Ogólne > Rodzina ...

jakie obywatelstwo?

<< < (4/10) > >>

MargaretMitchell:
Żeby rozwiać wątpliwości:
- rozumiem, ze masz dziecko, w jakim wieku, co jest wpisane w rubryce ojciec? nieznany?

żeby nadać dziecku nazwisko ojca, ojciec musi je uznać albo dobrowolnie przed urzędem stanu cywilnego albo sąd postanawia to w rozprawie. Nie ma innej możliwości.

Dodane: 10 Marzec  2008, 19:33:45

--- Cytat: MargaretMitchell w 10 Mar 2008, 19:33:45 ---Żeby rozwiać wątpliwości:
- rozumiem, ze masz dziecko, w jakim wieku, co jest wpisane w rubryce ojciec? nieznany?

żeby nadać dziecku nazwisko ojca, ojciec musi je uznać albo dobrowolnie przed urzędem stanu cywilnego albo sąd postanawia to w rozprawie. Nie ma innej możliwości.

--- Koniec cytatu ---

edit do mojego poprzedniego posta: to jest to co mówiłam o Niemczech http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,3084887.html

dragonki:
dziecko ma 8mies. i jest przez niego zaakceptowane ale od niedawna...i w akta dziecka jest wpisany jego nazwisko

MargaretMitchell:
Skoro w akach on figurue jako ojciec, to znaczy, że ma pełne prawa rodzicielskie do Waszego dziecka. Rozumiem, że nazwisko dziecko ma po Tobie? To niczego nei zmienia.

Dodane: 10 Marzec  2008, 19:40:28
 Ja nie znam się na sprawach obywatelstwa, czy automatycznie po ojcu się dostaje, gdzie trzeba o to wystapić, na to może odpowie Ci ktoś inny.
Dla jasności - czy mieszkasz w Polsce czy w Danii?

dragonki:
nie ma pelnych praw dopoki sie o nie nie bedzie staral....i to mam na pismie.... ´tak ma po mnie polskie nazwisko ale chcialam zeby miala dunskie poniewaz wiem ze my tu bedziemy mieszkac i zawsze lepiej sie ludzie patrza jezeli ktos ma dunskie nazwisko niz polskie czy jakies tam...np.moja mama ma 2 nazwiska polskie i dunskie i jezeli sie przectawia polskim to inaczej pztrza a jezeli dunskim to patrza jak na swojego:)

MargaretMitchell:
Hm, niech mnie ktoś uświadomi? W Danii ojciec musi starać się o pełnię praw rodzicielskich? Jesteś pewna? W Polsce ma się tę pełnię automatycznie, chyba, że sąd je ograniczy lub ich pozbawi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej