Ogólne > Podatki
ajjj te podatki
K3:
--- Cytat: monika1982 w 04 Lut 2008, 21:16:13 --- :D
ale nie którzy nie zostawili meza i dzieci i maja 8%
to chyba nie jest reguła, chyba nie dopatrzenie dunskich urzedasow
--- Koniec cytatu ---
po prostu: ktoś nadużył prawa do ulgi, co nie znaczy ze stalo sie to legalne i mozliwe dla kazdego
Klingon:
Aby otrzymać ulgę za podwójne prowadzenie domu należy pozostawić rodzinę w Polsce. Ale nie wiem czy to samo dotyczy dużo większej ulgi za koszty podróży - nigdzie o tym nie czytałem ale w Twoim przypadku taka jest interpretacja SKATu. Też zależy jaka jest definicja "chłopaka" - po duńsku jest określenie "samlever" - para żyjąca jak małżeństwo ale bez ślubu, jest prawnie w wielu wypadkach, nie wiem czy nie zawsze, traktowana jak małżeństwo. W Polsce może "chłopak" mieć inną definicję. ;)
monika1982:
do klingon,
jesli sledzisz na biezaco co pisze, to powiedz czy mam prawo do tej ulgi, naprawde znam grono osob którym ta ulga przysługiwała, jestem w stanie sie poswiecic i zmienic adres zamieszkania , ale piszesz o odliczeniu kosztów podrozy, nie wiem o jakichkolwiech odliczeniach ale jesli bede na 38% podatku to chyba bede miała jakies prawo do czegos???
K3:
--- Cytat: monika1982 w 04 Lut 2008, 21:33:28 --- jesli bede na 38% podatku to chyba bede miała jakies prawo do czegos???
--- Koniec cytatu ---
tak, będziesz miała prawo... do legalnej pracy i pobytu w tym państwie
dlaczego uważasz, że jako imigrant miałabyś być traktowana lepiej, niż rodowity Duńczyk ??
Klingon:
Ludzie często piszą o uldze za podwójne prowadzenie domu ale tak naprawdę to mają na myśli ulgę za koszty podróży - zobacz Pozostałe koszty pracownika.
Nie wiem czy należy się Tobie ta ulga - wszystko zależy od interpretacji w SKAT. Czytałem kiedyś o Duńczyku który wyjechał do Polski i nie otrzymał tej ulgi ponieważ praca wyglądała że ma charakter stały. Podał sprawę do sądu i przegrał.
Jest jeszcze ulga za dojazdy do pracy, ale jest niewielka i tylko przy dojazdach powyżej 24 km. dziennie. Innych ulg nie ma, tak więc pozostaje 38 %.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej