poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: glowa pelna pytan..:)  (Przeczytany 7196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

atka

• Gość
glowa pelna pytan..:)
« dnia: 11 Lut 2008, 21:01:14 »
prosze nie krzyczec..nie wiem gdzie wkleic to co nastukalam..czy w rodzinie czy w pracy.. wklejam tu i tu...bo My to tak jakbysmy byli rodzina:)!

"..witam:)!mam w głowie tyle nie poukladanych pytan.. ale sprobuje je Wam przedstawic..i oczywiscie prosze o odp..! wiec ..moj chlopak w marcu jedzie do Danii (/spawacz/prace zalatwia mu jego kolega), bierze ze soba(procz bagazu oczywiscie..hi) przetlumaczony adres zameldowania, certyfikaty.. czy to wystarcza?przeszukalam forum, kilka stron..jedne zawieraja informacje ze pozwolenie na prace/pobyt jest potrzebne..inne zas pisza o tym ze, jest mase firm ktore zalatwiaja wszystko od reki, jesli jest brak pracownikow w danym fachu to mozna pracowac bez pozwolen(nie wiem czy dobrze zrozumialam). byc moze firma do ktorej jedzi chlopak tez tak funkcjonuje skoro nie potrzebuje zadnego pozwolenia. ale do sedno...(gadula ze mnie..hi) ja za jakis czas chcialabm do niego dolaczyc..na poczatek chce zajac sie praca sezonowa a pozniej zobaczymy..(skonczylam masaz leczniczy..i mam zamiar zaczac kurs kosmetyczny-paznokcie) wiec..hipotetycznie ..mam sezonowa zalatwiona..pracoda wca/ja zalatwiam CPR..itp. ale....co wtedy gdy skonczy sie praca sezonowa a ja przez dluzszy czas nie bede mogla nic znalezc....czy moge byc dalej w Danii bez pracy? moge korzystac z uslug  lekarskich?i czy moge miec prawo do tego wszystkiego z czego moga korzystac polacy w Danii pracujacy? jesli chlopak bedzie nadal pracowal.. i bedziemy w stanie utrzymac sie. (zameldowani jestesmy w polsce osobno..) bo wiecie slub dla papierku mnie nie rajcuje..nie jestem pewna jeszcze..hi..zartuj e..gdyby On to przeczytal dostalabym na Dupe..hi..)
---i pytanie dla kobitek..czy jest zapotrzebowanie w Danii na osobe rozbiace paznokietki;)? jakies salony szukaja ludzi w tym fachu ?
NO.. i wsio.. dziekuje za poswiecenie czasu. a jesli nie macie czasu na odp. to prosze o jakis mail do osoby ktora mi pomoze..(na forum tak sensownie GRZEGORZ z Odense pisal..tylko kto to taki..?!) pozdrawiam..z kujaw
..atka.."

K3

• Gość
Odp: glowa pelna pytan..:)
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lut 2008, 21:03:53 »
prosze nie krzyczec..nie wiem gdzie wkleic to co nastukalam..czy w rodzinie czy w pracy..

napewno nie w dwa miejsca naraz

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lut 2008, 21:10:56 »
.. na Dupe..hi..)
Musi być albo ważna albo wielka że z dużej litery..hi..)

atka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lut 2008, 21:13:35 »
..ojojojo... wiedzialam ze Ktos taki sie znajdzie i odrazu sie wypowie..na to co mnie najmniej interesuje..ale coz..lepiej bys pomog/pomogla.. no nic pozdrawiam Cię serdecznie..wiecej zrozumienia zycze..:)
mam nadzieje ze, na Tym Forum wiecej rzeczliwych jest...:)

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lut 2008, 21:19:37 »
;)

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lut 2008, 21:19:38 »
Przepraszam. :-[

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lut 2008, 21:23:23 »
A ode mnie lanie za pisanie tego samego w 2 miejscach (czytaj zaśmiecanie forum). To drugie skasowałem ;)

Co do twoich pytań były już wiele razy podobne rzeczy na forum opisywane.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lut 2008, 21:23:23 »

atka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lut 2008, 21:34:42 »
..wierze ze Są..:)! a Ten mi skasowal rzeczywiscie to..no patrz;)! skubany;)! To poprosze jakis link...
ps. przeprosiny przyjete.. ale nie do Ciebie(Klingon) to bylo.. podniosla mi sie adrenalinka jak pierwsza odp. odczytalam.. od K3 ..

atka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lut 2008, 21:41:26 »
..mam nadzieje ze Ktos powaznie potraktuje moje pyt. czekam na informacje..pozdrawiam..

Majdan

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lut 2008, 22:00:22 »
BrAwO DlA DoDy  ;) :-*  (NAJPIERW ZAPYTAJ CHŁOPAKA CZY CHCE ABYŚ Z NIM JECHAŁA  :P )

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lut 2008, 22:01:37 »
żeby znalezć dobra prace,to niestety musisz znac jezyk,duński oczywiście.a bez jezyka dunskiego to najwyzej Ci sprzątanie zaproponuja,albo coś takiego :) pozdrawiam i powodzenia życze.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lut 2008, 22:20:42 »
i to nie w kazdym miejscu .... wiekszosc firm sprzatajacych i fabryk szukajac pracownikow wymaga znajomosci  dunskiego (chocby tej podstawowej ) .
z tymi paznokciami to pomysl niestety bez sensu . Jak u Ciebie ze znajomoscia angielskiego ? Jesli jakas jest , proboj np. tutaj ( ogloszenie z dnia dzisiejszego z serwisu gazeta.praca.pl ), choc sa rozne zdania na temat tej firmy

*KOBIETY i MĘŻCZYŹNI-OGRODNICTWO
*BUDOWLAŃCY *OGRODNIK*LAKIERNIK
*MECHANIK SAMOCH. *INTROLIGATOR
*OPERATOR CNC *SPAWACZ *KRAWIEC
z komunikatywną znajomością j. ang./niem.
POZNAŃ: (061) 814 63 13; MGiP 2065/1b
oferty@pracatodex.pl, 0-693 04 73 71
OLSZTYN (089) 534 93 39
olsztyn@pracatodex.pl, 0-695 04 04 70

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lut 2008, 22:28:18 »
Wiesz atka, żeby poważnie potraktować Twoje pytania, to niepotrzebnie pisałaś o D...... Może gdybyś napisała - pućka albo numse.
A abstrahując od D..... to z pozwoleniami na pracę jest tak, że takowe trzeba mieć !  Są jednak firmy, w których można pracować oczekując na wystawienie
pozwolenia. Takie firmy mają specjalne przywileje w tej kwestii. Jak ważne jest jak najszybsze załatwienie pozwoleń i innych dokumentów, przedstawię na przykładzie:

W zeszły poniedziałek przyjechał do Odense 48letni Polak. Z miejsca zaczął pracę przy rozbiórce dachu jakiegoś hangaru w porcie. I w pewnym momencie spadł przez dziurę w dachu z siedmiu metrów na głowę. Nie przeżył. Policja, inspekcja pracy, gazety. I nikt nie może dojść kto go zatrudniał, na jakiej podstawie przebywał w Danii.
Nie mogą też określić, czy był zabezpieczony liną, czy sam ją zdjął, czy w ogóle wiedział, że takie zabezpieczenie powinien mieć.
Nikt się do niego nie przyznaje !!!! To oznacza, że mogą być trudności z odszkodowaniami, ubezpieczeniem. Rodzina w Polsce może zostać bez grosza.
Dlatego tak ważne jest jak najszybsze dopełnienie wszystkich formalności. I porządne ubezpieczenie od wypadków.
Twój konkubin (jak piszesz  ;D) jest spawaczem, jeżeli zostałby zatrudniony w takiej stoczni, przy spawaniu statków na wysokości i nie miałby żadnych papierów legalności zatrudnienia, to moim zdaniem byłaby głupota. Statystycznie co jakiś czas któryś "fruwa" w takiej  stoczni.

A co do czyszczenia pazurów... Prace wykonywane przez cudzoziemców w Danii można z grubsza podzielić na takie, gdzie nie ma potrzeby kontaktu językowego i takie gdzie taki kontakt jest niezbędny ze względu na obsługę klienta. Kosmetyczka jest zawodem, gdzie znajomość języka jest konieczna. To oznacza, że zanim zaczniesz taką pracę, będziesz musiała władać duńskim (chyba, że złapiesz robotę przy Ambasadzie RP  ;D ) To trochę potrwa. Generalnie Polacy mają problemy z duńską wymową. Taka wymowa "r" czy różnice między "y", "i" spędzają sen z oczu uczącego się. Takie ładne imię jak Eryk wypowiada się "Irek" :)

Na początek chyba wystarczy tych smutnych wiadomości.
Pozdrawiam

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lut 2008, 23:27:31 »
Potwierdzam slowa Maniora....
Praca w branzy kosmetycznej, czy nawet wykonywanie masazu leczniczego (nie pisze o innym) bez znajomosci jezyka dunskiego jest prawie niemozliwa. Tutaj polowa zabiegu to pogaduszki, picie kawki, smichy chichy itd.
Jest kilka polskich fryzjerek, ale pracuje one albo u Dunczyka, albo znaja jezyk angielski dobrze lub sa juz od dluzszego czasu, np 1992r w Danii. Nie wiem czy mozliwe jest swiadczenie uslug jedynie w srodowisku polonijnym, zwlaszcza gdy bedzie pani miec legalnie zarejestrowana dzialalnosc (w koncu posiadanie pracy bedzie w poczatkowym okresie warunkiem otrzymania i posiadanie pozwolenia na pobyt i prace w Danii).

Nie wiem nawet, czy uznano by pani dyplom fryzjerski itp.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lut 2008, 14:06:12 »
z tego co mi wiadomo bez pracy można przebywać w Danii do poł roku,juz gdzies na forum widzialam ten temat poruszony ;)a co do sensowności to według mnie bardziej sensownie pisze KLINGON , tzn.najbardziej.nie wiem skąd ON tyle o tym wszystkim wie?(pozdrawiam KLINGON)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lut 2008, 14:06:12 »

kontanthjælp - jeszcze pare pytań

Zaczęty przez jakotakoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 35
Wyświetleń: 24585
Ostatnia wiadomość 17 Sty 2010, 17:59:35
wysłana przez roga
Emigracja do Danii. Kilka pytań.

Zaczęty przez degiDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 1