poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: paszport dla niemowlaka  (Przeczytany 21816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tula

• Gość
Odp: paszport dla niemowlaka
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Wrz 2008, 16:08:00 »
Ewentualnie mozesz tez jednak przeczytac pare postow powyzej; Mirra podawala linki, gdzie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania...

Offline dragonki

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Paź 2008, 17:52:27 »
ja paszport dunski dla coreczki dostalam w ciagu 4dni.wazny na 2lata.   
szkicowanie-malowanie obrazow na scianie...spojrz na zdjecie z profila. :) to w pokoju mojej MISKI:)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Paź 2008, 18:04:37 »
Myslisz, ze Polacy dla polskiego dziecka dunski zostana?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline robotnik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • ...
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Paź 2008, 09:26:04 »
Lepiej wpisac dziecko do paszportów rodziców, my tak zrobiliśmy w Polskiej Ambasadzie, niepamiętam jak to sie robiło, ale musieliśmy mieć zdjecie i być oboje. Jest to najlepsze rozwiązanie, najszybsze i najprostsze, po co dziecku paszport i do tego na rok? Gdzie ono pojedzie same?
POLSKA

Tula

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Paź 2008, 12:37:36 »
Lepiej wpisac dziecko do paszportów rodziców, my tak zrobiliśmy w Polskiej Ambasadzie, niepamiętam jak to sie robiło, ale musieliśmy mieć zdjecie i być oboje. Jest to najlepsze rozwiązanie, najszybsze i najprostsze, po co dziecku paszport i do tego na rok? Gdzie ono pojedzie same?
Tyle, ze do nowych, biometrycznych paszportow (wydawanych od 2006 roku) nie mozna juz wpisac dziecka. Musi miec wlasny.

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lis 2011, 23:00:53 »
Urzednicy z ambasady co jakis czas maja dyzur w Kolding, my tam skladalismy wniosek ( zawsze to blizej). Na paszport dla niemowlecia (tymczasowy) czeka sie krotko, chyba do 2 tyg, mozliwe, ze krocej. Mozna zlozyc wniosek o przyslanie paszportu do domu ( normalnie trzeba odbierac osobiscie)

Czy te dyżury w Kolding to jeszcze aktualna sprawa?

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwi 2012, 17:16:37 »
Czy ktos z Was probowal z tym paszportem w Kolding ????
albo w Århus ????
musimy zrobic malemu paszport,aqle jazda do kbh nas przeraza ....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwi 2012, 17:16:37 »

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Kwi 2012, 22:01:37 »
No niestety teraz już tylko w Kopenhadze da się wyrobić paszport   :'(

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Paź 2012, 11:04:43 »
Witam! Odświeżę, trochę temat. Na stronie http://www.kopenhaga.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/paszp_do_5 znajduja się wszystkie informacje dotyczące czynności oraz dokumentów potrzebnych do wydania paszportu dla noworodka. Mam jednak kilka pytan / wątpliwości (tak, tak, zadzwonię tam, ale jest niedziela, wiec moze ktos bedzie znal odpowiedz ;)

1. Jeśli chodzi o dokumenty widze taką informację:

Cytuj (zaznaczone)
Duński akt urodzenia (Fødsels-og navneattest lub Fødsels-og dåbsattest) oraz dodatkowo jedne z dokumentów, z którego wynika miejsce urodzenia dziecka (fødested)
- zaświadczenie o miejscu urodzenia (Bekræftelse af fødested)
- pełny wypisy z rejestru stanu cywilnego (Fuldstaendig udskrift af oplysninger i perosnregistrering)
- informacja o urodzeniu (Føselsoplysninger).

Dunski akt urodzenia, ktory otrzymalismy z koscioła zawiera miejsce urodzenia dziecka, wiec rozumiem, ze zaden zwymienionych dodatkowych dokumentow nie jest juz potrzebny?

2. Zgoda rodziców:

Cytuj (zaznaczone)
Wymagana jest pisemna zgoda rodziców na wydanie paszportu wyrażona osobiście w dniu składania wniosku. Jeśli jednak jedno z rodziców lub jeden z ustanowionych przez sąd opiekunów nie może przyjechać złożyć wniosku o paszport, wniosek złożony przez jednego rodzica lub jednego opiekuna wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy (Urząd Wojewódzki/Dział Paszportowy w Polsce, Konsul za granicą) lub notariusza uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców.

Moja żona zostanie najprawdopodobniej w domu z dzieckiem gdy ja pojadę załatwiac paszport dla niego. W jaki sposób poświadczyc w Danii podpis (adres / koszt notariusza w Odense)? Czy może wystarczy, że podpis na dokumencie będzie zgodny ze wzorem podpisu na paszporcie żony?

3. Odbiór:

Cytuj (zaznaczone)
Odbiór paszportu następuje osobiście, przez jednego z rodziców (...)

Pamiętam, że ktoś kiedyś wspominał, że za dodatkową opłatą mogą nam przysłac paszport pocztą, jednak nie znajduje na stronie ambasady takich informacji. Wie ktoś może coś więcej na ten temat?

Dzięki i życzę udanej niedzieli :)

Offline self-sufficient

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Paź 2012, 11:51:37 »
Mnie rownież czeka jazda do Kbh z tego samego powodu, a z tego, co sie orientowalam, to przy składaniu dokumentów musi być obecnych obydwoje rodziców ;)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Paź 2012, 13:37:05 »
Jest możliwość wysłania paszportu  nie pamiętam dokładnie kwoty ale ja dostałem listem poleconym , zadzwoń i dopytaj się o całkowita kwotę ponieważ jeżeli też mnie pamięć nie myli nie można płacić karta i lepiej trzeba mieć przygotowana  odpowiednia ilość gotówki.

I tutaj też z pamięci , przy pierwszym paszporcie jest obowiązek przyjazdu dziecka z rodzicami jeżeli jesteście małżeństwem to prawdopodobnie może jechać jeden rodzic w przypadku nieformalnego związku potrzeba jest dwojga rodziców.

Przy drugi paszporcie wystarczy jeden rodzic bez dziecka przy związku małżeńskim lub dwoje rodziców przy nieformalnym.

Co do dokumentów nie za bardzo kojarzę  czas mija a pamięć jest ulotna.
Z Odense daleko nie jest  ;D

Baumi odbierz pw

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Paź 2012, 14:07:08 »
@cwsm111: dzięki :) Jeszcze mała uwaga odnośnie tego:

I tutaj też z pamięci , przy pierwszym paszporcie jest obowiązek przyjazdu dziecka z rodzicami (...)

Ze strony ambasady:

Cytuj (zaznaczone)
Wniosek o wydanie dokumentu paszportowego osobie małoletniej składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie (obecni oboje w dniu składania wniosku). Przy składaniu wniosku o wydanie paszportu tymczasowego nie jest wymagana obecność dzieci, które nie ukończyły 5 roku życia.

Mnie rownież czeka jazda do Kbh z tego samego powodu, a z tego, co sie orientowalam, to przy składaniu dokumentów musi być obecnych obydwoje rodziców ;)

Poczytaj dokłądnie informacje na stronie ambasady (link podałem wyżej):

Cytuj (zaznaczone)
Wymagana jest pisemna zgoda rodziców na wydanie paszportu wyrażona osobiście w dniu składania wniosku. Jeśli jednak jedno z rodziców lub jeden z ustanowionych przez sąd opiekunów nie może przyjechać złożyć wniosku o paszport, wniosek złożony przez jednego rodzica lub jednego opiekuna wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy (Urząd Wojewódzki/Dział Paszportowy w Polsce, Konsul za granicą) lub notariusza uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców. Poświadczony podpis honorujemy do 3 miesięcy od dnia podpisania dokumentu.
W przypadku, gdy prawo decydowania w sprawie wydania paszportu przysługuje tylko jednemu z rodziców konieczne jest okazanie orzeczenia właściwego sądu rodzinnego wskazującego na ograniczenie lub pozbawienie praw rodzicielskich drugiego rodzica albo postanowienia sądu o zgodzie na wydanie dziecku paszportu bez zgody drugiego rodzica. Jeśli  jedno z rodziców nie żyje konieczne jest okazanie aktu zgonu.

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Paź 2012, 16:33:33 »
Jest możliwość wysłania paszportu  nie pamiętam dokładnie kwoty ale ja dostałem listem poleconym , zadzwoń i dopytaj się o całkowita kwotę ponieważ jeżeli też mnie pamięć nie myli nie można płacić karta i lepiej trzeba mieć przygotowana  odpowiednia ilość gotówki.

w lipcu bylem i placilismy jakies 90 kr za wysylke paszportu , i zgadza sie platne tylko gotowka 0 kart .

ostatnio rowniez maja problem z zdjeciami wedlog nich nie sa ODPOWIEDNIE  i wysylaja do zaprzyjaznionego fotografa w celu zrobienia nowych .

mialem ten sam problem wedlog kobitki w okienku byly robione gdzies u kiepskiego fotografa i odeslala do tego zaprzyjaznionego , ciekawie bylo jak odpowiedzialem ze wlasnie od niego ide i to on je robil ;] 

widac jakis %  maja tam

Offline zybis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 1
    • Status GG
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Paź 2012, 18:00:14 »
tydzień temu byliśmy wyrobić paszport i koszt wysyłki na jutlandię to 111 dkk (odnośnie wysyłki najlepiej zadzwonić do ambasady i wtedy powiedzą czy i gdzie wysyłają) i nam nikt nie mówił że zdjęcia są źle wykonane.dziecko nie musi być przy składaniu wniosku jedynie oboje rodziców lub zgoda poświadczona, ale gdzie to załatwić to nie wiem. Jeżeli w Polsce będziecie umiejscowić akt urodzenia dokumenty muszą posiadać pieczątki oraz podpisy inaczej tych dokumentów nie uznają i muszą być tłumaczone na język polski.

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Paź 2012, 07:38:39 »
Jeśli chodzi o tego zaprzyjaznionego fotografa to cos w tym jest, zdjecia mojego synka rowniez im nie przypasowaly bo nigy bylo widac raczke wiec wyslali nas do swojego fotografa, jak sie okazalo to on tak zrobil zdjecie ze broda byla zaslonieta przez koszulke ale to zdjecie przeszlo, ciekawa sprawa, pewnie wszysto jest ukartowane :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Paź 2012, 07:38:39 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23152
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5