....przy wykonywaniu tych czynności czuje się akurat jak kopciuszek a nie pracownik, ktory zna swoje prawa, a pracodawca je respektuje.na moja niekorzysc przemawia fakt, ze nie naleze do osob, ktore kloca sie o cos i dochodza swoich praw.......
Spotkałem się już z tym odczuciem w pracy. Człowiek uczciwy oczekuje, że inni są uczciwi w stosunku do niego. Oczekuje, że druga strona sama się zorientuje, że robi coś nie moralnego.
A życie pokazuje, że kto się sk............. urodził, ten kanarkiem nie umrze. I dlatego trzeba przezwyciężyć wewnętrzne opory i postawić sprawę jasno i bez zaangażowania uczuciowego.
Trudno może stracisz tę pracę, ale nie będziesz miała potem żalu do samej siebie, że pozwoliłaś się traktować jak - kopciuszek. Możesz stracić, bo może oni sobie obliczyli, że muszą trafić frajera. Jak nie trafią to im się to nie opłaci. Czyli, jeżeli się postawisz to i tak nie dadzą Ci więcej - "bo Cię szczerze polubili". Jeżeli się z tym jeszcze nie spotkałaś to wiedz, że są ludzie którzy potrafią bez zmrużenia oka bezczelnie naciągać innych.
(Cały czas chodzi mi jeszcze po głowie duński program "Kontanten" z ich konkursem na znalezienie najbardziej nieuczciwego handlarza samochodów. Brrrrrr....)
Myślę, że jeżeli przedstawisz im czarno na białym, że robią Cię w konia, nie naliczając 12,5% "feriepenge" (kwot wakacyjnych), zmuszając do darmowej pracy itd. to jest to złamanie obowiązujących umów na rynku pracy. W tym momencie możesz im oświadczyć, że zrywasz umowę o pracę w trybie natychmiastowym. Nikt Cię nie może zmusić, żebyś pracowała miesiąc wypowiedzenia, jeżeli wiadomo jest, że nie dostaniesz za to godziwej zapłaty. Decyzja należy do Ciebie.
To są tylko interesy. Jeżeli jesteś miękka - stracisz.
Pozdrawiam
Manior
[Dodane: 11 Czerwiec 2008, 20:30:22]
policzyl to tak: 17000-2690=14310/22 dni robocze=650. 650kr razy 6 dni=3900kr, po czym dal mi 3000 (na czarno). i tak wyglada moja rzeczywistosc
dlatego chcialabym bez konsekwencji wykrecic sie z tej pracy.
Moje uwagi:
Praktykowane jest używanie przelicznika 21 dni roboczych na miesiąc:
17000 -2690=14310/21 = ca. 680 na dzień. / 7,5 = 91 na godz. moim skromniusim zdaniem - troszkę mało.
Pracowałaś 6 pełnych dni: 6 * 680 =
4.080 brutto Na czarno, bez papierków nie daje Ci podstawy do naliczania "feriepenge"
Pozdrawiam