Ogólne > Podatki

Koniec z pytaniami o podatkach...

<< < (2/4) > >>

K3:

--- Cytat: lilianka w 09 Lut 2008, 20:15:44 ---witam.mam pytanie.pracowalam w tamtym roku w Polsce 8 miesiecy i w Danii 4 msc.wiem że musze sie rozliczyc w obu krajach.mialam ulge 13 000 kr/msc.czyli że rozliczajac sie w Polsce wyjdzie,ze będe musiala sporo dopłacic.wiec moje pytanie jest,czy ktos wie jak to jest z ta ulga?skoro tutaj ja mam,a w Polsxe musze te pieniadze oddac?

--- Koniec cytatu ---

ulgę masz gdy mieszkasz w polsce i tam masz obowiązek podatkowy
a skoro masz obowiązek podatkowy w polsce, to czemu chcesz od niego sie wymigać ??

jesli płacisz w Danii tylko 8% to po to, że jak cos by ci sie stalo, to mozesz korzystac z opieki zdrowotnej
tak samo w PL sie płaci składke zdrowotną od której sie podatku nie odprowadza
a żeby płacić w Danii tylko owe 8% to stałym miejscem zamieszkania jest Polska i tam zapłacisz podatek, niezaleznie gdzie pracujesz, czy w PL, czy w DK

malyszk:
przy pracy poniżej 183 dni w Danii bedziesz musiała rozliczyc sie takze z dunskich zarobków,dopłacisz róznice podatku miedzy podatkiem zapłaconym w Danii a jaki bedzie obowiązywał w Polsce,a to juz zalezy od zarobionej kwoty

K3:

--- Cytat: lilianka w 09 Lut 2008, 20:53:13 ---no własnie czytam wszystkie wątki i na to pytanie odpowiedzi nie widze ;) pozdrawiam,

--- Koniec cytatu ---

to może warto uzyć głowy ??

jeszcze raz powtorze:

w kazdym kraju placisz podatek i skladke zdrowotna
jesli mieszkasz w pl i pracujesz w pl to nawet tego nie zauwazasz ze sa to dwie rozne pozycje
jesli mieszkasz w pl ale pracujesz w dk, to skladke zdrowotna placisz w dk, to jest owe 8% a podatek placisz w polsce

lilianka:
0 taka odpowiedz mi chodzilo,czyli ze ta ulga to nie jest zadna ulga dla mnie,tylko pomoc dla Polski.emigranci pracujacy dla innego kraju zarabiaja wiadomo więcej niz w Pl i płaca przy tym wiekszy podatek w Polsce z zarobionych pieniedzy za granica?

Dodane: 09 Luty  2008, 21:02:48
 a co do użycia głowy.to jakos sama na temat podatkow na nic nie wpadne,bo nigdy wczesniej nia miałam z tym do czynienia.a pracujac w PL miałam od tego pania ksiegowa mowiaca po Polsku ;)

K3:

--- Cytat: lilianka w 09 Lut 2008, 21:02:48 ---0 taka odpowiedz mi chodzilo,czyli ze ta ulga to nie jest zadna ulga dla mnie,tylko pomoc dla Polski.emigranci pracujacy dla innego kraju zarabiaja wiadomo więcej niz w Pl i płaca przy tym wiekszy podatek w Polsce z zarobionych pieniedzy za granica?

--- Koniec cytatu ---

to ze placa wiecej wynika z tego ze progi podatkowe wpl sa obliczone dla polskich realiow
gdybys zarobila w polsce tyle samo co w danii to podatek placony wg polskich zasad bylby w obu przypadkach identyczny

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej