Witam! Odświeżę, trochę temat. Na stronie
http://www.kopenhaga.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/paszp_do_5 znajduja się wszystkie informacje dotyczące czynności oraz dokumentów potrzebnych do wydania paszportu dla noworodka. Mam jednak kilka pytan / wątpliwości (tak, tak, zadzwonię tam, ale jest niedziela, wiec moze ktos bedzie znal odpowiedz

1. Jeśli chodzi o dokumenty widze taką informację:
Duński akt urodzenia (Fødsels-og navneattest lub Fødsels-og dåbsattest) oraz dodatkowo jedne z dokumentów, z którego wynika miejsce urodzenia dziecka (fødested)
- zaświadczenie o miejscu urodzenia (Bekræftelse af fødested)
- pełny wypisy z rejestru stanu cywilnego (Fuldstaendig udskrift af oplysninger i perosnregistrering)
- informacja o urodzeniu (Føselsoplysninger).
Dunski akt urodzenia, ktory otrzymalismy z koscioła zawiera miejsce urodzenia dziecka, wiec rozumiem, ze zaden zwymienionych dodatkowych dokumentow nie jest juz potrzebny?
2. Zgoda rodziców:
Wymagana jest pisemna zgoda rodziców na wydanie paszportu wyrażona osobiście w dniu składania wniosku. Jeśli jednak jedno z rodziców lub jeden z ustanowionych przez sąd opiekunów nie może przyjechać złożyć wniosku o paszport, wniosek złożony przez jednego rodzica lub jednego opiekuna wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy (Urząd Wojewódzki/Dział Paszportowy w Polsce, Konsul za granicą) lub notariusza uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców.
Moja żona zostanie najprawdopodobniej w domu z dzieckiem gdy ja pojadę załatwiac paszport dla niego. W jaki sposób poświadczyc w Danii podpis (adres / koszt notariusza w Odense)? Czy może wystarczy, że podpis na dokumencie będzie zgodny ze wzorem podpisu na paszporcie żony?
3. Odbiór:
Odbiór paszportu następuje osobiście, przez jednego z rodziców (...)
Pamiętam, że ktoś kiedyś wspominał, że za dodatkową opłatą mogą nam przysłac paszport pocztą, jednak nie znajduje na stronie ambasady takich informacji. Wie ktoś może coś więcej na ten temat?
Dzięki i życzę udanej niedzieli