poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 167483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #135 dnia: 04 Kwi 2008, 20:56:53 »
Po otrzymaniu kodu logujesz się tak samo jak z kodem z karty podatkowej/rozliczenia rocznego.
Zobacz WypełnijSam, kontrola dostępu.

siniak

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 05 Kwi 2008, 16:14:11 »
Witam

Moze ktos mi poradzi cos do mojej sytuacji. Jestem w Danii i pracuje legalnie od sierpnia 2007, koncze prace 28kwietnia 2008. Płace podatek 38% , posiadam 300tys wolnej kwoty od podatku, otrzymałem juz wakacyjne za 2007. A teraz mam pytania, jesli wyjezdzam juz na stale z Danii i nigdy nie wroce tutaj do pracy, jak mam sie rozliczyc z podatku , czy odzyskam skladki emerytalne, czy musze cos wpisywac w PIT w polsce jesli tu zapracilem caly podatek, i jak moge zadbac o moje wakacyjne za 2008 rok jesli tu juz nie bede mial miejsca zamieszkania ( za 2007 przyszedl mi czek na moj adres) ??

Miał ktos moze taka sytuacje juz ze opuszczal Danie i ostatecznie chcial sie rozliczyc z wszystkiego? Wogole nalezy mi sie jakis zwrot podatku ??

Dzis przyszko mi jeszcze jakies pismo 3 strony ze SKATu, czy to jest te rozliczenie? Niestety nieznam dunskiego :(

Offline acevent11

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #137 dnia: 06 Kwi 2008, 13:33:02 »
Pracuje w Danii od 15 stycznia 2007.Do 16 kwietnia 2007 pracowałem w jednej firmie gdzie płaciłem 44% podatku,potem zmieniłem firme gdzie dalej naliczano mi 44% podatku,lecz po pewnym czasie sekretarka tejże firmy zaproponowała mi przejscie ze stałej umowy na roczna ze wzgledu na mozliwosc odpisów podatkowych z tytułu zjazdów do kraju itp.
Zgodzilem sie na zmiane umowy(teraz tego zaluje).Dostalem nowa karte podatkowa ale juz z 40% podatku i taki juz place caly czas.W Polsce bylem sie wstepnie rozliczyc u ksiegowej i wyliczono mi ze muszę doplacic w Polsce 17000 PLN!!!Oczywiscie odliczono mi przysługujace diety i podatek  zaplacony w Danii.Chwilowo nie złazylem zeznania w Polsce bo wiadomo ze nie zaplace im tyle pieniedzy za nic.Nie mogę pojac jak to jest ze tu place pelny podatek i jeszcze musze rozliczac sie w Polsce???
Wiekszosc ludzi na forom pisze o jakims 8% podatku w Danii i ze wtedy trzeba sie rozliczyc w Polsce ale chyba wszyscy musza sie rozliczac tez w Polsce nie zaleznie jki podatek placa w Danii jesli posiadaja jakiekolwiek centrum interesów w Polsce.
Może sie myle wiec prosze o wyjasnienie

Offline czarna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #138 dnia: 06 Kwi 2008, 15:39:03 »
czesc mam jeszcze jedno pytanie odnosnie kilometrow. Jetstem zalogowana na mojej stronie skata i probuje zmienic zeznanie roczne i gdy wchodze na kalkulatorek mam polowe danych wypelnionych. Sa to adresy posrednikow dla ktorych pracowalam , a ja chcem podac moje miejsce pracy , bo w koncu dojezdzalam z domu tam a nie do biura posrednika. Jak to mam zmienic?? pomozcie

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 06 Kwi 2008, 20:47:23 »
Sa to adresy posrednikow dla ktorych pracowalam , a ja chcem podac moje miejsce pracy , bo w koncu dojezdzalam z domu tam a nie do biura posrednika. Jak to mam zmienic?? pomozcie
Nie wiem jak to wyglada, ale na tej stronie "Oblicz ulgę za dojazd do pracy 2007" jest link do kalkulatorka gdzie nie trzeba byc zalogowanym i mozna wpisac dowolne adresy.

[Dodane: 06 Kwiecień  2008, 17:47:56]

Jestem w Danii i pracuje legalnie od sierpnia 2007, .. posiadam 300tys wolnej kwoty od podatku
Wow. :o

Dzis przyszko mi jeszcze jakies pismo 3 strony ze SKATu, czy to jest te rozliczenie?
Tak jezeli nazywa sie "Årsopgørelsen" - zobacz Rozliczenie roczne. Zobacz czy masz wpisane diety (Øvrige lønmodtagerudgifter).

Przed zjazdem zamow podpis cyfrowy abys mial dostep do twoich dokumentow rowniez w przyszlym roku, i wymelduj sie w ewindencji ludnosci (folkeregistret).

[Dodane: 06 Kwiecień  2008, 18:02:31]

Może sie myle wiec prosze o wyjasnienie
Jak wyzej napisalem, zamow podpis cyfrowy abys mial dostep do twoich dokumentow. Tam jest napisane ile zaplaciles podatku i jak rozliczenie roczne jest obliczone.

Najwieksze ulgi mozna otrzymac majac tymczasowe miejsce pracy (zobacz Ulga za koszty podróży).

W ubieglym roku miales ograniczony obowiazek podatkowy, dlatego mozesz otrzymac szczegolna ulge na malzonka (jezeli masz). Zobacz PIT dla osób z ograniczonym obowiązkiem podatkowym 2007.

[Dodane: 06 Kwiecień  2008, 18:09:30]

a ja chcem podac moje miejsce pracy
Wlasnie wypelnilem PIT online. Strona do obliczenia ulgi za dojazdy do pracy wyglada troche inaczej, ale tez mozna wpisac adres i nacisnac "Szukaj".
Po wypelnieniu PITu moglem wybrac, ze nie chce otrzymac poczta wydrukowne rozliczenie. Nowe rozliczenie jest online dostepne od razu. Po wpisaniu ulgi za dojazdy do pracy podatek zmniejszyl sie o 4 tys. kr. :)

PS. Jezeli bedzie potrzeba to przetlumacze wiecej TastSelv stron.

siniak

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 06 Kwi 2008, 23:00:12 »
Nom tak 3tys nie 300 :)

Tak jezeli nazywa sie "Årsopgørelsen" - zobacz Rozliczenie roczne. Zobacz czy masz wpisane diety (Øvrige lønmodtagerudgifter).

Tak to te pismo, juz wiem ze musze doplacic 500kr, stronka duzo mi wyjasnila, a diet nie mam. A powinienem? Co to wogole jest?

Przed zjazdem zamow podpis cyfrowy abys mial dostep do twoich dokumentow rowniez w przyszlym roku, i wymelduj sie w ewindencji ludnosci (folkeregistret).

Jak sie zaloguje tam to np wakacyjne za 2008 przysla mi na Polski adres, jasli taki tam podam? Najbardziej martwi mnie to ze nie bede mial w Danii po wyjezdzie zadnego adresu, tak wiec nie bedzie gdzie wyslac czeku.

A wiesz moze jak to jest z odzyskaniem skladek emerytalnych, skoro juz tu nie wroce tak wiec emerytury rowniez ne bede pobieral z Danii, moje skladki ida do PensionDenmark Przysłali mi karte jakas gdzie jest napisane ze za 2007 nazbieralo mi sie 5 tys, tak wiec chcetnie by to od nich wzioł przed wyjazdem.

Offline artjaw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #141 dnia: 09 Kwi 2008, 13:21:31 »
Witam wszystkich.

Mam pytanie. Próbowałem wypełnić selvangivelsen na TastSelv, wpisałem wyliczone kwoty w rubryke 51 i 53, zatwierdziłem i wyskoczyło mi coś takiego:

Meddelelse

Du har ikke taget stilling til det fortrykte beløb i rubrik 11. Der skal selvangives i rubrikken, enten ved en godkendelse, eller ved et beløb (evt. et 0).
Gå til felt

Selvangivelsen er først registreret, når kvitteringsbilledet vises.

Może ktoś wie w czym problem, co zrobiłem źle?

:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #141 dnia: 09 Kwi 2008, 13:21:31 »

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 09 Kwi 2008, 13:26:32 »
nie umiem dunskiego, ale wpisales dochód??

Offline artjaw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #143 dnia: 09 Kwi 2008, 13:42:52 »
Właściwie to nie, dochód jest już tam wpisany, mam go przepisać w tej samej rubryki pod Beløb? Czy wystarczy go zaznaczyć?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 09 Kwi 2008, 13:45:26 »
Nie wpisales dochodu w rubryce 11. Wpisz w pole "Beløb" - Kwota.

Offline artjaw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #145 dnia: 09 Kwi 2008, 14:17:25 »
Dzięki za pomoc, teraz już chyba wszystko ok.
Po zatwierdzeniu wyskoczyło:

Kvittering

Indberettet via internet, den 09.04.2008 kl. 14:10.

Din indberetning er nu registreret. Kvitteringen viser de indberetninger, du har foretaget, samt de oplysninger SKAT kendte i forvejen.

NB: Kvitteringssiden viser kun de felter, der indeholder oplysninger til din årsopgørelse.

Klik på knappen "Vis resultat" for at se resultatet.

...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 09 Kwi 2008, 15:28:44 »
Wszyskto ok, teraz mozesz zobaczyc nowe rozliczenie roczne.

Offline artjaw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #147 dnia: 09 Kwi 2008, 21:45:54 »
Dzięki za wskazówki:)

Mam jeszcze pytanie co oznacza ta data w Årsopgørelse?

... indsættes på din NemKonto. Beløbet er til disposition den 16.4.2008.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 09 Kwi 2008, 22:19:48 »
Data dyspozycji pieniędzy na NemKonto.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #149 dnia: 09 Kwi 2008, 22:20:30 »
Zaplaciles za duzo podatku w 2007. Data 16.04.08 oznacza, ze kwota ktora nadplaciles zostanie ci zwrocona/wplacona na twoje konto tego dnia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #149 dnia: 09 Kwi 2008, 22:20:30 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9190
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23419
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10218
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc