poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: prosze o pomoc  (Przeczytany 7827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Odp: prosze o pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Cze 2008, 17:15:38 »
nawet w dni wolne od pracy moim obowiazkiem jest mycie kuchni i sprzatanie po kolacji.

Jedyny wniosek: nie ma pani dni wolnych, bo nawet gosposia ma wychodne.

pracodawcy, ktorzy co rok zatrudniaja obcokrajowcow nie znajacy procedur, to jakas dziwna sprawa.

Tak, to wygodne dla nich, zwlaszcza, ze to pani jest stratna juz teraz 900kr.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Cze 2008, 17:46:31 »
Nie ma powodu kłócić się ale też nie wykorzystywać - np. na pewno nie pracowałbym w dni wolne (wystarczy z uśmiechem i asertywnie powiedzieć że masz wolne dzisiaj). To samo dotyczy wypłaty - ja bym zapytał się gościa jak on to obliczył i niech się gimnastykuje. Wypłata za 6 dni powinna być 4.857 + 607 feriepenge + ewentualny dodatek za pracę w weekend. To jest suma brutto (przed podatkiem).

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Cze 2008, 20:27:19 »
policzyl to tak: 17000-2690=14310/22 dni robocze=650. 650kr razy 6 dni=3900kr, po czym dal mi 3000 (na czarno). i tak wyglada moja rzeczywistosc :( dlatego chcialabym bez konsekwencji wykrecic sie z tej pracy.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Cze 2008, 20:40:10 »
....przy wykonywaniu tych czynności czuje się akurat jak kopciuszek a nie pracownik, ktory zna swoje prawa, a pracodawca je respektuje.na moja niekorzysc przemawia fakt, ze nie naleze do osob, ktore kloca sie o cos i dochodza swoich praw.......

Spotkałem się już z tym odczuciem w pracy. Człowiek uczciwy oczekuje, że inni są uczciwi w stosunku do niego. Oczekuje, że druga strona sama się zorientuje, że robi coś nie moralnego.
A życie pokazuje, że kto się sk............. urodził, ten kanarkiem nie umrze. I dlatego trzeba przezwyciężyć wewnętrzne opory i postawić sprawę jasno i bez zaangażowania uczuciowego.
Trudno może stracisz tę pracę, ale nie będziesz miała potem żalu do samej siebie, że pozwoliłaś się traktować jak - kopciuszek. Możesz stracić, bo może oni sobie obliczyli, że muszą trafić frajera. Jak nie trafią to im się to nie opłaci. Czyli, jeżeli się postawisz to i tak nie dadzą Ci więcej - "bo Cię szczerze polubili". Jeżeli się z tym jeszcze nie spotkałaś to wiedz, że są ludzie którzy potrafią bez zmrużenia oka bezczelnie naciągać innych.
(Cały czas chodzi mi jeszcze po głowie duński program "Kontanten" z ich konkursem na znalezienie najbardziej nieuczciwego handlarza samochodów. Brrrrrr....)

Myślę, że jeżeli przedstawisz im czarno na białym, że robią Cię w konia, nie naliczając 12,5% "feriepenge" (kwot wakacyjnych), zmuszając do darmowej pracy itd. to jest to złamanie obowiązujących umów na rynku pracy. W tym momencie możesz im oświadczyć, że zrywasz umowę o pracę w trybie natychmiastowym. Nikt Cię nie może zmusić, żebyś pracowała miesiąc wypowiedzenia, jeżeli wiadomo jest, że nie dostaniesz za to godziwej zapłaty. Decyzja należy do Ciebie.

To są tylko interesy. Jeżeli jesteś miękka - stracisz.

Pozdrawiam

Manior

[Dodane: 11 Czerwiec  2008, 20:30:22]

policzyl to tak: 17000-2690=14310/22 dni robocze=650. 650kr razy 6 dni=3900kr, po czym dal mi 3000 (na czarno). i tak wyglada moja rzeczywistosc :( dlatego chcialabym bez konsekwencji wykrecic sie z tej pracy.

Moje uwagi:
Praktykowane jest używanie przelicznika 21 dni roboczych na miesiąc:
17000 -2690=14310/21 = ca. 680 na dzień. / 7,5 = 91 na godz.   moim skromniusim zdaniem - troszkę mało.
Pracowałaś 6 pełnych dni: 6 * 680 = 4.080 brutto
Na czarno, bez papierków nie daje Ci podstawy do naliczania "feriepenge"

Pozdrawiam

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Cze 2008, 23:03:00 »
asertywny - 'wyrażający w sposób szczery, bezpośredni, otwarty własne poglądy, a także domagający się respektowania włsnych praw (nie odmawiając tych samych praw innym)': Być asertywnym, znaczy zachowywć się w sposób, który pozwala działać we własnym, najlepiej pojętym interesie.

PS. Nie trać humoru - problemy z pracodawcą na niego źle rzutują a nie na ciebie. 8)

[Dodane: 11 Czerwiec  2008, 21:25:52]

Na początku wątku podał yoursoul link do wynagrodzenia w tej branży, np. niewykwalifikowany gastronom
- miesięcznie: 16.877,45 kr.
- za godzinę: 105,27 kr.
Czyli 16.877,45 / 105,27 = 160,33 godzin miesięcznie
17.000 / 160,33 = 106 kr. - taką stawkę masz na godzinę.

Tu jest układ zbiorowy po duńsku Overenskomst 2007-2010 zawarty między HORESTA-A i 3F dla twojej branży.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Cze 2008, 17:23:58 »
serdeczne dzieki za Wasza nieoceniona pomoc. mam nadzieje, ze w trakcie rozmowy z szefami bede asertywna do bolu :Djeszcze raz wielkie dzieki.pozdrawiam.

prosze o pomoc

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Lip 2008, 00:22:09 »
witam. czuje sie w obowiazku :) pinformowac Was o tym, co sie wydarzylo, celem ostrzezenia przed tymi ludzmi, z ktorymi moja przygoda na szczescie sie zakonczyla:) A wiec, po otrzymaniu pozwolenia na pobyt, nie bylo zadnego odezwu na podpisanie nowej umowy o prace (umowe z dnia 3 czerwca zabrano mi, w zamian dano mi oferte pracy, z ktora rzekomo mialam sie ubiegac o pozwolenie na pobyt). Do moich codziennych oboiazkow doszlo bialkowanie scian w chlewie, czasami prace na wysokosciach( bialkowanie scian na wysokosci 4 metrow), co nijak sie ma do pracy w firmie bed&breakfast:) Aluzje, ze praca na "countryside" jest specyficzna i wymaga poswiecen (37 godzin w kontrakcie, a w rzeczywistosci oczekiwane 12 godzin dziennie pracy), itp. Pewnego pieknego dnia poinformowalam ich, ze przyjezdza moj maz(w koncu jestem mobilna!!). Minki zrzedly i stwierdzili, ze nie nadaje sie do pracy w ich gospodarstwie (bo trzymalam sie warunkow umowy, czyli 8 godzin dziennie), ale jak chce to jeszcze miesiac moge popracowac:)) podziekowalam za szczodrosc.spakowalam sie.przyjechal maz.poprosilam o wypate pieniedzy. przelicznik byl super, 500 koron dziennie, a powinno byc 650 (wszystko na czarno, bo bylam bez umowy, tracilam pieniadze wakacyjne itp). na pytanie, w jaki sposob wyliczono owa kwote, nie ptrzymalismy odpowiedzi innej, niz mamrotanie, ze to duzo za duzo... wyplacili, nie obylo sie bez trzaskania pieniedzmi po stole itp. nieprzyjemnie.ale ciesze sie, ze ten epizod mam juz za soba. jezeli ktos z Was, przegladajac oferty pracy w Danii, napotka sie na ogloszenie z farmy turystycznej Skibstedgaard w hurup, powinien sie dwa razy zastanowic, albo twardo wynegocjowac warunki pracy. oni potrzebuja dziewczyny z zagranicy, nie orientujacej sie w dunskim prawie i latwo podporzadkowujacej sie ich wymaganiom. ja nie potrafie byc asertywna i ciesze sie, ze tak sie skonczylo.Dziekuje Wam wszystkim za pomoc i odpowiedzi na moje pytania i watpliwosci. pomimo tak niefortunnego startu, nie rezygnuje z Danii, ktora nas urzekla. Jestesmy z mezem w okolichach esbjerg, ribe i tam mamy zamiar sie osiedlic. jezeli jest ktos, kto szuka znajomych w tym rejonie, to piszcie.bedzie nam bardzo milo. pozdrawiam serdecznie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Lip 2008, 00:22:09 »

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Lip 2008, 00:25:24 »
to powyzej, pisalam ja:) sesja mi sie zakonczyla ;Dpozdrawiam ;)

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lip 2008, 10:17:04 »
Jakby pani napisala od poczatku, ze chodzi o te miejsce ( w tym regionie Danii), moglambym wiecej wskorac.  :D

Zycze powodzenia w Danii.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lip 2008, 10:17:04 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15475
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia