi się należy jeśli okaże się że będę musiała pokazac te pismo w komunie o rezygnacji z pracy??
marcellina26102:
Z tego co mi powiedziała kobitka w komunie to oni wypłacaja chorobowe, a dokładnie sprawa ma sie tak - pracodawca wypłaca je pracownikowi a komuna oddaje pracodawcy. Moj pracodawca powiedział ze pierwsze 5 tygodni chorobowego płaci mi firma a reszte pokrywa komuna. Do komuny sama zgłosiłam chorobowe i otzrymałam dokumenty do wypełnienia dla mnie, pracodawcy oraz lekarza który skabusewał na chorobowe.
Co do zaswiadczenia to osobiscie watpie w to aby komuna zachciała takowe wydac, jednak nie znam sie na tym i jesli jest ktos pewniejszy swoich odpowiedzi niech Ci udzieli rady.
coma_berenices:
Witajcie.
Mam pytanie. Rozumiem, że kobiecie w ciąży przysługuje zasiłek jeśli lekarz wystawił zwolnienie chorobowe z powodu zagrożenia ciąży. Czy wie ktoś może od czego zależy wysokość takiego zasiłku? Czy jest to zależne od miesięcznych zarobków/od stawki za godzinę pracy?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej