poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: związek z Duńczykiem?  (Przeczytany 20643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alto

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: związek z Duńczykiem?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lut 2008, 08:56:21 »
Chodzilo o sama ISTOTE kaucji a nie kto placi. Dziewczyna prosila o  rozne zdania na forum  i ja  sobie pozwolilam swoje wyrazic.   Ty natomiast  wyraznie jestes z tych wszystkowiedzacych. Prawdziwa alfa i omega. Podziwiam :o

A do "magnolii". Jezeli bedziesz chciala o cos spytac to napisz. Odpowiem .

Pozdrawiam

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lut 2008, 09:21:44 »
Magnolio - odniosłam wrażenie, jeśli mylne przepraszam, że nie znasz warunkow ani realiów, w jakich choćby Twój partner mieszka.
 Moja rada - ZANIM podejmiesz decyzję o wyjeździe, przyjedź do Danii sama bez dziecka, na min miesiąc i zorientuj się na miejscu jak to wygląda, czy wszystko Ci odpowiada.
Przygotuj grunt jeśli wszystko będzie ok, pochodż po urzędach, rozejrzyj się za pracą, szkołą, spotkaj z rodakami i dopabuse jeśli się upewnisz, że dasz radę ściągaj dziecko.
Do jakiego miasta się wybierasz?

pati02

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Lut 2008, 11:56:17 »
ta kaucje moze tez wplacic twoj partner na twoje konto tu w danii a jak juz zalatwisz papiery na pobyt to on moze je sobie wyplacic spowrotem i nikt tego nie sprawdza, wiem bo ja tez to przechodzilam. i to prawda ze to jest potrzebne tylko jezeli zawierasz slub z nim. ale najlepiej to zalatwic sobie prace i to musi byc najlepiej na pelen etat ,czyli 37 godzin tygodniowo i pracodawca zalatwia ci pozwolenie na pobyt i na prace.. a co do tej kaucji jest ona taka gwarancja e jestes samo wystarczalna i ze nie przyjdziesz do nich po zasilek czy cos w tym rodzaju.

Dodane: 22 Luty  2008, 11:53:07

czesc moze mieszkasz w nørresundby, jesli tak to zadzwon 26214621 patrycja. to pogadamy

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Lut 2008, 13:55:21 »
Kaucje wyplacic po zalatwieniu formalnosci?????

NIe mozna jej wyplacic przed uplywem 7 lat.
Jest ona wplacona na konto urzedu imigracyjnego on moze dysponowac tymi pieniedzmi.
W wersji takiej jaka my z mezem obralismy, pieniedzmi dysponuje bank - on nam udzielil gwarancji bankwej, a w zamian za to ma na koncie lokate 7 letnia. Aczkowliek jakiekolwiek operacjie na tym koncie (pomimo ze naszym) moga odbyc sie wylacznie na polecenie urzedu imigracyjnego.

Alto: gdybys czytala ze zrozumieniem zauwazylabys, ze:
1. poddaje kilka propozycji do rozwazenia,
2. jako najlepszy podaje pomysl ze znaleznieniem pracy
3. o kaucji pisze prawie to samo co ty, tylko innymi slowy
4. w jednych z pierwszych postow wielkimi literami wpisalam slowo MOIM co oznacza, ze wyrazam tylko swoja opinie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline alto

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lut 2008, 15:22:55 »
Do Mirra

Nie chce z Toba polemizowac bo watek nie dotyczy Ciebie a Twoja reakcja na moje wypowiedzi wyraznie wskazuje na to , ze widocznie nikt na " forum"  do tej pory nie pozwolil sobie na  wyrazenie  zdania odmiennego od Twojego. A to juz nie jest " forum" w rozumieniu tego pojecia.

Ale tak a propos : jak  ja wychodzilam w 1991 roku  za maz za dunczyka to nikt nie musial gwarantowac  za mnie zadna kaucja . Widocznie wtedy Panstwo Dunskie bardziej wierzylo w intencje mieszanych malzenstw. No ale jezeli  Ty  przy zawieraniu zwiazku malzenskiego  musialas zaplacic kaucje ktora jest zablokowana na  7 lat to chyba cos w tym jest.

pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Lut 2008, 16:15:20 »
Kaucje wprowadzono okolo 4 lat temu.

Offline magnolia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lut 2008, 19:32:52 »
dziękuję,za wszystkie rady, a ta Wasza polemika,chwilami dość AGRESYWNA ;) pozwoliłam mi ocenić moją sytuację....wiem już,że nie będzie łatwo.....i w tej chwili głeboko zastanawiam się nad wyjazdem...myślę,że teraz jedynym rozwiazniem jest szczera rozmowa z moim partnerem i ustalenie szczegółów.

dziekuję za wsparcie i informacje od silnych rodaczek z Danii :)

jesli jeszcze macie coś do powiedzienia na temat mojej sytuacji, lub chcecie doradzić ZAPRASZAM!!
CHĘTNIE POCZYTAM,PRZEMYŚLE I BĘDĘ MIAŁA WIĘCEJ ARGUMENTÓW PODCZAS ROZMOWY Z MOIM PARTNEREM!!!

pozdrawiam Magnolia

Dodane: 22 Luty  2008, 19:15:53

Zwracam się do MargaretMitchell

Na pewno nie jadę w ciemno...byłam w Danii u mojego partnera ponad miesiąc, wiem gdzie mieszka i jak radzi sobie w życiu tj. mała wyspa, mała  społeczność,  z ręszta w Danii jest ich sporo...problemów z zaklimatyzowaniem się w  tym karaju nie miałabym wiekszych, ale w tej chwili mój entuzjazm maleje na wieść o bardzo trydnych sprawach formalnych, papierkowych...itp.

pozdrawiam :) i dziekuję za radę

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lut 2008, 19:32:52 »

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lut 2008, 20:04:31 »
Cytuj (zaznaczone)
ale w tej chwili mój entuzjazm maleje na wieść o bardzo trydnych sprawach formalnych, papierkowych...itp.
Jesteś na pewno w lepszej sytuacji niż wielu rodaków.Jedziesz do kogoś,kto w tym kraju się urodził i zapewne w jego interesie leży aby Tobie pomóc pozałatwiać wszystkie urzędowe sprawy.Zna język więc co za problem dla niego pójść czy zadzwonić do komuny czy na policję i dowiedzieć się więcej niż się dowiesz tutaj.
Więc nie martw się,masz łatwiej  ;D

Offline bunia68

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Mar 2008, 21:17:00 »
Witam!
Ja rowniez postanowilam sie zwiazac z Dunczykiem. Jestem w Danii od 7 stycznia tego roku i dopabuse teraz - za 2 tygodnie jade po mojego 7-letniego synka. Jezdzilam do Polski co 2 tygodnie w odwiedziny (syn jest teraz z moja mama), no i mialam go tu na ferie, ale tesknota i tak byla straszna... Nie moge sie doczekac Swiat... Mam prace, numer CPR, konto w banku, szkole dla dziecka i wspanialego narzeczonego (ktory jest takze moim pracodawca) - wlasciwie o nic nie musze sie martwic. Nie mam jescze pozwolen, ale moj "pracodawca" dzwonil do Kopenhagi i dowiedzial sie, ze dostane w ciagu miesiaca. Mam tylko jeden problem - nauka dunskiego nie przychodzi mmi latwo, niektorych slow nie potrafie nawet powtorzyc... To prawda - jest duzo latwiej jesli jest sie tu z kims kto zna dunski i pomaga we wszystkim. Jestem tu bardzo szczesliwa i musze przyznac, ze nie spotkalam niezyczliwych ludzi... Mieszkam w Kobenhoved - to niedaleko Vejen i Ascov. Zycze Ci powodzenia, szczescia i bycia razem.
Pozdrawiam, Dorota

Offline dragonki

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Mar 2008, 22:34:16 »
nie wiem bo masz na prawde ciezka sytuacje ale apropo kaucji to nikogo to nie obchodzi kto wplaci kaucje i wiem to bo w moim przypadku i mojej mamy bo to ona sie ozenila to wiekszosc ok(50tys)wplacil chlopak z ktorym bylam a druga ta mala czasteczke wplacil ten facet....a po drugie to komuna powiedziala ze to facet ma miec pieniazki bo to (w tym akurat momencie tez) on sprowadza obcokrajowca dna ich ziemie...
szkicowanie-malowanie obrazow na scianie...spojrz na zdjecie z profila. :) to w pokoju mojej MISKI:)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Mar 2008, 23:27:47 »
Czy ktos sie z panstwa zastanawial co sie stanie jezeli (odpukac) wspolzycie sie nie ulozy ?. Zostanie pani zmuszona do powrotu do Polski - takie sa przepisy prawne. Dotyczy to rowniez osob zyjacych w zwiazku malzenskim z dunczykiem jezeli rozwodza sie przed uplywem 4-5 lat (nie pamitam dokladnie okresu). Jak wielu innych moim poprzednikow mysle, ze najrozsadnieszym i najbezpieczniejszym wyjsciem jest uzyskanie prawa pobytu i pracy np. min. 30 godzin tygodniowo co zrozumialem pani partner jest w stanie zalatwic. To tylko moja opinia osoby patrzacej z boku. Ale uczuc nie mozna zawsze ograniczac do wymiernych, materialnych spraw. Mam nadzieje, ze panstwo obojga wiecie co robicie i pani partner, bo to przeciez on ma wieksze mozliwosci na swoim gruncie, przemyslal jak zabezpieczyc bliskie mu osoby, aby w spokoju i milosci cieszyc sie soba. Dlatego nie bardzo rozumiem tego kombinatorstwa z kaucja, bez kaucji i innych podejsc. Wyraznie widze, za ma pani jakis plan, w moich oczach bardziej opierajacy sie na rozsadku niz na sercu. A w biznesie jak to w biznesie - trzeba dzialac z wkalkulowanym ryzykiem.   

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Mar 2008, 00:20:48 »
Rogo :) plan planem, uczucia uczuciami....
A i tak nikt nie da gwarancji na trwalosc pozycia malzenskiego...
Znam pary, ktore zaczely od "wpadki" po miesiacu znajomosci i sa juz teraz 17, 18 i 20 lat po slubie.
Znam pary, ktore pobraly sie po kilkuletnim "chodzeniu" i teraz :) sa 5, 6, 8 lat po rozowdach...

Nie ma madrych na takie sprawy. Tak wiec mysle, ze ograniczmy sie do praktyczno-technicznych informacji... Decyzje niech dziewczyna podejmie sama...

I tak naprawde nie ma znaczenia: Dunczyk, Polak czy Chinczyk... wszedzie sa dobrzy i zli ludzie, odpowiedzialni i nieodpowiedzialni....

Ostrzegam przed jednym, bo pojawily sie takie rady:
Jezeli ktos otrzyma pobyt "turystyczny" na podstawie poreczenia gotowka (nie mylic z kaucja), w okresie jego trwania nie moze wystepowac o pobyt z innego tytuly (np. pracy, studiow czy laczenia rodzin) grozi to powaznymi karami.

G. Information about possible consequences if you apply for a residence permit while in Denmark on a visa (short term)
If you are in Denmark on a visa (short term) and you submit an application for a residence permit while in the country, please note that this may have the following consequences:

You may be sentenced to a waiting period of up to five years. Normally, you will not be eligible for a visa during the waiting period. However, this does not apply to applications for a residence and work permit under the Job Card scheme or applications for family reunification of spouses.

If you are in Denmark on a visitor’s visa contingent on an economic guarantee by a person residing in Denmark (DKK 54,813 – 2008 level), the Immigration Service will normally forfeit this guarantee if you apply for a Danish residence permit while in Denmark. However, this does not apply to applications for a residence and work permit under the Job Card scheme.
Please note that you can apply for a residence and work permit under the Job Card scheme without risking the consequences listed above. Furthermore, you can apply for family reunification of spouses without risking a waiting period. However, any economic guarantee will be forfeited.

WKlejam po angielsku, bo jednak wiecej osob posluguje sie tym jezykiem. Teraz musze wracac do nauki, jutro mam test.
Obiecuje przetlumaczyc to jutro.
DObrej nocy.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Mar 2008, 00:29:26 »

Offline karolina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Mar 2008, 13:06:28 »
Ja mam inne pytanie .Czy osoba mieszkająca w Danii  z dzieckiem(oboje mają obywatelstwo dunskie) moze zamieszkać" niby na stałe " w Polsce?, jezdzic do Danii tylko czasami.
Czy straci taki ktos kto ma corke w Danii i obywatelstwo dunskie,wszelkie przywileje dla siebie i dziecka ,jesli chcialby posłac swoje  dziecko do szkoły w Polsce ?.Ja nie planuje życia w Danii..Stanowimy związek ,bez ślubu.Mój partner tez wolałby mieszkać w Polsce.Na razie przyjeżdza do Polski bardzo czesto ,ja jeżdżę do Danii ,ale ile mozna ,jak długo .....
Wiem ,że trzeba miec jeden adres zameldowania na stałe.

U nas w Polsce  też ostatnio powstal pomysł medowania tymczasowego osoby ,ktora mieszka 4 dni pod rzad pod danym adresem.Oczywiscie nie weszlo to w zycie jeszcze ,ale są do tego przymiarki.

Oczywiscie wiadomo że trudno zostawic mieszkanie w Danii i wszystkie sprawy zwiazane z zyciem w tym kraju ale czy to mozliwe???

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Mar 2008, 13:35:50 »
Cytuj (zaznaczone)
Wiem ,że trzeba miec jeden adres zameldowania na stałe.
Naprawdę?Bo ja mam dwa.Jestem nadal zameldowana w mieszkaniu moich rodziców w Polsce.

Cytuj (zaznaczone)
w zwiazku malzenskim z dunczykiem jezeli rozwodza sie przed uplywem 4-5 lat (nie pamitam dokladnie okresu).
Ooo! to już mi niewiele zostało  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Mar 2008, 13:35:50 »

Związek zawodowy 3F, pytanie

Zaczęty przez robi2007Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4070
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2008, 23:05:25
wysłana przez Klingon
związek partnerski czy ślub?

Zaczęty przez Mili27Dział Pomoc!