Ogólne > Rodzina ...

SZKOLA DLA DZIECI

<< < (10/16) > >>

agaw1375:
Po jakim czasie dzieci Twoje sie nauczyly jezyka? Ja sie martwie , ze to dla mojej corki bedzie duzy szok na poczatku, ale mam nadzieje, ze sobie poradzi.

Jomir:
Na poczatku na pewno jest ciezko, ale dzieciom idzie szybciej niz nam doroslym.
Moja corka  (17 lat) chodzi do gimnazjum anglojezycznego, wiec dunski ma tylko jako przedmiot jakies 3 godziny tygodniowo, wiec nie nauczyla sie zbyt wiele.
Syn (11 lat), praktycznie rozumie juz wszystko, natomiast woli mowic po angielsku, ale to specyficzny przypadek - jest autystykiem, szczegolnie uzdolnionym do jezykow - angielskiego nauczyl sie sam w rok (mowiac w domu i z internetu), natomiast problemem sa dla niego zmiany, wiec on praktycznie odmawia mowienia po dunsku, rozumie wszystko, a odpowiada po angielsku.

Natomiast moja kolezanka Niemka ma dwoje dzieci - dziewczynke w wieku 5 lat i synka 8-letniego, jej dzieciaczki po roku juz smigaja po dunsku. Zwlaszcza ta malutka dziewczynka.

agaw1375:
A do szkoly angielsko-jezycznej moge zapisac corke jak nie zna dobrze angielskiego? Jaka szkola jest naprawde dobra?

Jomir:
Moja corka chodzi do Intenational Baccalaureatum, to nazywa sie gimnazjum, ale jest odpowiednikiem polskiego liceum.
DO szkoly mozna sie dostac (nie zapisac) w wyniku konkursu swiadectw (a w tym roku w szkole mojej corki zrobili egzamin z angielskiego, z racji zbyt duzej ilosci kandydatow) dopabuse po 10 klasie, wiec jeszcze masz troche czasu.
Anglojezyczne podstawowki jesli gdzies sa (w Kopenhadze akurat jest) to sa  tylko prywatne.

Co do tego jaka szkola jest naprawde dobra, mysle, ze nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Kazdy ceni sobie co innego i ile osob, tyle opinii.
Dla mnie dobra, to taka, w ktorej dzieciak czuje sie dobrze.
Zestresowany dzieciak z fobia szkolna, nie bedzie mial dobrych wynikow nawet jesli jest geniuszem.
Natomiast w slabszej szkole o dobrej atmosferze, moze nauczyc sie wiecej, dzieki pozytywnej motywacji.
Zaufaj intuicji.....

agaw1375:
Dziekuje Mirra naprawde mi pomoglas. I to racja , ze jak atmosfera fajna to i dzie4ci lepiej sie ucza i z checia tam chodza.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej