Ogólne > Podatki
podatek w pl... jestem zielony
Klingon:
W obu latach masz rezydencję podatkową w Polsce (na tej podstawie dostałeś ulgę w Danii) i dlatego w Polsce musisz rozliczyć się ze wszystkich dochodów, również duńskich, a w Danii tylko z duńskich. Zapłacony tutaj podatek będziesz mógł proporcjonalnie odliczyć od polskiego.
Nie wiem jakie ulgi przysługują w Polsce.
MONIKA33:
Hej podpowiem Tobie jak to wyglada,jezeli w Danii płacisz ten wysoki podatek tj.38-40 % to w Polsce sie nie rozliczasz,ale jezeli jest to tylko te 8% to rozliczasz sie jak najbardziej,podatek obliczany jest w dietach u nas w Polsce,jestem akurat po rozliczeniu takze wiem jak to wygladalo.dieta za dzien w Danii wynosi 97.20 koron dunskich i 324 *30%.ale przysluguje sie ulga w kwocie 1302zł dla kazdego obywatela pracujacego za granica,co do koloru czy numeru pit-a to lepiej znalezc dobra wykwalifikowana ksiegowa, ktora jest obeznana w tych sprawach ,wrzuca na kompa,gdzie ma program do rozliczen i problem z glowy,wydrukowany pit trafia do Ciebie,wiesz napewno ze mozesz odliczyc sobie internet,takze powodzenia,POZDRAWIAM
K3:
--- Cytat: MONIKA33 w 02 Lut 2008, 22:26:25 ---Hej podpowiem Tobie jak to wyglada,jezeli w Danii płacisz ten wysoki podatek tj.38-40 % to w Polsce sie nie rozliczasz,ale jezeli jest to tylko te 8% to rozliczasz sie jak najbardziej,podatek obliczany jest w dietach u nas w Polsce,jestem akurat po rozliczeniu takze wiem jak to wygladalo.dieta za dzien w Danii wynosi 97.20 koron dunskich i 324 *30%.ale przysluguje sie ulga w kwocie 1302zł dla kazdego obywatela pracujacego za granica,co do koloru czy numeru pit-a to lepiej znalezc dobra wykwalifikowana ksiegowa, ktora jest obeznana w tych sprawach ,wrzuca na kompa,gdzie ma program do rozliczen i problem z glowy,wydrukowany pit trafia do Ciebie,wiesz napewno ze mozesz odliczyc sobie internet,takze powodzenia,POZDRAWIAM
--- Koniec cytatu ---
dziewczyno, to co napisałaś nie ma żadnego sensu
obowiazek rozliczenia się w PL nie zależy od tego, czy ktoś płaci 8% czy 28% w DK
dodatkowo kwoty które podałeś, też pomieszałaś, dieta owszem wynosi 324 DKK ale w rozliczeniach mozna odliczyć max 30% owej diety razy ilośc dni przepracowanych w DK, co właśnie daje te 97,2DKK ( a nie żadne 97,2 i 324, tego sie nie sumuje)
internet można odliczyć, ale jak sie ma polskie rachunki, wystawione na polski adres zameldowania
a i po co księgowa, która to wrzuca do komputera....
boniek:
--- Cytat: piatka w 02 Lut 2008, 15:21:35 ---Nie ma mozliwosci unikniecia placenia podatku.
Zaplaciles mniej w Danii?
Oddaj to w Polsce............
Zaplaciles w Polsce?
zglos w Danii i doplac roznice........
Tak to wyglada w Unii, nie ma Polska z Dania umowy o podwojnym opodatkowaniu, jest konwencja mowiaca o proporcjonalnym placeniu podatku.
Jest to krzywdzace dla nas , ale niestety, narazie nie do przeskoczenia........
Fiskus w kazdym panstwie garnie dla siebie.
Moze kiedys podpisza te umowe.............
Krzywdzace jest to, ze mamy w kazdym panstwie kwoty wolne od podatkow i po zaplaceniu podatku w konkretnym panstwie, po uwzglednieniu ulgi podatkowej, fradrag, wciaz pozostaje cos do zaplacenia :)
Jesli ktos bedzie chcial, opisze to na wlasnym przykladzie.
--- Koniec cytatu ---
Ja bym sie chetnie czegos wiecej na ten temat dowiedzial jezeli mozna...
Klingon:
Zobacz PIT - zeznanie roczne za 2007 rok.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej