Ogólne > Podatki
cos o rozliczeniu
Zimi:
Witam :)
Przeglądam forum już dość długo i nie mogę znależć konkretnej odpowiedzi na pytanie czy rozliczając duński dochody za 2008 w Polsce, przy jednoczesnym braku dochodów w Polsce ( praca tylko w Danii ), można skorzystać z ulgi abolicyjnej i obliczyć podatek zaległy polskiemufiskusowi "metoda wyłączenia z progresją" i "metoda odliczenia proporcjonalnego" według zasad podanych na tej stronce : http://www.pit.pl/ulga-abolicyjna/index.php
Proszę o jakieś konkretne opowiedzi i pozdrawiam
lilianka:
Ja pracowałam w 2008 roku tylko i wyłącznie w Danii ( w 2007 w obydwu krajach i rozliczałam sie tu i tu ) i zapytałam w Pl w US o to czy mam sie za 2008 rozliczac, dostałam do wypełnienia jakis druk , ze rolzliczam sie w Danii i zeznania składac w Polsce nie musze tak mi powiedziano w US.dochodzic sie nie bede bo pewnie co US to inna wersja :)
a jesli chodzi o abolicje to jak sama nazwa wskazuje jest to umorzenie długów (a nie mozliwiosc nie rolizliczania sie )i z tego co sie orientuje obejmuje ona lata 2002-2007....
Zofija:
Mam problem, prosze o pomoc! Chce rozliczyc swoj dochod z Danii lacznie z dochodem polskim i mam problem. Prosze tylko o potwierdzenie ew. skorygowanie mojego toku myslenia .
Z kwoty bruttoindkomst z moich lønow odejmuje kwote diet (czyli 30% razy 324 koron razy ilosc dni) to przeliczam na zlotowki wg kursu z dnia otrzymania pieniedzy. Tak dodane kwoty z poszczegolnych lønow za 2008 wpisuje jako moj dochod do polskiego PIT-a.
Teraz sumuje podatek zaplacony w Danii (38% +8%) przeliczam to na zlotowki tak samo jak kwote mojego dochodu, sumuje podatek z poszczegolnych lønow i to jest moj podatek zaplacony za granica. Reszte juz wiem, chodzi mi tylko czy dobrze mysle w tych dwoch kwestiach .
pozdrawiam
zimi:
Dzięki za info z tym kwitem w Urzędzie Skarbowym w Polsce co do nie płacenia podatków w PL, ale jeżeli przyszło by mi już do liczenia kwoty do zapłaty jakie dane brać pod uwagę z duńskiego pitu czy podatek jest liczony od kwoty for AM - bidrag penion , czy efter birdag pension, i czy podatek który zapłaciłem w Danii to Indehold A-skat?
Bardzo prosze o jakąś podpowiedź !
Pozdrawiam
Dzyndzollitu
zofia am:
do kiedy trzeba sie w dk rozliczyc by nie placic kary
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej