Ogólne > Informacje

DANIA JEST PANSTWEM PRAWA, CZYLI CO SIE NAM NALEZY

<< < (20/24) > >>

kazijoszi:
Dziekuje bardzo!

asia1234:
czy ktos mógłby mi napisać tak od "a" do "z" jak to jest z tą emeryturą.dużo czytałam ale w sumie nie znam odpowiedzi na moje wątpliwości.pracuję w danii,odkładam na emeryturę,nie mam pobytu stałego bo nie zaliczam pd.to takie założenie.i wchodzę w wiek emerytalny i co?nie dostanę tej emerytury?to co z moimi pieniędzmi?czy wypłacaja mi jednorazowo to,co uzbierałam minus 60 % podatku i mam wyjechać?to pierwsze założenie.bo przysyłają mi papiery,że kasę składam na pension.druga kwestia,jadę teraz do polski ,wymeldowywuję się z danii i oni oddają mi kasę minus podatek?to z czego potem,w polsce naliczą mi emeryture?nadmieniam,że kiedy miałam przerwę to właśnie tak zrobiono -odesłano mi pieniążki.teraz zbieram od nowa...czy ktoś mógłby udzielić mi wyczerpującej odpowiedzi?dziękuję.

antydunski:
Pytasz w zlym miejscu. Tu nikt prawnikiem nie jest.

Jedno jest pewne-pieniazki nie przepadna-po osiagnieciu wieku emerytalnego jest zazwyczajkilka opcji do wyboru albo jednorazowa wyplata po odjeciu podatku.albo przez dziesiec lat swiadczenia emerytalne w/g uzbieranej sumy i trzecia dozywotnie swiadczenia-oczywiscie wszystko jest opodatkowane poniewaz sumy skladek odliczasz od podatku teraz.Kraj zamieszkania w danym momencie raczej niema znaczenia.Natomiast renta panstwowa nalezy sie w 100% po 40 latach pobytu w Danii i za kazdy brakujacy rok jest odpowiednio procentowo obnizana - ja takze mozna przenies do Polski.

abc:
musisz sie wpierw zapoznac z zasadami placenia w danii emerytur/ renty a pozniej zadawac takie pytania, jak wrocisz do polski i dowiedza sie ze z danii dostalas zwrot emerytalny to znajac zycie odlicza ci go i do konca zycia nic nie dostaniesz od nich to zalezy ile uzbierasz i nie odtracaja 60 % tylko 40 % jesli chcesz te pieniadze wybrac jednorazowo ale mowimy o tych co zaoszczedzilas a nie o zwyklej rencie ktora kazdemu nalezy sie jesli spelnia warunki no i sa inne czynniki ktore okreslaja ile dostaniesz na reke jesli wyjedziesz do innego kraju przed spelnieniem wymaganych kryterium, jesli nie przepracujesz 30 lat to opuszczajac danie bedziesz miala malo wyplacane wiec w takim przypadku musisz mieszkac oficjalnie w danni aby miec wieksza rente - wystarczy na tyle  ::) - a czemu martwisz sie co bedzie a moze juz nie bedzie  ;D wtedy kase uzbierana potomki dostana a jak nie masz zadnej rodzinny to panstwo dunskie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej