Ogólne > Rodzina ...
paszport dla niemowlaka
CzaryMary:
--- Cytat: Kasia79 w 09 Mar 2008, 20:48:47 ---Urzednicy z ambasady co jakis czas maja dyzur w Kolding, my tam skladalismy wniosek ( zawsze to blizej). Na paszport dla niemowlecia (tymczasowy) czeka sie krotko, chyba do 2 tyg, mozliwe, ze krocej. Mozna zlozyc wniosek o przyslanie paszportu do domu ( normalnie trzeba odbierac osobiscie)
--- Koniec cytatu ---
Czy te dyżury w Kolding to jeszcze aktualna sprawa?
agg:
Czy ktos z Was probowal z tym paszportem w Kolding ????
albo w Århus ????
musimy zrobic malemu paszport,aqle jazda do kbh nas przeraza ....
CzaryMary:
No niestety teraz już tylko w Kopenhadze da się wyrobić paszport :'(
Baumi:
Witam! Odświeżę, trochę temat. Na stronie http://www.kopenhaga.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/paszp_do_5 znajduja się wszystkie informacje dotyczące czynności oraz dokumentów potrzebnych do wydania paszportu dla noworodka. Mam jednak kilka pytan / wątpliwości (tak, tak, zadzwonię tam, ale jest niedziela, wiec moze ktos bedzie znal odpowiedz ;)
1. Jeśli chodzi o dokumenty widze taką informację:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Duński akt urodzenia (Fødsels-og navneattest lub Fødsels-og dåbsattest) oraz dodatkowo jedne z dokumentów, z którego wynika miejsce urodzenia dziecka (fødested)
- zaświadczenie o miejscu urodzenia (Bekræftelse af fødested)
- pełny wypisy z rejestru stanu cywilnego (Fuldstaendig udskrift af oplysninger i perosnregistrering)
- informacja o urodzeniu (Føselsoplysninger).
--- Koniec cytatu ---
Dunski akt urodzenia, ktory otrzymalismy z koscioła zawiera miejsce urodzenia dziecka, wiec rozumiem, ze zaden zwymienionych dodatkowych dokumentow nie jest juz potrzebny?
2. Zgoda rodziców:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Wymagana jest pisemna zgoda rodziców na wydanie paszportu wyrażona osobiście w dniu składania wniosku. Jeśli jednak jedno z rodziców lub jeden z ustanowionych przez sąd opiekunów nie może przyjechać złożyć wniosku o paszport, wniosek złożony przez jednego rodzica lub jednego opiekuna wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy (Urząd Wojewódzki/Dział Paszportowy w Polsce, Konsul za granicą) lub notariusza uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców.
--- Koniec cytatu ---
Moja żona zostanie najprawdopodobniej w domu z dzieckiem gdy ja pojadę załatwiac paszport dla niego. W jaki sposób poświadczyc w Danii podpis (adres / koszt notariusza w Odense)? Czy może wystarczy, że podpis na dokumencie będzie zgodny ze wzorem podpisu na paszporcie żony?
3. Odbiór:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Odbiór paszportu następuje osobiście, przez jednego z rodziców (...)
--- Koniec cytatu ---
Pamiętam, że ktoś kiedyś wspominał, że za dodatkową opłatą mogą nam przysłac paszport pocztą, jednak nie znajduje na stronie ambasady takich informacji. Wie ktoś może coś więcej na ten temat?
Dzięki i życzę udanej niedzieli :)
self-sufficient:
Mnie rownież czeka jazda do Kbh z tego samego powodu, a z tego, co sie orientowalam, to przy składaniu dokumentów musi być obecnych obydwoje rodziców ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej