poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 167397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingoon

• Gość
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Lut 2008, 09:20:51 »
Miejsce pracy musi byc tymczasowe i wyjazdy udokumentowane (nie wiem jak). W tym czasie nie mozna odpisywac delegacyjnego bo nie jestes w Danii.
Oblicza sie tak samo jak dojazdy do pracy. Na internecie mozesz znalezc ilosc kilometrow do domu * 2 i wpisac w kalkulatorek (lub samemu obliczyc do 100 km i ponad). Nie ma znaczenia jak jechales i jakie miales koszty.

PS. Jezeli ktos wie jaka dokumentacja za wyjazdy do Polski sa honorowane przez SKAT to niech napisze.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Lut 2008, 09:50:48 »
czyli w dunski PIT wpiusuje ilosc kil.do pracy jesli wiecej niz 24,do Polski (udokumentowane??),a ta ulge delegacyjna tez wpisauje , czy ona już jest wpisana?(fredrad for rejsendgifter)

Klignoon

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Lut 2008, 09:56:43 »
Nie, dojazdy do pracy/do Polski (rubryka 51) i delegacyjne (rubryka 53) trzeba samemu wpisac. Czekaj spokojnie na PIT po 10 marca a w miedzyczasie zaloguj sie na TastSelv - to Ci sie przyda zwlaszcza gdybys wrocila do Polski.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Lut 2008, 10:05:55 »
zalogowała sie już na testSelv a duński PIT nie daje mi spać po nocach...

Dodane: 26 Luty  2008, 09:59:11

jeszcze jedno głupie pytanie, na tastSelv mam własne hasło, czy jak przyjdzie PIT to mogę je uzyc?

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Lut 2008, 10:16:10 »
na tastSelv mam własne hasło, czy jak przyjdzie PIT to mogę je uzyc?
Tak, na TastSelv sa wszystkie dokumenty ktore otrzymujesz poczta, np. karta podatkowa.

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Mar 2008, 11:08:22 »
Chcialam zalogowac sie na tym test selw ale na prognozowanym dochodzie na 2007 i na otrzymanym niedawno z firmy specifikation til Oplysningssedel for indkomstaret 2007 nie ma podanego  TastSelv-kode jest puste miejsce,a jak zrozumialam jest to niezbedne do zalogowania sie online.Jak to zdobyc czy moze po 10.03 przyjdzie poczta w tym zeznaniu,aha czy wszystkie odsetki kredytow wchodza do ulg,czy jest jakis odpis na dzieci bo niektorzy cos tam odliczaja.Dzieki Pozdrawiam.

Offline Danielp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Mar 2008, 17:45:39 »
Witam.
Jeżeli chodzi o udokumentowanie wyjazdów do Polski to w Skacie powiedziana mi, że nie trzeba tego udokumentowywać, ponieważ nie jest to mozliwe.
 MAM JESZCZE PYTANKA. PŁACE 38%, MAM UMOWE NA CZAS NIEOKREŚLONY. PRACUJE OD 10.07.2007 W DANII.

Czy powinienem rozliczać sie w Polsce??
Pytanie z innej beczki: kiedy wypłacane jest Feriepenge?
Moja znajoma dostala informacje ze skata( pracuje na takich zasadach jak ja)ze ma do zwrotu 1dk, ale nie ma tam zadnuch rubryk 51 i 53, 1 korona ma byc przeslana na konto 19.03.2008- co to jest takiego? Czy ma czekac na pit??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 14 Mar 2008, 17:45:39 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Mar 2008, 20:22:25 »
Chcialam zalogowac sie na tym tast selv
Zamów podpis cyfrowy.

Jeżeli chodzi o udokumentowanie wyjazdów do Polski to w Skacie powiedziana mi, że nie trzeba tego udokumentowywać, ponieważ nie jest to mozliwe.
Zgadzam się, chociaż ja otrzymałem informację via email ze SKAT, że ulgę otrzymuje się za udokumentowane przejazdy.

Czy powinienem rozliczać sie w Polsce??
Zobacz Rezydencja podatkowa a opodatkowanie cudzoziemców w Polsce i Polaków za granicą.

kiedy wypłacane jest Feriepenge?
Pieniądze urlopowe są wypłacane najwcześniej miesiąc przed urlopem (zobacz Urlop wypoczynkowy).

Moja znajoma dostala informacje ze skata( pracuje na takich zasadach jak ja)ze ma do zwrotu 1dk, ale nie ma tam zadnuch rubryk 51 i 53, 1 korona ma byc przeslana na konto 19.03.2008- co to jest takiego? Czy ma czekac na pit??
To znaczy że nie miała ani ulgi za dojazdy do pracy ani ulgi za koszty podróży (diet). Zobacz PIT - zeznanie roczne za 2007 rok
Jeżeli ma zmiany do rozliczenia to może to zrobić online lub wypełnić i odesłać PIT - nie dostała go razem z rozliczeniem rocznym?

Offline Danielp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Mar 2008, 18:58:31 »
Przeczytalem to o Rezydencji Podatkowej i doszedlem do wnioskow ze nie ma tam zadnej odpowiedzi. Jest tam conajmniej 5 wnioskow ktore sane sobie zaprzeczaja i ktore mozna interpretowac na wlasny sposob. Teraz sie zastanawiam , czy jezeli bede dazyl do zwrotu pieniedzy za dojazdy do Polski to zostane uznany za polskiego Rezydenta Podatkowego.(?) Jezeli tak to moze okazac sie, ze podatek zaplacony w Polsce przewyzszy zwrot za dojazdy parokrotnie. A oczywiscie jezeli pojde do Urzedu Podatkowego w Polsce aby uzyskac informacje, to ich odpowiedz bedzie jedna : Oczywiscie, ze trzeba zaplacic podatek w Polsce. Chyba jednak udam sie do konsulatu, po informacje.
Pozdrawiam.

Dziekuje za linki.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Mar 2008, 20:45:29 »
czy jeżeli bede dazyl do zwrotu pieniedzy za dojazdy do Polski to zostane uznany za polskiego Rezydenta Podatkowego.(?)
Diety i ulgę za przejazdy do Polski można otrzymać mając tymczasowe miejsce pracy, tzn. mając miejsce stałego zamieszkania w Polsce a to chyba wiąże się z rezydencją podatkową. Jeżeli masz możliwość wybrania kraju rezydencji podatkowej, to porównaj obliczając polski podatek i na stronie SKAT duński podatek.

Chyba jednak udam sie do konsulatu, po informacje.
Podatki są domeną urzędu podatkowego, czyli US i SKAT.

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Mar 2008, 08:42:56 »
Witam. Staram się zrozumieć coś z waszych informacji, ale nie zadając konkretnego pytania wychodzi mi "groch z kapustą" . A więc, partner pracuje od 01.10.2007 w Danii na 8% . Jeśli chodzi o podatki to jest bardzo skomplikowana sprawa jak widzę.Nie mamy pojęcia od czego zacząć.Coś mu przyszło pocztą ze Skata.Jeśli się trzeba rozliczyć w Polsce to na podstawie jakich dokumentów? Pójdę do biura rachunkowego, ale chciałabym mieć jakieś w tym wszystkim rozeznanie.a poza tym jeśli rozliczy się w Polsce to w Danii też musi?Mam galimatias w głowie :o   Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc to z góry dziękuje :)

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Mar 2008, 09:28:50 »
Nie wiem czy czytalas ta strone PIT - zeznanie roczne za 2007 rok?
Napisz jezeli jest to niezrozumiale (ewentualnie co), zebym mogl to poprawic. :)
Mozesz tez pisac bezposrednio na moj e-mail podany na dole podanej strony.

Klignoon

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Mar 2008, 13:55:15 »
anulka77, mozesz ocenic podana strone?
1. Nie czytalam :P
2. Czytalam i wszytko rozumiem. 8)
3. Czytalam i nic nie rozumiem - nie wiem czy ja nie umiem czytac, czy autor nie umie pisac. ;D
4. Czytalam i nic nie rozumiem - czakam na inne odpowiedzi. ???

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Mar 2008, 16:23:30 »
Postaram się jak najszybciej przeczytać i ocenić. Zrozum (dwójka dzieci...)muszę mieć trochę spokoju ;)

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Mar 2008, 15:37:36 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 20 Mar 2008, 15:37:36 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9188
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23408
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10199
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc