Ogólne > Podatki
ajjj te podatki
K3:
--- Cytat: monika1982 w 04 Lut 2008, 19:18:41 ---Nawiązujec do mojej wypowiedzi sprzed kilku dni, chciałam wyjasnic co załatwilismy w SKACIE. Bylismy ponownie dzis rano, oczywiscie chcielismy rozmawiac z Polka,która tam pracuje. Poprosilismy o skorygowanie naszej karty podatkowej na 2008 rok. NIestety, jest to juz nie mozliwe, poniewaz w naszych aktach jest wpisane po ostatniej wizycie w SKACIE ze jestesmy para bo mieszkamy razem i nalezy sie nam 38% podatek. Na nic sie zdały tłumaczenia ze w tym samym mieszkaniu mieszka oprocz nas jeszcze 2 facetów. Pani powiedziała ze mozemy napisac pismo z prosba o korekte ale nie obiecuje co z tego bedzie. Jedynym wyjsciem jest wyprowadzic sie do innych kobiet, choc nie jestem do konca pewna czy i tam nie doszukaja sie jakis zwiazków miedzy mna a nimi...
Jesli sie wyprowadze to i tak SKAT stwierdzi ze cos kreciemy.
To jest wszystko bezsensu. Człowiek przyjeżdza, zostawia dom w Polsce, mieszka w małych klitkach, haruje jak wół w pracy i to jeszcze noca a tu takie coś!!!!!!!!!!!!!
Wśród znajomych jesteśmy chyba jedynymi których spotkały takie problemy ze SKAT-em.
Powoli trace nadzieje...
--- Koniec cytatu ---
a ja napiszę, iż rozumiem zachowanie pani w SKAT
powód bardzo prosty: jeśli małżeństwo czy para decyduje się na pracę w Danii, to tak jakby przenosili tutaj centrum swoich interesów
zostawiają dziecko w Polsce ich wola
chcą mieć dom w Polsce ich wola, ale skoro oboje są w Danii to ich podstawową lokalizacją jest Dania
macie pozwolenie na pracę i pobyt, jesteście traktowani tak samo jak Duńczycy, którzy tu mieszkają; jeśli Duńczycy chcą kupić czy wynająć mieszkanie za granicą, to z tego powodu nie nabywają prawa do ulg, jesli wysyłają dziecko za granicę np do szkoły to tez ulg za to nie dostają
po prostu; większa część rodziny jest w Danii i ten kraj się przyjmuje za miejsce ich rezydencji podatkowej
Tula:
--- Cytat: Thunder86 w 04 Lut 2008, 20:15:19 ---Tula daj już spokój.Nikomu nie jest tu łatwo na poczatku,Tobie też pewnie nie było.
--- Koniec cytatu ---
I caly czas nie jest :). Ale nie narzekam, sama chcialam i jak mi sie cos nie podoba, moge wrocic, nikt mnie tu sila nie trzyma, ani nikt mnie tu specjalnie nie zapraszal. Ale to nie o mnie temat, wiec skonczmy.
monika1982:
to dopabuse trzeci miesiac pobytu w Danii, do tej pory wszystko układało sie rewelacyjnie...
Pierwsz praca za granica...
Zostane, bede pracowac na 38% podatku co jest niesprawiedliwe i dobrze o tym wiesz.
A rodzina nie jestesmy. Nie łaczy nas ani wspolne mieszkanie w polsce, ani dzieci, nic!!!!!!!!!!
Wiec na jakiej podstawie ktos stwierdza ze jestesmy rodzina????
Bardzo prosze o pomoc, kazdemu z Was pewnie przysługiwała ulaga podatkowa 8%, wiec prosze mi nie wmawiac ze i ja nie mam do niej prawa. Dzieki niej myslałam o jakimkolwiek zabezpieczeniu swojej przyszłosci, o lepszym starcie, bo to Wam dała ta ulga.
Prawo powinno byc takie samo dla wszystkich
Tula:
--- Cytat: monika1982 w 04 Lut 2008, 20:33:19 ---kazdemu z Was pewnie przysługiwała ulga podatkowa 8%
--- Koniec cytatu ---
Nie kazdemu wlasnie przysluguje, ale nie w tym rzecz. Ja od poczatku jestem na 38%.
K3:
--- Cytat: monika1982 w 04 Lut 2008, 20:33:19 ---to dopabuse trzeci miesiac pobytu w Danii, do tej pory wszystko układało sie rewelacyjnie...
Pierwsz praca za granica...
Zostane, bede pracowac na 38% podatku co jest niesprawiedliwe i dobrze o tym wiesz.
A rodzina nie jestesmy. Nie łaczy nas ani wspolne mieszkanie w polsce, ani dzieci, nic!!!!!!!!!!
Wiec na jakiej podstawie ktos stwierdza ze jestesmy rodzina????
Bardzo prosze o pomoc, kazdemu z Was pewnie przysługiwała ulaga podatkowa 8%, wiec prosze mi nie wmawiac ze i ja nie mam do niej prawa. Dzieki niej myslałam o jakimkolwiek zabezpieczeniu swojej przyszłosci, o lepszym starcie, bo to Wam dała ta ulga.
Prawo powinno byc takie samo dla wszystkich
--- Koniec cytatu ---
pytanie: zostawiłaś dom w polsce ?? męża ??
ulga przysługuje za "podwójne prowadzenie domu" czyli gdy wyjeżdża jeden członek rodziny itp
przyznaję pomyliłem osoby, ale domniemywam, że jesteś osoba samotną wg prawa więc z jakiej racji ma ci przysługiwać ulga ??
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej