Ogólne > Informacje

DANIA JEST PANSTWEM PRAWA, CZYLI CO SIE NAM NALEZY

<< < (6/24) > >>

Grzegorz_Odense:
.
Zaczne od takiej historii . Ciocia dala Jasiowi 8 cukierków i powiedziala zeby sie podzielil nimi z mlodsza siostra . Po chwili pyta go :

- Jasiu - czy podzieliles sie z Zosia cukierkami ?
- oczywiscie , prosze cioci ....
- a ile cukierków jej dales ?
- dwa ....
- co ty Jasiu - nie umiesz liczyc ???
- ja umiem , prosze cioci - ale Zosia nie ....

Otóz pani ksiegowa sie nie pomylila . Wyplacila pracownikom tak jak sie to w/g dunskich przepisów nalezy . Tyle tylko ze powszechnie znana firma doszla do wniosku ze skad Polacy moga wiedziec co im sie nalezy ? No a skoro nie wiedza to nie ma ich co uswiadamiac - i cofnela te wyplaty . Na tej samej zasadzie nie wyplacali pracownikom pieniedzy wakacyjnych - bo skad mogliby o nich wiedziec ? A jak sie ktos o nie dopytywal to won do Polski ....

Radze zebrac sie w kilka osób i wynajac w Polsce adwokata który napisze do nich tylko jeden list ( ale polecony ) . W 2 tygodnie pózniej wszyscy dostana pieniadze a adwokat swoja gaze ( od tej powszechnie znanej firmy ) . Podobny przypadek wlasnie opisano na forum do którego link podaje ponizej :

http://forum.korba.pl/21729,2805,2798,ftemat.html

Tylko radze sie pospieszyc dopóki jeszcze ta powszechnie znana firma jest wyplacalna ....

Grzegorz_Odense:
.
Tlumaczenie pocztku artykulu w dzisiejszej Fyens Stiftstidende .

Polacy dostana pieniadze z powrotem .

Urzad nadzoru nad czynszami : Ogrodnik zadal 5 razy za duzo czynszu .

( napisane przez Morten Vilsbæk ) . mvi@fyens.dk

Ogrodnik Thomas Kjær Larsen z ogrodnictwa Møllerhøj bral ponad 5 razy za duzo kiedy on zadal 8.000 kr miesiecznie od polskiej pary Szymon i Anna za pokój na Grønnegyden 42 w Stige .

Huslejenævnet ( urzad nadzoru nad czynszami ) w Odense Kommune ustalilo czynsz za wynajem 1 pokoju na 1500 kr miesiecznie - i to lacznie z wyposazeniem jak rowery , computer i wspólna kuchnia które ogrodnik postawil do dyspozycji .

Huslejenævnet polozyl wage na to ze ten wczesniejszy budynek magazynowy w zamknietym ogrodnictwie nie byl zatwierdzony do zamieszkania  i ze okno zostalo wstawione do tej pary pokoju o wielkosci 10m2 kiedy sie wyprowadzili .

Sprawe prowadzilo 3F w Odense na rzecz swojego polskiego czlonka i viceprzewodniczaca Charlotte Petersen jest zadowolona z meldunkiem urzedu .

- To jest ile ten pokój ma kosztowac , i zakladam ze wynajmujacy przesle pieniadze na konto naszego czlonka , mówi Charlotte Petersen .

slawo1972:
tomexp napisał:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Witam wszystkich bardzo gorąco i serdecznie !
Myślę że ten wątek jest tak długi że nigdy się nie wyczerpie ?
A dlaczego ???
Otóż mam następny przykład na sobie samym i potrzebuję pomocy. We wrześniu zwerbował mnie do pracy Duńczyk zamieszkały w Szczecinie z jakaś polką....ale ich sprawa.Przywiózł mnie do Danii i od razu zaprowadził do pracodawcy. Tam podpisałem umowe( o dziwo !)na czas nieokreślony. Dalej pojechalismy do szeryfa po (chyba nr. CPR , nie wiem dokładnie?). Następnie do komuny coś załatwić i do mieszkania które firma przygotowała ( stary biurowiec parterowy podrasowany do mieszkania ). Za dwie godziny byłem już w pracy przebrany w ciuchy i kazano mi pracować do 16-tej.
A teraz trochę o szczegółach....i o co mi chodzi ?
Dostałem na umowie 96,35 kr. na godzine + dodatek personalny 9,50 kr.do każdej godziny. Zatrudniony jestem w pełnym wymiarze godzin tj. 37 tygodniowo jako elektryk.Dostałem do tej pory tą żółtą kartę z polskim adresem a na wszystkich innych papierach widnieje adres mojego zameldowania w Danii w tym niby mieszkaniu.Teraz się pogubiłem bo tak do końca to nie wiem czy JESTEM TU ZAMELDOWANY CZY NIE ?
Dostałem też list z Kopenhagi ( ZEZWOLENIE NA POBYT I PRACĘ )mówiacy też o tym że powinienem udać się do Rejestru Ludności w tej gminie w celu otrzymania numeru ewidencyjnego i mam im pokazać ten list.i dostanę własną kartę pobytu.
CZYLI OPRÓCZ NUMERU CPR JEST JESZCZE JAKIS INNY  ???
Dalej..... chodzi mi o tą KARTĘ PODATKOWĄ KTÓREJ NA OCZY NIE WIDZIAŁEM ??? Zakład co dwa tygodnie potrąca mi nie wiem do końca co i zauważyłem że im więcej mam nadgodzin , tym mniej dostaje kasy ??? Oczywiście wszystko mam na papierze ale co z tego jak nie rozumiem tych podatków i progów.NIE WIEM TEŻ CZY MOGĘ COŚ ODLICZYĆ ITD. Dodam że jestem po rozwodzie , wiec nie mam nikogo na utrzymaniu w Polsce ( nie mówie tu o alimentach dla syna )ZASTANAWIA MNIE TEŻ ROLA TEGO DUŃSKIEGO FACETA , ponieważ odwiedza regularnie naszą firme i dowiedziałem sie też że dają mu jakaś kasę co miesiąc. DLATEGO JUŻ ZA WCZASU CHCIAŁBYM UNIKNĄĆ JAKIEGOŚ PRZEKRĘTU NA MOJEJ OSOBIE CO WYMUSZA NA MNIE POZNANIE TEGO TAJEMNICZEGO PRAWA PODATKOWEGO.Dlatego proszę o pomoc w tych sprawach i wyjaśnienie mi co powinienem teraz robić i czy zostałem poważnie potraktowany bo z tego co tu czytam to coś za łatwo mi poszło z tą pracą he he he.....??? A MOŻE TEN DUŃCZYK MA TĘ KARTĘ PODATKOWĄ I GDZIE ONA POWINNA TERAZ SIĘ ZNAJDOWAĆ ??? Poza tym ciekaw jestem jak tu wygląda sprawa podwyżek i kiedy można o tym rozmawiać z pracodawcą ???
MÓJ KONTAKT np. gg 7181244 lub na forum , obojetnie.
Z góry dziękuje i wszystkich pozdrawiam dodając że ta strona jest super !!!
--- Koniec cytatu ---

Na początek polecam Ci udanie się do ojca Rydzyka i zdanie mu relacji: \"Duńczyk z polką...ale ich sprawa\".Jak z polką... to na pewno pijak,a jak pijak to i złodziej, bo każdy pijak to złodziej.

Pracować tyle czasu ,mieć dostęp do netu i takie rzeczy pisać!Cisną się na usta piękne polskie słowa.Ma dobrą pracę(poczytaj w innych wątkach o stawkach polaków) ale żadnego pojęcia co się dookoła dzieje i marzy się podwyżka i jątrzy!Nie mam czasu prostować twoje potrójne pytajniki.Bo za szybko? za łatwo?
Muszę Ci też podziękować,tylko utwierdziłeś mnie w tym,że postąpiłem dobrze i wyjechałem z takiego kraju i mam nadzieje ,że na dłużej!

\"Duńczyk z polką...ale to ich sprawa\" -Żenada !!

TOMEK:
CO OZNACZJĄ W DANII CPR I ŻÓŁTA KARTA?PROSZĘ O ODPOWIEDŹ

annaodense:
witam slyszalm ze osoba samotnie wychowujaca dziecko (ktore jest w polsce)moze miec wieksza diete dzienna niz 583k.czy to prawda?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej