Ogólne > Rodzina ...

Przeprowadzka krok po kroku

(1/7) > >>

Edytam:
Witam.
Planując przeprowadzkę do Danii w czerwcu chciałabym się przygotować. Stąd kilka pytań, jeśli ktoś mógłby odpowiedzieć, bardzo proszę o pomoc.

1. Ile trwa kurs językowy?
2. Czy kurs nie koliduje z pracą, można dopasować  godziny?
3. Najpierw znajduję pracę, później składam wniosek o pozwolenie na pobyt i pracę, melduję się, podpisuję umowę o pracę, i wtedy mam wszystkie prawa do lekarzy dla dziecka, cpr dla dziecka? Dobrze rozumiem?
4. Czy polecacie na początek, na czas kursu językowego, pracę przy rozwożeniu gazet, by później, z językiem duńskim, szukać czegoś konkretnego?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Tula:
Jesli zechcialaby Pani poswiecic pare dni na wklepanie w wyszukiwarke hasel podanych przez Pania, znajdzie Pani na WSZYSTKO odpowiedz. Tematy walkowane byly wielokrotnie, na szczegolna uwage zasluguja dzialy: rodzina, praca w Danii oraz pomoc.
W skrocie zas:
ad.1 zalezy od szkoly, ale za darmo (niemal) jest przez trzy lata i czas liczy sie od momentu rozpoczecia szkoly, jesli robi sobie Pani przerwy, to na wlasna odpowiedzialnosc (wyjatek to ciaza lub ciezka choroba, kiedy to uzyskac mozna przedluzenie terminu).
ad.2 przewaznie oferowane sa kursy poranne i wieczorne, czasami tez wczesnopopoludniowe, ale to nie w kazdej szkole
ad.3 to do wyszukania, nie chce mi sie pisac, bo sporo tego
ad.4 jesli stac Pania na niepracowanie na poczatku, to chociaz do modulu 3 niech Pani skupi sie na intensywnej nauce, jesli Pani znajdzie szkole. Gazety to zawsze jakis start, ale to ciezka i niewdzieczna praca, szesc nocy w tygodniu, przy dunskiej pogodzie.

yoursoul:
Wydaje mi sie , ze Edyta nie zalapie sie na darmowa szkole ( ta jest dla wspolmazonkow osob posiadajacych obywatelstwo dunskie ) .
Osoby , ktore maja pozwolenie na pobyt ze wzgledu na prace (kontrakt) placa 500 kr miesiecznie .
W punkcie nr 4 zgadzam sie z Tula w zupelnosci - trudno jest pogodzic nauke z pelnoetatowa praca , jest sie po prostu zbyt zmeczonym by uczyc sie w domu . A slaba znajomosc jezyka dunskiego ogranicza mozliwosci znalezienia czy tez zmiany pracy  .  No ale wszystko zalezy od indywidualnej sytuacji .

Tula:

--- Cytat: yoursoul w 17 Mar 2008, 16:34:40 ---Wydaje mi sie , ze Edyta nie zalapie sie na darmowa szkole ( ta jest dla wspolmazonkow osob posiadajacych obywatelstwo dunskie ) .
Osoby , ktore maja pozwolenie na pobyt ze wzgledu na prace (kontrakt) placa 500 kr miesiecznie.

--- Koniec cytatu ---
500 koron za modul, a to niekoniecznie oznacza co miesiac, zalezy od intensywnosci szkoly. Ale masz racje, ja piszac "darmowa" myslalam o tym samym toku nauczania, bo wciaz nawet te 500 koron to jest ulamek rzeczywistych kosztow nauki :).

willy:
W kwestii formalnej, to te 500 Koron jest opłatą za egzamin.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej