Ogólne > Rodzina ...
CIAZA I MACIEZYNSKIE
eva77:
W moim przypadku nie ma szans aby szef przedłużył mi umowe.Pracuje u pośrednika, a z tego co wiem on teraz stawia na ludzi z litwy.Poza tym wspominał już coś że nie może przedłuzyć mi umowy bo jestem na zwolnieniu.Dlatego chcę się dokładnie dowiedzieć jak to wygląda od strony prawnej.Planuje też wybrac się do 3F, ale pytam się bo może ktos własnie wie cos na ten temat.Dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
lilianka:
ja mam tylko jedno pyatnie , czy jeśli kobieta należy do związków , ma umowe na czas nieokreślony i pracuje w Danii legalnie 2 lata , to czy pracodawca może ją tak po prostu zwolnić gdy jest w ciąży albo gdy jest na urlopie macierzyńskim ???
jeż:
evo 77.pracodawca ma prawo cie zwolnic.tak dziala tu system.jesli masz umowe do grudnie(juz w sumie jest luty)to komuna bedzie ci placic.ale kiedy urodzisz nie masz prawa do zasilku.takowy mozesz pobierac w polsce.zwyczajnie,zarejestruj sie w polsce w up i jesli pracowalas tu 2 lata to w polsce przysluguje ci kuroniowka.tutaj nie.
marcellina26102:
--- Cytat: patsy w 16 Lis 2008, 19:04:03 ---ja rowniez beda mama w kwietniu!pytalam w zwiazkach o to wlasnie o co ty pytasz!powiedziano mi ze nie wolno zwolnic kobiety w ciazy!jak urodzisz to wtedy pracodawca ma prawo cie zwolnic! ale w ciazy nie!
[Posted on: 16 Listopad 2008, 19:02:43]
musii trzymac dla ciebie miejsce!miec cie na liscie pracownikow itd!a potem po urodzeniu dac powod ewentualnego zwolnienia!
--- Koniec cytatu ---
niestety nie moge sie z tym zgodzic, rowniez bedac w ciazy i na zwolnieniu chorobowym dostałam wypowiedzenie w pracy. Byłam w zwiazkach z cała dokumentacja i nistety!!! ale pracodawca ma prawo zwolnic kobiete w ciazy nawet jesli w tym czasie przebywa na chorobowym, jesli jest w stanie wykazac, ze ciaza nie jest powodem zwolnienia. Pracodawca moze np.jako powód wypowiedzenia podac redukcje etatu itp. Kobieta w ciazy nie moze tu liczyc na taka nietykalnosc z jaka jestesmy przyzwyczajeni w ojczystym kraju.
Hania:
Czy będąc w ciąży mając wypracowane odpowiednią ilość godzin oraz tygodni w Danii mogę urodzić w Polsce, a po porodzie wrócić do Danii i pobierać zasiłek macierzyński?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej