Ogólne > Rodzina ...

paszport dla niemowlaka

<< < (6/8) > >>

cwsm111:
Jest możliwość wysłania paszportu  nie pamiętam dokładnie kwoty ale ja dostałem listem poleconym , zadzwoń i dopytaj się o całkowita kwotę ponieważ jeżeli też mnie pamięć nie myli nie można płacić karta i lepiej trzeba mieć przygotowana  odpowiednia ilość gotówki.

I tutaj też z pamięci , przy pierwszym paszporcie jest obowiązek przyjazdu dziecka z rodzicami jeżeli jesteście małżeństwem to prawdopodobnie może jechać jeden rodzic w przypadku nieformalnego związku potrzeba jest dwojga rodziców.

Przy drugi paszporcie wystarczy jeden rodzic bez dziecka przy związku małżeńskim lub dwoje rodziców przy nieformalnym.

Co do dokumentów nie za bardzo kojarzę  czas mija a pamięć jest ulotna.
Z Odense daleko nie jest  ;D

Baumi odbierz pw

Baumi:
@cwsm111: dzięki :) Jeszcze mała uwaga odnośnie tego:

--- Cytat: cwsm111 w 28 Paź 2012, 13:37:05 ---I tutaj też z pamięci , przy pierwszym paszporcie jest obowiązek przyjazdu dziecka z rodzicami (...)

--- Koniec cytatu ---

Ze strony ambasady:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Wniosek o wydanie dokumentu paszportowego osobie małoletniej składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie (obecni oboje w dniu składania wniosku). Przy składaniu wniosku o wydanie paszportu tymczasowego nie jest wymagana obecność dzieci, które nie ukończyły 5 roku życia.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: self-sufficient w 28 Paź 2012, 11:51:37 ---Mnie rownież czeka jazda do Kbh z tego samego powodu, a z tego, co sie orientowalam, to przy składaniu dokumentów musi być obecnych obydwoje rodziców ;)

--- Koniec cytatu ---

Poczytaj dokłądnie informacje na stronie ambasady (link podałem wyżej):

--- Cytuj (zaznaczone) ---Wymagana jest pisemna zgoda rodziców na wydanie paszportu wyrażona osobiście w dniu składania wniosku. Jeśli jednak jedno z rodziców lub jeden z ustanowionych przez sąd opiekunów nie może przyjechać złożyć wniosku o paszport, wniosek złożony przez jednego rodzica lub jednego opiekuna wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy (Urząd Wojewódzki/Dział Paszportowy w Polsce, Konsul za granicą) lub notariusza uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców. Poświadczony podpis honorujemy do 3 miesięcy od dnia podpisania dokumentu.
W przypadku, gdy prawo decydowania w sprawie wydania paszportu przysługuje tylko jednemu z rodziców konieczne jest okazanie orzeczenia właściwego sądu rodzinnego wskazującego na ograniczenie lub pozbawienie praw rodzicielskich drugiego rodzica albo postanowienia sądu o zgodzie na wydanie dziecku paszportu bez zgody drugiego rodzica. Jeśli  jedno z rodziców nie żyje konieczne jest okazanie aktu zgonu.

--- Koniec cytatu ---

clubdk:

--- Cytat: cwsm111 w 28 Paź 2012, 13:37:05 ---Jest możliwość wysłania paszportu  nie pamiętam dokładnie kwoty ale ja dostałem listem poleconym , zadzwoń i dopytaj się o całkowita kwotę ponieważ jeżeli też mnie pamięć nie myli nie można płacić karta i lepiej trzeba mieć przygotowana  odpowiednia ilość gotówki.

--- Koniec cytatu ---

w lipcu bylem i placilismy jakies 90 kr za wysylke paszportu , i zgadza sie platne tylko gotowka 0 kart .

ostatnio rowniez maja problem z zdjeciami wedlog nich nie sa ODPOWIEDNIE  i wysylaja do zaprzyjaznionego fotografa w celu zrobienia nowych .

mialem ten sam problem wedlog kobitki w okienku byly robione gdzies u kiepskiego fotografa i odeslala do tego zaprzyjaznionego , ciekawie bylo jak odpowiedzialem ze wlasnie od niego ide i to on je robil ;] 

widac jakis %  maja tam

zybis:
tydzień temu byliśmy wyrobić paszport i koszt wysyłki na jutlandię to 111 dkk (odnośnie wysyłki najlepiej zadzwonić do ambasady i wtedy powiedzą czy i gdzie wysyłają) i nam nikt nie mówił że zdjęcia są źle wykonane.dziecko nie musi być przy składaniu wniosku jedynie oboje rodziców lub zgoda poświadczona, ale gdzie to załatwić to nie wiem. Jeżeli w Polsce będziecie umiejscowić akt urodzenia dokumenty muszą posiadać pieczątki oraz podpisy inaczej tych dokumentów nie uznają i muszą być tłumaczone na język polski.

kingamagda:
Jeśli chodzi o tego zaprzyjaznionego fotografa to cos w tym jest, zdjecia mojego synka rowniez im nie przypasowaly bo nigy bylo widac raczke wiec wyslali nas do swojego fotografa, jak sie okazalo to on tak zrobil zdjecie ze broda byla zaslonieta przez koszulke ale to zdjecie przeszlo, ciekawa sprawa, pewnie wszysto jest ukartowane :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej