Mam problem z wyżej wymienioną firma - we wrześniu otrzymałem list:
Zapowiedź podwyżki czynszu za lokal mieszkalny
W nawiązaniu do Pana umowy o pracę z Adecco, Adecco oddaje do Pana dyspozycji
pomieszczenia mieszkalne w okresie Pana zatrudnienia w Danii. Płaci Pan, tak samo jak inni
pracownicy zastępczy z zagranicy, 875 koron na tydzień za lokal, który jest oddany do Pana
dyspozycji wraz z umeblowaniem, artykułami gospodarstwa domowego, regulaminem lokatora itd.
w opłacie są zawarte media; woda i energia przy normalnym zurzyciu. Wysokość opłaty
czynszowej jest niezmienna od maja 2006 roku.
Adecco A/S niestety ustaliło, że ta kwota nie jest w stanie dłużej pokrywać w wystarczającym
stopniu wydatków, aby można było oddać lokal mieszkalny do dyspozycji pracowników
tymczasowych z zagranicy. Wydatki pokrywają czynsz, ogrzewanie, wodę i energię, remont po
wyprowadzce oraz zakup mebli i inwentarza.
Adecco A/S dlatego zdecydowało podwyższyć opłatę czynszową dla wszystkich pracowników
tymczasowych z zagranicy o 75 koron tygodniowo, czyli 950 koron na tydzień ze skutkiem od 1
stycznia 2008 roku.
gdy dostałem wypowiedzenie od 4 lutego do 25, przyszedł list datowany na 22 luty
2008 roku:
Drogi mieszkańcu,
Z przykrością musimy pana poinformować, ze otrzymaliśmy rachunek za sprzątanie
pana mieszkania w związku z pana wyprowadzką z adresy:
....
Wyprowadzając się ma Pan obowiązek wysprzątać mieszkanie, dlatego jesteśmy
zmuszeni wysłać panu niniejszy rachunek.
Rachunek jest na kwotę: 8460,00.
Powyższa kwota zostanie solidarnie podzielona na osoby, które wyprowadziły się z
adresu
Kwota 4230,00 zostanie odciągnięta z następnej wypłaty.
Jeśli kwota przewyższa wypłatę, pozostała część zostanie odciągnięta z kolejnych
pensji
list datowany 22 luty 2008
błędy w liście są zawarte w oryginale
i moje pytanie czy mieli prawo zabierać mi pieniądze skoro w liście jest napisane że jest odciągane wraz z czynszem,
gdzie to mogę zgłosić??
sodelaplanet@poczta.fm