Ogólne > Rodzina ...
co dalej z tymi dokumentami
mika:
Te dokumenty trzeba przedstawić w DOPS w Polsce jeążeli staramy się o zasiłek:
dokumenty i formularze serii E 400 należy przesłać na adres:
Dolnośląski Ośrodek Polityki Społecznej,
pl. Jana Pawła II 8, Budynek A
50-043 Wrocław
tel. (071) 7845747,48
e-mail: dops@dops.wroc.pl
----- Formularze E 411muszą być wypełnione w części A i posiadać pieczątkę instytucji zagraniczej. Do formularzy należy dostarczyć następujące dokumenty dotyczące osoby z pkt. 2
1. Zaświadczenie z Ośrodka Pomocy Społecznej w miejscu zamieszkania członków rodziny
o pobieraniu lub nie pobieraniu świadczeń rodzinnych w Polsce. (W przypadku nie pobierania świadczeń rodzinnych przez osobę czynną zawodowo w Polsce konieczna jest informacja o przyczynie nie pobierania świadczeń w Polsce (kryterium dochodowe, zamieszkiwanie, nie złożenie wniosku,...)
2. Poświadczenie zameldowania członków rodziny w Polsce
3. Akt małżeństwa oraz w przypadku rozwodu sądowy wyrok rozwodowy
4. Aktu urodzenia dziecka
5. Uwierzytelniona kopia dokumentu stwierdzającego tożsamość
6. Nr telefonu w Polsce
7. Dokument potwierdzający sytuację zawodową osoby zamieszkującej razem z dzieckiem
w Polsce, niezatrudnionej w innym kraju UE od daty zatrudnienia członka rodziny za granicą:
· osoba bezrobotna - zaświadczenie z Urzędu Pracy z informacją o zarejestrowaniu ora z
o uprawnieniu do zasiłku dla bezrobotnych
· rolnik- zaświadczenie o podleganiu ubezpieczeniu z KRUS
· osoba zatrudniona- zaświadczenie od pracodawcy
· osoba prowadząca działalność gospodarczą -zaświadczenie o podleganiu ubezpieczeniu z ZUS
· rencista lub emeryt zaświadczenie z ZUS lub KRUS
· osobą niepracująca, nie ubezpieczona w ZUS, KRUS i Urzędzie Pracy składa oświadczenie:
Oświadczam, że od dnia ………………..r. do NADAL jestem osobą niepracującą,
nie byłam/jestem zarejestrowana w ZUS, KRUS oraz Urzędzie Pracy w Polsce.
Data …………………………czytelnie imię i nazwisko:………………………………………
8. Decyzja Sądu Rodzinnego o przyznaniu opieki nad dzieckiem w przypadku sprawowania opieki nad dzieckiem przysposobionym
9. Postanowienie Sądu o przyznaniu opieki prawnej w przypadku sprawowania opieki prawnej nad dzieckiem
10. Oświadczenie w przypadku nie sprawowania opieki prawnej nad dzieckiem (np. babci):
Oświadczam, że od dnia………….….…nie jestem opiekunem prawnym dziecka:………………………………ur……………………, nie zamieszkuję razem
z dzieckiem i nie pobieram świadczeń rodzinnych w Polsce.
Data:…………… ……….czytelnie imię i nazwisko:……………………………………………
11. Oświadczenie osoby zatrudnionej za granicą:
Oświadczam, że w okresie zatrudnienia za granicą nie jestem ubezpieczona/y w ZUS, KRUS i Urzędzie Pracy w Polsce.
Data…………………………. Imię i nazwisko:…………………………………………
O świadczenia rodzinne za granicą nie może się starać osoba podlegająca wyłącznie pod ustawodawstwo polskie (ubezpieczona w Polsce: KRUS, ZUS, Urząd Pracy)
W razie pytań prosimy o kontakt tel.(071) / 791 63 97, 98 w godz. 8.00 – 13.00
DOPS Wrocław '
Pozwolilam sobie usunac pani prywatne dane.
magdapyta:
Witam!!!mam pytanie, mąż wyjeżdza doDani, i bedzie mial legalna prace, ja natomaist zostaje w polsce do konca roku z dzieckiem.Chcialam sie dowiedziec, jakie dokladnie dokumenty trzeba zlozyc o zasilek rodziny, i czy jesli ja jestem zameldowana pod innym numerema maz pod innym czy jest to jakis problem???i czy trzeba tlumaczyc wszystkie dokumenty do ulg zeby odliczyc od podatku wDani???Dzienkuje za pomoc
Jomir:
Michalino, jezeli dzieci sa z Toba sa oficjalnie zameldowane w Folkeregistret i maja zolte karty, to pieniadze powinny przychodzic automatycznie na Nem Konto.
Wowczas liczy sie od daty otrzymania przez nie pozwolen na pobyt.
gość11:
Odpowiedź o półtora roku za późno ha ha ;D
Jomir:
Faktycznie nie spojrzalam, a do glowy mi nie przyszlo, ze ktos "odgrzal" watek sprzed polotoraroku.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej