poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: 8% prog podatkowy czy to ulega zmianie?  (Przeczytany 11318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: 8% prog podatkowy czy to ulega zmianie?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Mar 2008, 13:36:55 »
no oki:) ale przy 38% moge odliczyc dojazd do pracy a przy 8% place z wlasnej kieszeni za to...
To tak jak powiedzieć, że jak nie będę płacił podatku to nie otrzymam ulgi ale jak będę płacił podatek to będę mógł otrzymać ulgę. Zamiast płacić np. 30 tys. podatku aby otrzymać tysiąc zwrotu to lepiej zapłacić 8 tys. i nie mieć zwrotu.

Specjalnie nie podałem waluty bo to nie było obliczenie tylko przykład. Orientacyjnie przy dochodzie 200 tys. kr. zapłacisz 16 tys. składki na rynek pracy + 51 tys. podatku (razem 67 tys. kr).

PS. Mając rezydencję podatkową w Danii musisz też zapłacić podatek od ewentualnego polskiego dochodu i od nieruchomości w Polsce.

Offline mondzik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Mar 2008, 14:25:29 »

PS. Mając rezydencję podatkową w Danii musisz też zapłacić podatek od ewentualnego polskiego dochodu i od nieruchomości w Polsce.

hi. to,że trzeba zapłacić podatek od uzyskanych przychodów z polski w danii to wiem, ale nie słyszałem o nieruchomościach! proszę o wytłumaczenie. czy zapłacić trzeba od nieruchomości w polsce ten podatek czy z polskich nieruchomości w danii?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Mar 2008, 14:38:53 »
Mając nieograniczony obowiązek podatkowy (rezydencję podatkową) w Danii należy zawsze zgłosić posiadaną nieruchomość za granicą. Czy będziesz musiał zapłacić duński podatek od nieruchomości zależy w jakim kraju nieruchomość leży (przypuszczam że trzeba zapłacić za nieruchomość w Polsce).
Przykład:
Wartość handlowa:                 1.000.000 kr.
Obliczony duński podatek (1%):       10.000 kr.
Zapłacony podatek za granicą:         -8.000 kr.
Do zapłaty:                            2.000 kr.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Mar 2008, 19:24:27 »
to leppiej jest przejsc na normalny podatek 40% czy zostac przy 8%??? bo przy normalnym podatku polska odda a przy 8% trzeb doplacac im nawed kilkanascie tys
nawet jak będziesz płacił 38 % podatku tu w Danii Polska i tak Ci niec nie "odda"jesynie te 38 bedziesz mógłw Pl sobie odjąc,ale jeśli wyjdzie dopłata na Twoaj korzyść to PL nie zwróci Ci dlatego,że tych pieniedzy nie zarobiłes w PL.

grzegorzaga

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Mar 2008, 19:53:51 »
no nie wiem...bo skoro mi ne oddali by z powodu ze ich nie zarobilem w pl to czemu chca doplaty od tego co zarobilem w dani...???

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Mar 2008, 22:23:27 »
no własnie niestety tak jest... :)) pozdrawiam, a czemu to nie wiem,trzeba by ministra zapytać

Dodane: 02 Marzec  2008, 22:07:34

gdzieś już na forum ktoś o tym pisał ...ale n ie mogę znaleźć.

Dodane: 02 Marzec  2008, 22:12:42

aha olśniło mnie Polska wcale nie chce dopłaty do tego co sie zarobi w Danii...to jest proste,wybierajac tutaj ulgę podatkową,czyli płacenie 8% składki a nie normalny podatek,wybieramy zapłacenie podatku od zarobionych pieniążków we własnym kraju(czyli TO MY WYBIERAMY GDZIE ZAPŁACIĆ PODATEK),mamy do wyboru albo w Danii 38 % albo w Polsce 19 %...wiec Polska sie nie domaaga , my sami taki sposób wybieramy.grzegorzaga tutaj na tym forum jest już kilka wątków na ten temat,napisanych przez mągrych ludzi, którzy sie na tym znają,.Ja też na początku nie kumałam oco w tym wszystlkim chodzi.ale przeczytałam kilka razy i już kumam..tak mi sie wydaje .pozdrawiam i powodzenia życze

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Mar 2008, 23:08:34 »
no nie wiem...bo skoro mi ne oddali by z powodu ze ich nie zarobilem w pl to czemu chca doplaty od tego co zarobilem w dani...???
Nie licz że Polska będzie płaciła duńskie podatki - pracując tutaj musisz sam je zapłacić. Mając rezydencję podatkową w Polsce musisz zapłacić podatek również od duńskich dochodów, jeżeli zapłacony duński podatek był mniejszy od polskiego. Innymi słowami, nie zapłacisz mniej niż polski podatek ale możesz zapłacić więcej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Mar 2008, 23:08:34 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26662
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17933
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39590
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19012
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?